search
H
| Autor
(Prvi puta objavljeno: )

Krnica - kuće uz more za odmor

Krnica je malo mjesto na istočnoj obali poluotoka Istre koje se nalazi unutar općine Marčana, smješteno na nadmorskoj visini od 195 m i udaljeno oko 25 kilometara od Pule. Mjesto je sa malobrojnim stanovništvom, njih svega 300-ak, pa je idealno za odmor u potpunom miru i tišini. Krnica ima svojevrsnu vlastitu luku na obali, takozvani Porat, koja čini njen obalni produžetak sa poznatom školom ronjenja. U mjestu se nalazi pošta, trgovina i nekoliko kafića. U blizini se nalazi nekoliko idiličnih mjesta pogodnih za izlete i razgledavanje: Rakalj, Peruški, Kavran, Marčana, Gologorički Dol i druga mjesta vrijedna posjeta.

Sport i rekreacija

Okolica Krnice je pogodna za jahanje na nekom od obližnjih rančeva, planinske biciklističke ture, dugačke šetnje, plivanje, ronjenje. Krnica nudi i organizirane vožnje kajakom na ušću rijeke Raše, ali i izlete brodom uz nezaboravni pogled na kvarnerski zaljev. Područje je idealno za ljubitelje lova jer u šumama i mediteranskoj makiji živi brojna divljač.

Zabava

I ovdje se mogu kušati ukusni autohtoni istarski specijaliteti ili pak suvremena istarska jela koja su spoj različitih stoljetnih utjecaja francuske i talijanske kuhinje, autohtonog bilja, mesa i ribe, te beskrajna mašta istarskih kuhara. Istarske maneštre, domaća tjestenina (fuži, njoki, pljukanci…), istarska supa, pršut, sir, divlje šparoge, tartufi uz domaća vina teran, malvaziju, muškat, tek su mali dio inspiracije vrsnih kulinarskih majstora.

Plaže

Plaže su stjenovite male uvale razasute duž cijelog Krničkog kanala sa netaknutom prirodom i kristalno čistim morem. Krnica je idealno mjesto za one koji traže odmor u zelenilu, miru i malom mjestu daleko od gužvi.