Karojba - kuće za odmor u unutrašnjosti Istre

Malo mjesto u unutrašnjosti Istre smješteno u blizini grada Motovuna. Rezervirajte kuću za odmor iz NOVASOL ponude u ovom dijelu Istre i uživajte u mirnom odmoru i predivnom krajoliku.

family

Popularne kuće za odmor u Karojba

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Karojba

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Karojba

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Karojba

Loading...

Karojba - znamenitosti mjesta

Karojba skriva neka od mjesta, povijesnih lokaliteta koja su neistražena još i danas poput: Hadum - brig, Krč, Liretov brig, Glogovac, Šublenta. Brežuljci su nekada u prošlosti bili nastanjeni a danas njihovi ostatci pričaju priče. Kažeu da je u antici oko izvora Valigaštar bio smješten rimski vojni logor, nedaleko kojeg su se križale rimske ceste, stoga današnje ime Karojbe potječe od imena Quadruvium ili u prijevodu raskršće.

Možete posjetiti crkvu Sv. Andrije koja je smještena na groblju nadaleko mjesta, upravo tamo gdje su se nekada nalazile rimske nekropole. Ispred ulaza na groblje je sarkofag dobro sačuvan. Bilo je tu dosta antičkih natpisa koji su kasnije preneseni u lapidarij u Motovunu.

Udruga Valigaštar uredila je tematsku stazu pod imenom ''Put istarskog razvoda'' koje je opremljena panoima na četiri jezika a započinje kod kapelice Gospe Lurdske. Govori o razdoblju kada je sačuvan dokument Istarski razvod kojim su utvrđene međe između lokalnog stanovništva i predstavnika vlasti u srednjem vijeku. Kao mjesta razgraničenja koristili su se u prirodi lako vidljivi znakovi: lokve, potoci, izvori, stabla od kojih je većina vidljiva i danas, dok su drugima sačuvana samo imena.

Do jednog od izvora koji se spominje u dokumentu dolazi se nakon sto metara na lijevo. Valigaštar je nekada bio izvor koji je punio istoimenu lokvu kojom su stanovnici obližnjih mjesta napajali stoku.

Drugi izvor zove se Badavca a  opisan je u Istarskom razvodu kao mjesto razgraničenja motovunskog i trviškog komuna. Tom su prilikom sudionici razvoda na kamenu urezali križ, koji je vidljiv i danas. SOPAJAC ili Veli dol je najveći i najdublji dolac  ponikva u Istri. Predaja kaže kako se uz poseban, točno propisan obred na dnu Velog dola može postati  nevidljiv.

Puno je legendi i priča u ovome kraju, na vama je da ih otkrite.

Karojba - što posjetiti u okolici ?

Posjetite i grad Motovun u blizini s kojeg puca predivan pogled na krajolik. Ljeti se ovdje održava filmski festival, već tradicionalno. U ljetnim mjesecima možete uživati u jazz večerima u gradu Grožnjanu koji je također u blizini. Rezervirajte kuću za odmor iz NOVASOL ponude i upoznajte predivnu Istru koja ima pregršt sadržaja za vas. Otkrijte zašto je zovu terra magica!