search

Vodnjan - kuće i vile za odmor

Vodnjan je gradić na jugozapadu Istre udaljen oko 12 kilometara od antičke Pule. Prema legendi, nastao je iz udruge sedam vila koje su bile dio kolonijalnog dobra Pule. Kako bi se mogao obraniti od neprestanih prepiranja između akvilejskog patrijarha i Venecije, sedam vila okolice udružuju se u jedno mjesto - današnji Vodnjan. Njegovim ulicama i trgovima i danas odiše prošlost, a grad je u unutrašnjosti svoje povijesne jezgre sačuvao srednjovjekovni izgled s uskim uličicama, s kaldrmama i pročeljima od obrađenog kamena, brojnim crkvama bogatima sjećanjem i djelima. Njegovo široko područje s bezbrojnim karakterističnim ''kažunima'', izgrađenim u tehnici suhozidina, svjedok je milenija u kojem su se stanovnici bavili poljoprivredom, posebice maslinarstvom i vinogradarstvom kao osnovom vlastitog materijalnog blagostanja. Njegovo autohtono stanovništvo – Bumbari - sačuvali su stari romanski istriotski govor i običaje. Vodnjan je danas poznat po dvojezičnoj kulturi, mumijama svetaca koje se nalaze u crkvi sv. Blaža, izvrsnim vinima i cijenjenom maslinovom ulju koji se ovdje proizvode stoljećima. 

vodnjan

Pogledajte kompletnu NOVASOL ponudu objekata i izaberite smještaj za vaš nezaboravan odmor u Hrvatskoj!

Sport i rekreacija

U Vodnjanu se može naći više vrsta sportskih i rekreativnih aktivnosti. Nudi se između ostalog mogućnost za biciklizam, sportsko jahanje, golf ili tenis, a ljubitelji dubina koje privlači čistoća mora, podvodne hridine, raznolikost morskog svijeta i ostaci brodova mogu uživati u ronjenu te ribarenju ili pecanju, odbojci na pijesku ili jednostavno uživati u hladovini ili na suncu.

Zabava

Mjesto poznato po izvrsnom maslinovom ulju ima naravno i feštu koja ga slavi - „Dani mladog maslinovog ulja“. Manifestacija koja već godinama okuplja maslinare i uljare iz područja Jadranske euro-regije, s naglaskom na istarska mlada maslinova ulja, uz najveći kuharski gastro show u Hrvatskoj. Za vrijeme ljeta u Vodnjanu se održavaju brojne manifestacije poput Festivala lavande, Bumbarska fešta, Leron - međunarodni festival folklora te Slatko ljeto - degustacija tradicionalnih kolača. Pored brojnih fešti u kojima se dobro zabave i stari i mladi mogu se organizirati i izleti brodom, posjet otočju Brijuni, većim turističkim središtima ili u unutrašnjost Istre.

Vodnjan - plaže

Nedaleko Vodnjana, mogu se naći prelijepe šljunčane, kamenite, stjenovite ili betonirane plaže pogodne za staro i mlado, djecu i odrasle. Pored ovog predivnog, čistog plavog mora, koje svojom ljepotom očarava i ostavlja bez daha možete uživati i u raznolikoj obali, bogatoj vegetaciji te lijepim skrivenim i romantičnim uvalama.

Znamenitosti

  • Župna crkva sv. Blaža – Njena veličina i kupola koja dostiže 25 metara, čine je najvećom župnom crkvom u Istri.
  • Mumije u crkvi sv. Blaža – Nalaze se iza velikog oltara, to su tijela triju svetaca – sv. Leona Bemba, sv. Giovannija Olinija i sv. Nicolose Burse, i dijelova tijela sv. Sebastiana i sv. Barbare.
  • Crkva Gospe od Karmela – renesansna jednobrodna crkva
  • Crkva sv. Jakova – Smatra se najstarijim sakralnim objektom u gradu (9. st.), iako nema točnih podataka o njegovom postanku i izvornom oblikovanju.
  • Palača obitelji Bettica - Popularni Kaštel sagrađen 1300. godine u kojem je danas smješten muzej.