search
H
| Autor
(Prvi puta objavljeno: )

Barban - kuće za odmor

Barban je malo slikovito i povijesno mjesto u južnom dijelu istočne obale Istre, akropolskog tipa, smješteno na visoravni koja dijeli Labinštinu od Puljštine, iznad doline rijeke Raše. Srednjovjekovno utvrđeno naselje spominje se od 740. godine. Posjeduje niz dobro očuvanih zdanja iz razdoblja baroka i gotike, palača, crkvi i zvonika te je idealan za posjete ljubitelja kulturno-povijesne baštine. Na pretpovijesnoj gradini obitavali su stari Rimljani. Tijekom povijesti Barban je bio poznat i po strateškom položaju, dominirajući uzvisinom i gospodareći dolinom i mostom na rijeci Raši. Trpeći razne ratove dolazi pod vlast mletačke obitelji Loredan koja je vladala nad njim i imala veliki utjecaj od 1536-1868 godine. Osim Barbana, u prekrasnom zelenilu Barbanštine, smještena su još 73 sela i zaseoka. Zbog velikog razvoja turizma, mještani Barbana su se okrenuli agroturizmu, te spojili te dvije gospodarske grane.

Sport i rekreacija

Kraj je poznat po jahačkom sportu te lovnom turizmu jer je okolica zajedno sa šumama i dolinom rijeke Raše puna ptica i divljači. Pogodan je za dugačke šetnje i jogging, a ponuda biciklističkih staza je široka i atraktivna. Ovisno o godišnjem dobu možete sudjelovati u berbi grožđa, branju divljih šparoga ili sakupljanju tartufa.

Zabava

Barban je danas čuven po svojoj viteškoj igri „Trka na prstenac“. Na temelju povijesnih istraživanja trka je obnovljena 1976. godine i otada se održava svake godine trećeg vikenda u kolovozu na barbanskom trkalištu Gradišće. Uz očuvanje tradicijske kulture, trka je postala prava atrakcija, koja u sebi objedinjuje viteštvo i sportski duh. Bogata zemlja daje kvalitetna vina, pa se Barban svakako može pohvaliti brojnim vinskim podrumima i poznatoj fešti od vina. Tu je između ostalog i poznata fešta smokve koja se održava u drugom tjednu mjeseca rujna i na kojoj se mogu degustirati, kupovati i vidjeti proizvodi od smokve te upoznati se s mnogobrojnim mogućnostima njezinog korištenja.

Plaže

Mjesto se nalazi na udaljenosti od cca. 20-30 kilometara od većih, turističkih gradova Istre – Pula, Rovinj ili Opatija - sa prelijepim plažama, čistim morem, bogatom gastronomskom ponudom, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Znamenitosti

  • 4 crkve – Župna crkva sv. Nikole (izgrađena 1701. godine u baroknom stilu), crkvu sv. Jakova apostola ( 14.st.), crkvu sv. Antuna pustinjaka (14.st.), crkva Majke Božje od Oranice
  • Ostaci gradskih zidina (dvoja gradska vrata) – Velika vrata (zapadna, izgrađena 1718.godine) i Mala vrata (istočna, izgrađena 1720.godine)
  • Glagoljski zapisi u crkvi sv. Antuna pustinjaka i glagoljski grafiti u crkvi sv. Jakova
  • Gradska loža (toranj sa satom je uništen 1944.godine), sastavni dio trga i palača Loredan (izgrađena 1606.godine)
  • Freske iz 15. stoljeća u crkvi sv. Jakova apostola
  • Slike na oltarima župne crkve sv. Nikole (izrađene 1544.-1628.godine)