Bale- Valle, skrivene ljepote Istre

Bale su mali pitoreskni gradić u Istri koji potječe iz rimskog doba. Njegov labirint uskih popločanih uličica i starih kamenih kuća skriva dobro sačuvanu jezgru s povijesnim znamenitostima. Bale se nalaze između Rovinja i Pule, a centar Bala je udaljen samo 5 kilometara od mora.

kuce za odmor bale

Popularne kuće za odmor u Bale

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Bale

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Bale

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Bale

Loading...

Znamenitosti u Balama

U prvim se pisanim dokumentima gradić pojavljuje kao rimsko naselje Castrum Vallis, a kasnije se širi oko srednjovjekovnog kaštela plemićkih obitelji Sardo i Bembo iz 16. stoljeća; potpuno obnovljene palače u sklopu gradskih zidina. Ne propustite posjetiti MMC -''Ulika'' gdje ćete upoznati ptice s ovog područja te vidjeti stope dinosaura koji su nekada hodali ovim područjima. Bale su uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta zbog toga što čuvaju okamenjene ostatke dinosaura pod morem. 

Ovdje se nalazi i plantaža aromatičnog bilja Histria Aromatica koju vrijedi posjetiti zbog boja, mirisa i vizualnog doživljaja polja lavande, ružmarina, smilja, kadulje i ostalog bilja, maslinika i vinograda. 

Također prošećite utvrde "kazamate" građene od 1898. do 1914. koje predstavljaju jedinstveni i odlično očuvani primjer fortifikacijske arhitekture.

Sport i rekreacija Bale

Prekrasna netaknuta priroda koja okružuje Bale razlog je više da uživate u aktivnom odmoru. Krenite biciklom u osvajanje biciklističkih staza i prekrasnih krajolika koji ih okružuju. U Balama i okolici pronaći ćete čak devet označenih biciklističkih staza i sedam pješačkih. Kraj Bala se nalazi i najveći ornitološki rezervat u Istri, stanište i privremeno boravište mnogih ptica, patki i čaplji.

U mjestu Bale i obližnjim kampovima možete igrati košarku, nogomet, odbojku, rukomet, naučiti roniti ili jedriti, okušati se u ribolovu, jahanju ili boćanju.

Zabavam u Balama

Bale, to malo čarobno mjesto, organizira nekoliko značajnih kulturnih manifestacija u godini, a tijekom ljetnih mjeseci redovito se na trgu u Balama održavaju koncerti. Proteklih godina najčešće su to bile večeri jazza, odnosno dani jazzi, koncerti zabavnih pjevača, gitarista i klapa. Bale često organiziraju umjetničke izložbe. Kao i svako mjesto, Bale imaju svoju pučku proslavu, Baljansku noć. 

Lokalni restorani i lokali upotpunit će baljanske noći i dočarati vam ugođaj prekrasne Istre. Istarske delicije, vrhunska vina i maslinova ulja što se ovdje proizvode, moći ćete nabaviti u lokalnim trgovinama, a bit će vaš idealan suvenir i podsjetnik na ljeto u Balama.

Plaže Bale

Istarska obala poznata je po izvanredno čistom moru, pa i ovdje u Balama. Stjenovite i kamene plaže Bala potpuno su netaknuti dio istarske obale, osim manjeg dijela gdje se smjestio kamp sa sadržajima i uređenim plažama za sve posjetitelje. Na devet kilometara dugoj obali pronaći ćete kutak za sebe - možda baš u jednoj od mnogobrojnih uvala. Ako ostanete na plaži do kasno, moći ćete uživati u zalasku sunca kojem se ovdje divio i sam Casanova.

Aktivni odmor Bale

Rezervirajte NOVASOL kuću za odmor u Balama. Na području općine Bale smjestilo se mnoštvo kuća za odmor s bazenom, koje su najčešće renovirane starine, odnosno obnovljene kamene kuće, s velikim okućnicama, okružene zelenilom koje pruža privatnost i mir. Iz svog smještaja u Balama dovoljno je samo petnaest minuta vožnje do prekrasnog Rovinja ili pola sata do antikne Pule, dva istarska grada koja jednostavno ne smijete preskočiti.