Posjetite Pulu, ekonomski i kulturni centar Istre

Pula je ekonomski i kulturni centar istarskog poluotoka. Smještena je u dubokom zaljevu na jugu Istre, koji je pogodovao izgradnji najveće istarske luke i mnogobrojnih obrambenih utvrda. Centar Pule poprište je zbivanja već u I. st. pr. Kr. Mnoge legende isprepliću se s dokumentiranim povijesnim izvorima, a sa sigurnošću možemo reći da je Pula oduvijek tražena destinacija, zbog svoje ugodne klime, prirodnih ljepota i geografske pozicije.

apartmani pula

Popularne kuće za odmor u Pula

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Pula

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Pula

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Pula

Loading...

Plaže u Puli

Pulsku obalu čini neprekinut niz plaža i uređenih kupališta, koje se protežu s južne strane zaljeva sve do općine Medulin i nastavljaju prema najjužnijem dijelu Istre, rtu Kamenjak. Već na izlazu iz strogog centra nalaze se prve uređene  plaže i dugačko šetalište Lungomare, podno kojeg se Puljani najčešće i kupaju. Najpoznatije pulske plaže su Gortanova uvala, Valkane, Stoja, Valovine, Saccorgiana, Havajsko, Ambrela, Galebove stijene na jugu Pule te Hidrobaza i Vile ispod naselja Štinjan, sa sjeverne strane Puljskog zaljeva. Između navedenih plaža na jugu, obala je svugdje pogodna za kupanje, voda kristalno čista. Ovdje će svatko pronaći fragment obale samo za sebe u paketu s pogledom na otvoreno more i zalazak sunca. Pristupačna obala i čisto more čeka na vas i s druge strane zaljeva, između novouređene Hidrobaze i Vila, gdje se pogled pruža na otočje Brijuni, nacionalni park. Na uređenim plažama česti su vodeni parkovi, beach barevi, pedaline, SUP-ovi i ostali rekviziti. Provozajte se na „banani“ koju vuče gliser ili isprobajte ski – lift na Stoji, zabava je zagarantirana i za skijaše na vodi i za gledatelje.

Aktivan odmor u Puli

Između brojnih aktivnosti na raspolaganju, ronjenje je jedna od atraktivnijih. Mnogi ronilački centri nude razgledavanje podmorja za iskusne i početnike, a izletničko ronjenje uključuje špilje i potonule brodove. Popularni windsurfing i kitesurfing najzastupljeniji su van grada, a zadnjih godina sve je više ljubitelja kayaka i SUP-a. Odbojka na pijesku ljeti je obavezna aktivnost prije noćnog kupanja, a za sportaše i rekreativce tu su mnogi teniski i nogometni tereni, biciklističke i pješačke staze, šetnice koje se protežu uz obalu. Ugodna klima i česti ljetni povjetarci uz more omogućit će vam da održite uobičajeni ritam treninga, ako se bavite sportom. Okolica Pule i cijela Istra nude neiscrpnu ponudu neočekivanih aktivnosti, kao što je na primjer paragliding s Raspadalice ili „Ljudski katapult“ u Adrenalin parku Glavani. Ako rezervirate s Novasolom u Puli i okolici ostvarujete popuste na velik broj aktivnosti, razne usluge i proizvode. Pročitajte više o Posebnim ponudama za goste.

Zabavni i kulturni sadržaji Pula

Pula je kulturno i zabavno aktivan grad tijekom cijele godine, no tijekom ljetnih mjeseci baš svaki dan u Puli nešto se događa. Uz mnoštvo koncerata poznatih svjetskih glazbenika u pulskoj Areni,  filmskog festivala, izložbi i kulturnih manifestacija, na ulicama se mogu vidjeti i ulični svirači i zabavljači, na trgovima se organiziraju koncerti, kao i na Kaštelu, na ljetnim terasama i plažama. Sva događanja u Puli i okolici možete provjeriti na brošurama turističkih ureda ili na stranicama turističke zajednice Istre.

