Kršan - odmor u zelenilu istočne Istre

Kršan je lijepa općina koja u Istri leži jugozapadno od Parka prirode Učka, a sastoji se od više naselja, a ovo ona veća i poznatija.

Ferienhaus in Kršan

Popularne kuće za odmor u Kršan

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Kršan

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Kršan

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Kršan

Loading...

Kršan

Središte općine je naselje Kršan koje je nastalo uz srednjovjekovni dvorac (kaštel). Taj je kaštel danas jedan od najbolje očuvanih istarskih dvoraca. Leži uz jugozapadni rub Čepićkog polja. Prvi put ga se spominje u trinaestom stoljeću.  Uzvisinu na kojoj se nalazi o obliku ovala okružuju obrambeni zidovi. Na ulazu se nalaze odlično očuvane gradske vratnice, a malo dvorište obrubljeno je ostacima građevina koje su imale ili stambenu ili gospodarsku svrhu. Postoji stara kuća koja se naslanja na obrambeni zid. Preko puta leži kaštel koji dijelom leži na strmoj stijeni, a fortifikacijski sustav obrambenih zidina ima oblik trapeza. Visoka kula dominira cijelim naseljem.

Čepić

U naselju Čepić po kojem je danas isušeno Čepićko jezero dobilo ime. nekoć jezero bogato ribom, danas je plodno polje, a sva je voda preusmjerena u more Plominskog zaljeva. U Čepiću obvezno razgledajte crkvu Svetog Justa koja datira još iz trinaestog stoljeća s nadgrobnom pločom s natpisom iz nekadašnje crkve Gospe od Jezera. Ta se crkva nmalazila u sklopu obližnjeg augustinskog, a potom pavlinskog samostana koji je bio najstariji takav samostan u Istri. Danas u njemu stanuje lokalno pučanstvo.

Kožljak

Uz Čepićko polje, na obroncima zapadne Učke smjestilo se naselje Kožljak. Sastoji se od nooizgrađenog dijela i starog u kojem se nalazi srednjovjekovni dvorac. Sagrađen je na mjestu drevne ilirske gradine, a od spomenutog dvorca u Kršanu udaljen je manje od devet kilometara. Oni ambiciozni mogu za ne previše toplog ili hladnog vremena čak prošetati ovim zelenim krajolicima i posjetiti oba stara kaštela. Oni bolje kondicije to mogu učiniti na biciklima?

Plomin

Plomin je jedno od povijesno najznačajnijih i najstarijih naselja ne samo općine Kršan nego cijele Istre. U antici je nosio ime Phlanona, a za vrijeme talijanske vlasti Fianona. Smješten u podnožju Plominske gore ma uzvisini s pogledom na Kvarnerski zaljev s jedne strane i kopno Istre s druge. Gradić je utvrđen , opasan je srednjovjekovnim bedemima iz trinaestog i četrnaestog stoljeća, a obrambeni zidovi iz kasnijih stoljeća pripadaju razdoblju renesanse. Počeci naselja puno su stariji. Ilirska gradina na kojoj je nastao datira dva tisućljeća prije nove ere, a u prvom tisućljeću prije nove ere njime su vladali Liburni. Prepun je građevina koje će vam maštu odvesti u sjećanja na priče i bajke iz djetinjstva.

Prekrasni vidikovac na istočnoj obali

Iako je izraz da nešto vrijedi milijun dolara učestao, vjerujemo da je pogled s mjesta koje se jednostavno naziva Vidikovcem, doista vrijedno tih novaca. Nalazi se samo nekoliko kilometara od Plomina, na nadmorskoj visini od 245 metara, a s njega možete vidjeti otoke Cres i Lošinj, grad Rijeku, cijelu istočnu obalu Istre, planinu Velebit i Plominsku goru. Popijte kavicu ili sok dok uživate možda u najzanimljivijem i najljepšem panoramskom pogledu u Hrvatskoj.

Tradicija folklorne glazbe na području općine Kršan

Istarska narodna glazba i ples, izrada tradicionalnih instrumenata i čuvanje nošnji briga je hrvatskih folklornih društava. Ovi izvrsni umjetnici amateri nastupaju na domaćim i međunarodnim manifestacijama. Budete li posjetili koju priredbu, vidjet ćete i čuti dvojnice (duplice, svirale, volarice, vidalice), meh koji se izrađuje od jareće ili janjeće kože, sopele, šurle i trieštine. Teško je opisati taj zvuk koji se 2009. stavljen na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine.

Pregledajte našu ponudu vila s bazenom, kuća i apartmana, rezervirajte svoj smještaj i provedite odmor iz snova u općini Kršan u prelijepoj Istri!