Kuće za odmor Žminj

Malo povijesno mjesto Žminj nalazi se u središtu Istre. NOVASOL na području Žminja ima lijepe kuće za odmor u kojima možete provesti miran i opušten odmor. Od Žminja imate svega pola sata vožnje do većih gradova poput Pule, Poreča, Rovinja, Labina u kojima vas očekuje mnoštvo sadržaja u ljetnim mjesecima kao i kulturnih manifestacija. Pogledajte NOVASOL ponudu smještaja u Istri.

kuce za odmor zminj

Popularne kuće za odmor u Žminj

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Žminj

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Žminj

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Žminj

Loading...

Gastronomija i zabavni sadržaji Žminj

U Žminju možete uživati u lokalnim feštama tijekom godine. Ako ste ljubitelj bicikliranja tu je i biciklistička staza na području Žminjštine: Rumenija - Žminj-Feštini. Svake se godine, povodom najveće pučke fešte u Istri, žminjske Bartulje, održava biciklijada Žminjštinom na kojoj možete sudjelovati. Ovdje ćete doživjeti pravu istarsku tradiciju, lokalne običaje, istarsku arhitekturu,  iskusiti gastronomiju koja je izvrsna. Preporučamo posjet agroturizmima na ovom području. Unutrašnjost Istre nudi brojne delicije, ali i kvalitetna vina koja će vam biti poslužena u svakoj konobi ili restoranu. Lokalni proizvodi i specijaliteti domaće kuhinje nezaobilazno su obilježje Žminja i okolice. Za desert obavezno probajte cukerančiće, tradicionalni desert koji se poslužuje u ovom dijelu Istre. U blizini Žminja se nalazi se mljekara Latus koja proizvodi mliječne proizvode, ali ima i degustacijsku salu za goste. Ako ste ljubitelj sira ovdje možete degustirati sir i ostale proizvode te usput kupiti proizvode koje nude. U Žminju se svake godine održava i festival pašte (tjestenine) na kojem ćete imati prilike kušati tradicionalnu tjesteninu poput fuža, njoka i pljukanca. Rezervirajte NOVASOL kuću za odmor u predivnom krajoliku i uživajte u blagodatima Žminja i okolice.

kuce za odmor zminj

Znamenitosti Žminj

Put prema Kaštelu. Stara jezgra srednjovjekovnog Žminja čuva sve karakteristike starohrvatskog gradišća. Prema nekim autorima Žminj je bio otvoren sa svih strana, tj. osim utvrda kod crkve, nije bio zaštićen bedemom. No, na Petronijevom crtežu imao je, osim središnje utvrde i ovalni plan s kulama i ulazima. Nekada je Žminj bio zaokružen sa četiri kule što ga je činilo jakom vojnom utvrdom. Ostaci srednjovjekovnih bedema danas su uklopljeni u zidove izgrađenih kuća i ograda. Danas ne nalazimo na podatak o tome kada je na vrhu naselja podignuta obrambena utvrda, kaštel, koji su stanovnici Žminja nazivala “Fortica”.

Crkva Sv. Mihovila. Do današnjeg dana očuvana je jugoistočna kružna kula (XV.st.) feudalnog kaštela, u sklopu kojega se nalazi i župna crkva sv. Mihovila Arkanđela. Najveća je župna crkva u Žminju, a prema Tommasinijevu podatku iz prve polovine XVII.st. nekada ih je ukupno bilo 24. Stara građevina nalazila se usred utvrde, tzv.Kaštela, od kojega su se sačuvali samo jugoistočna okrugla kula i restaurirano južno krilo.

Feštinsko kraljevstvo. Nedaleko grada Žminja, pored sela Feštini posjetite poznatu špilju koja će vas oduševiti prirodnom ljepotom. Unutar špilje označene su staze tako da posjetitelji mogu nesmetano šetati i diviti se špilji. Kraj špilje je i dječji park te idiličan krajolik koji će vas oduševiti. Posjetite špilju dok ste u Žminju na odmoru. 

Rezervirajte neku od predivnih vila ili kuća s bazenom za odmor iz NOVASOL ponude u središnjoj Istri i uživajte u blagodatima ''terre magice''.