Kuće za odmor Tinjan

Tinjan, grad poznat još u rimsko doba kao Attinianum čuvao je granice porečkog agera prema nedovoljno romaniziranoj unutrašnjosti poluotoka i nadzirao prometnicu prema Tarsatici. U srednjem vijeku postaje jedan od oslonaca pazinskih posjeda Majnarda črnogradskog te ženidbenom zajedno s Pazinskim kaštelom dolazi u vlast Goričkih grofova. Iako na granici, Tinjan nije bio obična utvrda, već se od 1578. naziva - gradom. Danas čuva povijesno stečenu poziciju bilo da je riječ o simbolima ovog kraja - kamenom suhozidu i lokvama, kosirima i rankunima, folklornom i graditeljskom nasljeđu, predaji i legendama ili pak o vrhunskim gastronomskim delicijama poput istarskog pršuta. Promovirajući se tako kao svestran grad, svake godine se održavaju dani pršuta, smotra kosira i drugih kovačkih proizvoda kovača iz cijele Istre.

Pogledajte ponudu NOVASOL objekata u cijeloj Hrvatskoj i izaberite savršen smještaj za sebe. 

tinjan

Popularne kuće za odmor u Tinjan

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Tinjan

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Tinjan

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Tinjan

Loading...

Sport i rekreacija

Unutrašnjost Istre je idealna za sportsku rekreaciju i za ljubitelje avanture, ali i za one koji žele upoznati njene prirodne ljepote. Ponajprije se ističe biciklizam. Zato danas, laganom označenom biciklističkom stazom dugom tridesetak kilometara možete obići desetak obnovljenih i iznova uređenih lokvi i izvora na cijeloj Tinjanštini i dijelu susjedne općine Karojba. Vidjet ćete pejzaže, prirodu, šume, livade i brežuljke. Bilo da se opredijelite za biciklizam, pješačenje, slobodno penjanje ili ribolov na slatkim vodama zabave neće nedostajati.

Zabavni sadržaji Tinjan

U mjestu se tokom godine održavaju brojne kulturne i gastronomske manifestacije, a jedna od poznatijih je ISAP – internacionalni sajam pršuta u Tinjanu. Jedinstvena prilika za posjetitelje da vide i kušaju kvalitetne pršute te nauče puno toga o njegovom nastanku i pripremanju. Nadalje je tu i Dan Europe kada se obilježava gradnja europskog suhozida koji počinje od Kringe i prostirati će se sve do Tinjana. Svaki sudionik može ugraditi najviše jedan numerirani kamen i dobiti certifikat za sudjelovanje u gradnji. Mogu se posjetiti i brojne konobe te kušati ukusna autohtona istarska jela i vina. Preporučamo i posjet većim istarskim gradovima te njihovim kulturno povijesnim zanimljivostima. Probajte istarske delicije i uživajte u gastronomskih užitcima kojih u Istri ne nedostaje.

Plaže u okolici Tinjan

Tinjan je udaljen oko 20 kilometara od prvih porečkih plaža i svih popratnih sadržaja koji se mogu pronaći u ovom lijepom i interesantnom gradu. Poreč

Znamenitosti

  • Kameni „Županov stol“ - stol sa 10 kamenih stolica ima u sredini rupu u koju se stavljala buha. Ona bi svojim skokom na određenu osobu određivala seoskog župana.

  • Župna crkva Sv. Šimuna i Jude Tadeja - potječe iz 18. st. i primjer je kasnoga baroka u Istri.

  • Kip Sv. Ivana Nepomuka - zaštitnik protiv poplava, te ispovjednik kraljica, siromašnih i graditelja mostova.

  • Romantična crkvica sv. Križa na Kalvariji sa zvonikom na preslicu.

  • Kuća Depiera iz 1670.godine. – posebnost kuće je po njenom pročelju i simbolima koji su nekada opisivali vlasnika.

  • Vidikovac iznad Drage s kojeg se pruža dojmljiv pogled duž doline prema obližnjoj Kringi.