Kuće za odmor Marčana

Marčana je općina na jugoistoku lijepe Istre. Sastoji se od više sela i naselja: Marčana, Belavići, Bratulići, Cokuni, Divšići, Filipana, Kavran, Kujići, Loborika, Mali Vareški, Mutvoran, Orbanići, Pavičini, Peruški, Pinezići, Prodol, Rakalj, Šarići, Šegotići i Veliki Vareški. Ovo je odredište idealno za sve koji traže malo drugačiji odmor. Ovdje nema vreve i gužve te prenapučenih turističkih središta. Jugoistočna obala Istre najmanje je dotaknuta urbanizacijom, a s jedne joj strane leži kristalno čisto more, a s druge raskošno zeleno zaleđe.

horse riding

Popularne kuće za odmor u Marčana

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Marčana

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Marčana

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Marčana

Loading...

Znamenitosti u općini Marčana

  • Rodna kuća Mije Mirkovića – Posjetite memorijalnu zbirku u rodnoj kući istarskog književnika i ekonomista Mije Mirkovića koji je poznat pod književnim pseudonimom Mate Balota. Zbirka će vas upoznati sa životnim i književnim putem ovog velikana, njegovim naslijeđem i lokalnom tradicijom rakljanskog lončarstva.

  • Stari Rakalj – Ostaci starog Raklja leže bliže moru, a danas je uglavnom nenaseljen. Tu možete vidjeti ruševine nekadašnjeg dvorca (kaštela) i crkvu svete Agneze koja se nalazi na brežuljku s kojeg se pruža fantastičan pogleda na more.

  • Mutvoran – Vozite li od Marčane prema Dugoj uvali, skrenite na cestu koja vodi do Mutovrana. Tu možete vidjeti ostatke nekadašnje utvrde plemena Histra, a postoji i malo selo.

  • Ljubićeva pećina – Pećina se nalazi 1,3 kilometra sjeverno od središta naselja Marčana.

Uvale u općini Marčana

Krnica se nalazi na uzvisini nad morem, okružena lijepim šumama, pašnjacima i vinogradima. Krnica je jedino mjesto u ovom dijelu Istre s vlastitom lukom. Nekoliko kilometara vožnje cestom kroz šumu alepskog i crnog bora vodi vas do Luke Krnica s ribarskim naseljem, drvenim barkama, ribarskim mrežama i kamenim kućicama. Stjenovite male uvale s netaknutom prirodom i bistrim morem pružaju se duž uvale.

Krnica je idealno mjesto za odmor tijekom cijele godine. U proljeće se možete prošetati mirisnim livadama gdje rastu divlje šparoge te aromatično i ljekovito sredozemno bilje. Jesen pruža nove mogućnosti koje su možda još slađe: sakupljanje gljiva te branje grožđa i maslina. Ustanete li dovoljno rano, uhvatit ćete ribare koji vam mogu prodati svježe ulovljenu ribu.

Uvala Blaz doista je kutak netaknute prirode. Nekoć je Rimljanima služila kao važna luka na pomorskom pravcu koji je Pulu povezivao s Trsatom. Legenda kaže da je ovdje nekoć djelovalo čak pet mlinova, a njihove je ostatke i danas moguće posjetiti. Još jedna legenda vezana je za krunu legendarnog kralja Tomislava koja je prema predaji ovdje skrivena u desetom stoljeću. Ova je uvala danas pusta i udaljena od zbivanja i tako divno mjesto divlje prirode i mira.

Uvala Budava prekrasan je slikoviti zaljev očuvane prirode. U prošlosti je funkcionirala kao luka histarske gradine Vizače i rimskog municipija Nezakcija. Postoje ozbiljna nastojanja i inicijativa da se lijepa uvala Budava uvrsti na popis zaštićenih krajolika. Posjetite je prije nego je svi ostali otkriju.

Lijepa Istra nudi sve što vam treba na odmoru u Hrvatskoj, a Marčana leži dovoljno daleko od Pule da možete uživati u izvornim krajolicima i mirnom odmoru, dok joj je dovoljno blizu da u nekoliko minuta vožnje možete doći na koncert neke svjetske zvijezde u Areni, sjesti u neki od vrhunskih restorana koje nudi ili poharati lijepe trgovine u središtu stare jezgre.