search
H
| Autor
(Prvi puta objavljeno: )

Buje - kuće i apartmani za odmor

Poklonicima mira i onima koji se žele odmoriti od svakodnevne gužve ovaj slikoviti istarski gradić, bogat poviješću, je pravi izbor. Buje su smještene u sjeverozapadnom dijelu Istre, a njen teritorij se prostire od rijeke Mirne do rijeke Dragonje te zajedno sa Umagom, Novigradom i Oprtaljem kao i brojnim drugim mjestima i naseljima čini Bujštinu. Grad se nalazi na brežuljku i ima savršen pogled na okolni brdoviti kraj prekriven vinogradima, maslinicima, oranicama i šumama. Područje Bujštine danas je najpoznatiji vinorodni kraj Istre s brojnim vinskim podrumima i agroturizmima. U neposrednoj su blizini i vrlo atraktivni srednjovjekovni gradići od kojih su najpoznatiji Grožnjan, Momjan i Završje.

Sport i rekreacija

Područje je pogodno za biciklizam, a za one koji i na odmoru žele biti aktivni preporučuje se kroz pješačenje upoznavanje okolnih mjesta ili posjet brojnim biciklističkim stazama duž cijele Bujštine. Ni ljubiteljima lova užitak neće biti uskraćen pored nekoliko lovnih područja koji se nalaze u ovom dijelu Istre.

Zabava

Kako u Bujama tako i na cjelokupnoj Bujštini se može uživati u brojnim pučkim feštama, proslavama svetaca, manifestacijama posvećenim maslinarstvu, grožđu, šparogama uvijek popraćenim zabavnim, sportskim i kulturnim sadržajima te ukusnom hranom i dobrom glazbom. U Bujama se održava likovni natječaj takozvani „Istra art“, ali i Filmski festival amaterskih kratkometražnih filmova pod nazivom „Films & wine“. U obližnjem mjestu Grožnjanu, udaljenom oko 10 kilometara od Buja, poznatom kao gradom umjetnika može se uživati u mnogobrojnim koncertima klasične glazbe, jazz festivalu, slikarskoj manifestaciji Ex tempore, brojnim izložbama u gradskoj galeriji kao i u dvadesetak privatnih galerija i studija.

Plaže

Grad Buje je udaljen svega 15-ak kilometara od prvih kamenih i stjenovitih plaža Umaga i Novigrada na kojima se mogu provesti zabavni trenutci uz brojne sadržaje koje nude ova dva turistička grada.

Znamenitosti

  • Crkva sv. Servola - izgrađena je u 16. st., pretpostavlja se da je podignuta na ostacima rimskog hrama. U njoj se čuvaju vrijedni drveni kipovi Bogorodice s djetetom iz 14. i 15. st., drveni kip sv. Barbare iz 15. st., velike orgulje sa srebrnim piscima i dr.
  • Crkva sv. Marije Milosrđa - izgrađena je u 15. st. Smještena izvan gradskih zidina nalazi se gotička drvena Majka Božja iz 15. st., renesansna pozlaćena željezna vrata iz 15. stoljeća i dr.
  • U gradu se nalazi muzej s etnografskom zbirkom i zanimljivim prikazima tradicijskih zanata
  • Crkva sv. Petra i Pavla - barokna građevina (sagrađena oko 1700. godine., obnovljena 1885. godine). Nalazi se u Kršeteu, naselju 6 kilometara zapadno od Buja
  • Župna crkva sv. Martina u Momjanu, naselju udaljenom 7 kilometara sjeveroistočno od Buja. Sagrađena je u 15. st. na mjestu starije građevine. Ispod samoga mjesta, na osamljenom brdu iznad Potoka, ruševine su nekadašnjega kaštela