search

Žminj - kuće i apartmani za odmor

Malo povijesno mjesto Žminj nalazi se u središtu Istre. NOVASOL na području Žminja ima lijepe kuće za odmor u kojima možete provesti miran i opušten odmor. Od Žminja imate svega pola sata vožnje do većih gradova poput Pule, Poreča, Rovinja, Labina u kojima vas očekuje mnoštvo sadržaja u ljetnim mjesecima kao i kulturnih manifestacija. Pogledajte NOVASOL ponudu smještaja u Istri.

Tradicija i aktivni sadržaji Žminj

Možete uživati u aktivnim sadržajima, a tu je i biciklistička staza na području Žminjštine: Rumenija - Žminj-Feštini. Svake se godine, povodom najveće pučke fešte u Istri, žminjske Bartulje, održava biciklijada Žminjštinom na kojoj možete sudjelovati. Ovdje ćete doživjeti pravu istarsku tradiciju, lokalne običaje, istarsku arhitekturu,  iskusiti gastonomiju koja je izvrsna (preporučamo posjet Agroturizmima na ovom području). 

zminj

Žminj - što posjetiti?

PUT PREMA KAŠTELU (fortici)

Stara jezgra srednjovjekovnog Žminja čuva sve karakteristike starohrvatskog gradišća. Prema nekim autorima Žminj je bio otvoren sa svih strana, tj. osim utvrda kod crkve, nije bio zaštićen bedemom. No, na Petronijevom crtežu imao je, osim središnje utvrde i ovalni plan s kulama i ulazima. Nekada je Žminj bio zaokružen sa četiri kule što ga je činilo jakom vojnom utvrdom. Ostaci srednjovjekovnih bedema danas su uklopljeni u zidove izgrađenih kuća i ograda. Danas ne nalazimo na podatak o tome kada je na vrhu naselja podignuta obrambena utvrda, kaštel, koji su stanovnici Žminja nazivala “Fortica”.

CRKVA SV. MIHOVILA

Do današnjeg dana očuvana je jugoistočna kružna kula (XV.st.) feudalnog kaštela, u sklopu kojega se nalazi i župna crkva sv. Mihovila Arkanđela. Najveća je župna crkva u Žminju, a prema Tommasinijevu podatku iz prve polovine XVII.st. nekada ih je ukupno bilo 24. Stara građevina nalazila se usred utvrde, tzv.Kaštela, od kojega su se sačuvali samo jugoistočna okrugla kula i restaurirano južno krilo.

FEŠTINSKO KRALJEVSTVO 

Nedaleko grada Žminja, pored sela Feštini posjetite poznatu špilju koja će vas oduševiti prirodnom ljepotom. Unutar špilje označene su staze tako da posjetitelji mogu nesmetano šetati i diviti se špilji. Kraj špilje je i dječji park te idiličan krajolik koji će vas oduševiti. Posjetite špilju dok ste u Žminju na odmoru. 

Rezervirajte neku od predivnih vila ili kuća za odmor iz NOVASOL ponude u središnjoj Istri i uživajte u blagodatima ''terre magice''.