Poreč, turističko središte zapadne obale Istre

Poreč je grad smješten na zapadnoj obali Istre, jedna od omiljenih destinacija Jadrana. Iako se po broju stanovnika ne razlikuje od ostalih istarskih gradića, definitivno prednjači po broju turista.

Očuvana gradska jezgra nalazi se na poluotočiću. Pred gradom se smjestio otok Sv. Nikola koji zatvara i štiti luku, pa se tu smjestila i Marina Poreč, a nešto južnije Marina Parentium. Potencijal Poreča prepoznat je još sredinom prošlog stoljeća, pa se od 1960. razvija brzo i planirano. Na području Poreča, Poreštini, smjestilo se oko dvadesetak hotela, gotovo isto toliko apartmanskih naselja i nekoliko kampova, a svaki od njih ima dobro uređene i pristupačne plaže, okružene sportskim terenima i dodatnim sadržajima. Poreč je tako postao idealan gradić za ljetovanje s obitelji, s prijateljima ili u paru; ponuda je toliko raznolika da odabirom Poreča nećete pogriješiti.

porec

Popularne kuće za odmor u Poreč

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Poreč

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Poreč

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Poreč

Loading...

Plaže u Poreču

Obala Poreča i njegovih otočića duga je 37 kilometara. Čak 21 plaža redovito je nagrađivana Plavom zastavom, međunarodnim simbolom čistog mora i uređenih plaža. Bilo bi previše nabrojati poimence sve porečke plaže, zato je najbolje da dolaskom u svoj smještaj u Poreču upitate svog domaćina sve o najbližoj plaži i o tome što na plaži očekujete. Neke su plaže u Poreču pješčane, ostale šljunčane, kamene ili stjenovite, a najčešće su opremljene ležaljkama, suncobranima, beach barevima, sportskim terenima, rekvizitima za sportove i zabavu na vodi. Plaže koje se nalaze u turističkim naseljima ili kraj hotela, slobodne su za ulaz i korištenje svim posjetiteljima. Između uređenih plaža pronaći ćete još mnogo skrivenih kutaka za kupanje i sunčanje.

Što raditi u Poreču?

Poreč ne zna za dosadu. Već u rano proljeće ovdje se odvijaju sportske manifestacije, utrke automobila, biciklističke utrke i razna takmičenja u plivanju i sportovima u dvorani. Za potrebe svjetskog prvenstva u rukometu 2009. ovdje je izgrađena Žatika, jedna od najljepših sportskih dvorana u Hrvatskoj. Poreština ima trenutno 24 uređene biciklističke staze, među kojima su staze namijenjene profesionalcima i one pogodne za obitelji s djecom. Ovdje je organiziran i gradski sistem najma bicikli, osim što ovdje djeluju mnogi iznajmljivači bicikli. Poreč ima i 120 teniskih terena, organizira sportsko penjanje i obiluje dugačkim pješačkim stazama uz more.

Za šopingholičare su ovdje osigurani mnogi trgovački centri kao i butici u centru grada, a Poreč ima i nevjerojatno mnogo različitih supermarketa. Mnogi lokalni štandovi uz cestu nude bogatu ponudu voća i povrća lokalnih proizvođača, ribarnice obiluju svježom ribom, a ovdje su i proizvođači meda, maslinovog ulja, vrhunskih vina, pa čak i craft piva. Posjetite mnoge vinske ceste Poreštine i završite dan u jednoj od vrhunskih porečkih konoba ili restorana. Gastronomske delicije Istre ovdje su dovedene do svoje najviše točke.  

Odlučite li otići na izlet brodom ili iznajmiti čamac, doživjet ćete Poreč u potpunosti. Jedan od najljepših izleta brodom je izlet u Limski zaljev ili fjord kako ga ovdje popularno nazivaju, ali i bilo koji fish picnic izlet poseban je doživljaj. Djeca su uvijek oduševljena Dino parkom s dinosaurusima u prirodnoj veličini, a preporučamo posjet zvjezdarnici u Višnjanu i jami Baredine. Ono što ne smijete propustiti je nalet adrenalina najzabavnijih tobogana ikad, u Aquacolorsu ili u Istralandiji.

Ako mislite da ćete na kraju dana biti umorni od toliko aktivnosti, varate se. More i morski zrak pomažu u rekuperaciji energije, a izobilje mogućnosti ponukat će vas da ipak ne legnete previše rano. Ako niste raspoloženi za diskoteke i noćne klubove, prošećite rivom i uživajte u muzici s ljetnih terasa, popularnih lounge i beach barova.

Povijest Poreča

Povijest Poreča je vrlo burna, a ona nama poznata datira u II. st. pr. n.e. kada Poreč osvajaju Rimljani koji pokoravaju Histre. Rimljani započinju gradnju pravilne gradske jezgre te porečki nalazi svjedoče o važnosti Poreča u antičko doba. Nakon što je postao tijekom IV. stoljeća sjedište biskupije, počinje gradnja porečke bazilike. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva Poreč zauzimaju Goti pa Bizantsko carstvo koji završava gradnju Eufrazijeve bazilike, upisane na popis UNESCO-a. Nakon nekoliko stoljeća smjenjivanja vladara, grad se razvija pod vodstvom Venecije, da bi stradao 1354. u ratu Mlečana i Genove. Nakon njegove obnove Poreč i Istra svjedoci su sukoba Mlečana, Hrvatsko-Ugarske i Austrije, uz prodore Turaka. U XIIIV. stoljeću vladavinu Venecije zamjenjuje Austrija i kratko Francuska. Nakon završetka 1. svj. rata Poreč pripada Italiji, a po završetku II. svjetskog rata Jugoslaviji i kasnije Hrvatskoj.

Smještaj u Poreču

Apartmani u Poreču uglavnom su smješteni u obiteljskim kućama izvan samog centra. Komforno uređeni, najčešće raspolažu zajedničkim dvorištem i parkirnim mjestom, a česti su i apartmani s bazenom. Želite li svoj odmor provesti u privatnosti kuće za odmor, u Poreču i okolici možete pronaći širok izbor. Bilo da iznajmite apartman u Poreču ili kuću za odmor, ne zaboravite provjeriti posebne ponude koje Vas očekuju na odmoru s Novasolom.