Ljeti ćete u gradu pronaći štandove obrtnika i one s gastronomskim specijalitetima. Gastronomske manifestacije često se organiziraju u proljeće i ranu jesen, a ljeti ćete moći uživati na terasama brojnih restorana u iznimno dobroj ponudi ribljih specijaliteta i domaćih delicija. Uvečer u pulskoj luci moći ćete uživati u zalasku sunca, izlasku ribarskih brodova na more i Svjetlećim divovima, fantastičnom svjetlosnom instalacijom u bivšem brodogradilištu Uljanik. Uz svježu ribu ili školjke izvrsno pristaje istarska Malvazija ili drugo vrhunsko bijelo vino lokalnih proizvođača. Još od doba Rimljana u Istri se proizvode vrhunska vina i maslinova ulja, obavezni sastojci svake ukusne večere. Jedan od naših maslinara iz Vodnjana  redovito osvaja i svjetske nagrade za kvalitetu maslinovog ulja, na čije proizvode ostvarujete popust putem kupona iz vaše rezervacije. Istra je poznata i po tartufima doline rijeke Mirne, pa ćete imati priliku kušati mnoga jela s dodatkom tog podzemnog afrodizijaka. Brojne istarske konobe i luksuzniji restorani specijalizirali su se u domaćim jelima, pa će svaki objed pretvoriti u doživljaj. Preporučamo i poseban specijalitet Istre, jela od istarskog goveda boškarina.

Povijest i kulturna baština Pule

Pula je kao grad pod nazivom Pietas Iulia bila kolonija Rimljana, podignuta 46. god. pr.Kr., no svjedočanstva o životu u Puli i okolici sežu u željezno doba. Nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva - koje za sobom ostavlja najimpozantnije pulske građevine - Arenu i Augustov hram - Pula pripada Bizantu, pa Franačkoj. Kao slobodna komuna više puta sklapa i razvrgava saveze s Venecijom te je dugi niz stoljeća pod Mletačkom republikom. Rast Pule zaustavljale su epidemije kuge u XIII. i XIV st., a dolazak doseljenika nije sprječavao njeno propadanje. Tek nakon nekoliko smjena različitih vlasti započinje stabilno razdoblje Pule pod austrijskom vlašću od 1813. do kraja I. sv. rata. Za to vrijeme Pula postaje glavna luka austrougarske ratne mornarice. Izgrađen je sustav utvrda, velike vojarne, sud i zatvor, Mornarička bolnica i mnoge stambene zgrade, pa čak i pulski lukobran. Povezana željezničkom prugom postaje kozmopolitski grad, u kojem se govori njemački, talijanski i hrvatski. U periodu između dva svjetska rata Pula je pod talijanskom vlašću, da bi 1947. postala dio Jugoslavije, sve do stvaranja Hrvatske države.

Starogradska jezgra odražava rimsku strukturu paukove mreže. Najistaknutiji spomenik amfiteatar je izgrađen u I. stoljeću, kad i Augustov hram, s kamenom iz obližnjih mnogobrojnih kamenoloma. Najpoznatiji je od njih Cave Romane, danas zbog svoje akustičnosti, pozornica ljetnih koncerata i opera, baš kao i rimski trg Forum. Slavoluk Sergijevaca poznat i kao Zlatna vrata, Herkulova vrata, ostaci gradskih zidina i rimsko kazalište neki su od najstarijih spomenika, koji su se stopili s modernom svakodnevnicom. Iz II. su stoljeća Dvojna vrata, koja su izgrađena na starijim vratima i bila su samo jedna od desetak ulaza u grad. U bizantsko doba nastaju mnoge crkve i samostani, u Puli je primjer crkva Sv. Marije Formoze: Iz srednjeg vijeka najbolje je sačuvana Komunalna palača, sjedište gradske vlasti, dok je iz kasnije vladavine Mlečana ostala sačuvana utvrda Kaštel – gdje je danas Povijesni i pomorski muzej Istre. Pula tako nosi obilježja romaničkog, gotičkog, renesansnog, baroknog i fortifikacijskog graditeljstva. Mnoge utvrde danas nisu pristupačne, ali jednu od najvećih možete posjetiti u Nacionalnom parku Brijuni. To je tvrđava Minor do koje možete izletničkim brodom iz Fažane. Tijekom ljetnih večeri ovdje se održava poznato kazalište Ulysses koje su 2001. utemeljili Rade Šerbedžija i Borislav Vujčić.

Smještaj u Puli

Odaberite jedan od naših apartmana u Puli, ljetovanje u Puli odličan je odabir za sve željne zabave i svakodnevnog kupanja. Provjerite izbor apartmana u centru grada, budite najbliži koncertima i mnogobrojnim događanjima. Obiteljske kuće izvan strogog centra s jednim ili dva apartmana odličan su odabir za ljetovanje u Puli. Osim potpuno opremljenog smještaja i pristupačne cijene bez skrivenih troškova, mnogi apartmani imaju dvorište s vrtnom garniturom, grill i parkirno mjesto. Ako tražite kuću za odmor u Puli iznenadit će vas veliki izbor i činjenica da kuće za odmor u Puli često raspolažu privatnim bazenom. Raznolikost smještaja, blizina plaža i nebrojenih događanja, čine od Pule top destinaciju za vaše ljetovanje. 

Iznajmljivači imaju 25 % popusta na ljetovanje u Puli.