Umag, najzapadniji grad Hrvatske

Umag je najsjeverniji grad zapadne obale Istre, udaljen od Slovenije samo desetak kilometara. Blizina Slovenije i Italije te prirodne ljepote Umaga bile su presudne za razvoj turizma na ovom području. Zajedno s turizmom u Umagu se razvijalo vinogradarstvo i maslinarstvo, dvije kulture kojima se u Istri od davnina pridaje velika pozornost. Od 1990. Umag je i domaćin međunarodnog ATP Opena, teniskog turnira.

kuce za odmor umag

Popularne kuće za odmor u Umag

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Umag

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Umag

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Umag

Loading...

Plaže u Umagu

Umag je smješten na samom moru. Njegova 45 kilometara duga obalna linija nudi mnoge plaže i mjesta za kupanje. Uređene plaže grada Umaga, turističkih naselja ili hotela na raspolaganju su svim posjetiteljima Umaga. Obalu ćete najbolje upoznati s morske strane; unajmite SUP ili kajak i zaveslajte morskom stranom Umaga kako biste otkrili vama najljepše mjesto za kupanje. Ako ste iznajmili apartman u obiteljskoj kući u Umagu sigurni smo da će Vas domaćini uputiti u vama najbližu ili najzanimljiviju plažu. Na plažama se nalaze mnogi zabavni sadržaji koji će pretvoriti Vaš dan u nezaboravno iskustvo.

apartmani umag

Ljetovanje u Umagu - zabavne i sportske aktivnosti

Od 1990. u Umagu se održava međunarodni teniski turnir ATP Open. Posjetitelji ATP-a svako ljeto mogu uživati ne samo u vrhunskom tenisu, već i u popratnim zabavnim manifestacijama. Za vrijeme desetodnevnog ATP turnira Umag zablista svim svojim sjajem, a zabava staje tek toliko da stignete predahnuti. Za sve ljubitelje tenisa i ljubitelje zabave posjet Umagu za vrijeme ATP-a jednostavno je obavezan.

Umag je domaćin još jednog velikog eventa, a to je Sea Star Festival. Vrhunska glazba i svjetski poznata imena izvođača zagarantirat će nezaboravno ludi party koji ne želite propustiti. Ako ste mladi ili se tako osjećate, Umag je pravo mjesto za vas.

Ako ste na odmoru s obitelji u Umagu će se pobrinuti da svima bude zabavno. Mnoge sportske, zabavne i gastronomske manifestacije osmišljene su baš za djecu i roditelje. Zabava koju ćete danju pronaći na plaži, navečer je zagarantirana u gradu. Starogradska jezgra sa svojim restoranima, kafićima, slastičarnicama, štandovima i događanjima uvečer je žila kucavica Umaga i okolnog područja.

Dugačke šetnice uz more i biciklističke staze Umaga i okolice, protežu se kilometrima i pogodne su za veće i manje sportaše. Želite li zaista upoznati Istru, možete to učiniti na dva kotača, lagano i bez žurbe.

Izleti u okolici Umaga

Savudrija je najzapadnija točka Hrvatske i je udaljena tek 9 kilometara od grada. Osim po svojim visećim čamcima poznata je po najstarijem aktivnom svjetioniku Jadrana. Svjetionik visok 36 metara bio je prvi koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena. Njegova je izgradnja povezana s jednom nesretnom ljubavnom pričom. I ime Savudrija ima svoju priču, otkrijte obje na ljetovanju u Umagu.

Mnogi brodići isplovljavaju svaki dan iz umaške luke i vode izletnike na zanimljiva putovanja u okolna mjesta, na razgledavanja susjednog Novigrada ili u posjet Limskom zaljevu sa stankama za jelo, piće i kupanje. Izlet s brodom ili unajmljeni čamac na jedan dan napravit će vaše ljetovanje u Umagu nezaboravno.

Zaleđe Umaga prepuno je vinskih cesta i cesta maslinovih ulja. Između brežuljaka i vinograda, maslinika i malih naselja provedite jedan dan u zaleđu Umaga. Nije važno imate li cilj, možete krenuti prema susjednim Bujama ili prekrasnom Grožnjanu, put će vas sam odvesti stazama starih i mladih vinogradara i njihovih degustacijskih konoba. Istarska malvazija, muškat, pinot bijeli i sivi, chardonnay, refošk, teran, borgonja, merlot, cabernet sauvignon, ovdje su tipične sorte. Vrhunske konobe i agroturizmi ponudit će vam usput istarske gastronomske delicije.

Povijest i znamenitosti Umaga

Današnji je poluotok bio nekada zapravo otok, koji je bio naseljen već u antičkom dobu. Na okolnom području u rano rimsko doba u okolici Umaga nalazilo se mnogo luksuznih antičkih vila s podnim mozaicima. Ispod mora sačuvani su ostaci građene obale i gatova gdje je pronađeno i mnogo keramičkih predmeta.

Nakon Zapadnorimskog Carstva, za vrijeme kojeg se podižu gradske zidine i vrata,  izmjenjuju se vladavine germanskih kraljeva i Bizanta, a kasnije Franačke. Od 1269 pa sve do kraja XVIII stoljeća Umag se razvija pod vladavinom Mletačke republike, iako stradava u ratu Venecije i Genove 1370. i od najezda gusara. Jedan je takav napad zabilježen 1687.

Mletačka republika ostavila je u Umagu mnoga zdanja; na plaži Sv. Pelegrina istoimenu crkvu (1401.) podignutu na mjestu na kojem je svetac podnio mučeničku smrt, povijesnu jezgru s crkvom sv. Roka iz 1507. čiji oslikani strop datira iz XVIII. stoljeća, zatim crkvu Uznesenja Marijina i Sv. Peregrina s kipom Gospe Žalosne. Zvonik je visok 33 metra, a potječe iz 1651. godine. Mletački se lav na zvoniku izvorno nalazio na gradskoj palači uništenoj u kasnijem požaru. Orgulje potječu iz 1776.godine. Javna cisterna je iz 1677. godine.

Krajem XVIII. stoljeća grad pripada Habsburškoj monarhiji, pa Francuskoj, za vrijeme koje su 1811. grad zapalili Englezi. 1813. dolazi na vlast Austro-Ugarska Monarhija koja je započela je gradnju lukobrana dugog 404 metra. Krajem II. svj. rata Umag pripada Kraljevini Italiji pod kojom u velikom požaru 1924. stradala gradska palača. Tek 1954. grad pripada Jugoslaviji a njenim raspadom Hrvatskoj.

Smještaj u Umagu

Odmor u Umagu ne trebate pomno planirati, jer je Umag destinacija koja često i rado prima goste. Odaberite apartman u Umagu i prepustite se gradu i njegovim događanjima. Vaši domaćini sigurno će znati kako do najbliže plaže ili trgovine, gdje je najbolja pizza i koja su događanja u toku. Želite li odmor provesti u intimi svoje obitelji ili prijatelja odaberite kuću za odmor u Umagu ili njegovom zaleđu. Mnoštvo komfornih kuća za odmor smjestilo se na sjeverozapadu Istre, na niti pola sata vožnje do mora. Provjerite ponudu kuća za odmor i apartmana u Umagu i okolici i otkrijte zašto je Istra  najposjećenija regija Hrvatske.