search

Buzet - kuće za odmor

Buzet se nalazi u srcu sjevernog dijela Istre. NOVASOL ovdje nudi predivne kuće za odmor. Smješten je u podnožju planinskog lanca Ćićarije i nadomak rijeke Mirne. Stari grad Buzet se nalazi na 150 m visokom brdašcu iznad plodne doline kojom protječe rijeka Mirna, dok se noviji dio grada tzv. Fontana, razvija u podnožju brda. Stari grad je poznat i pod nazivom Grad tartufa jer je smješten u zoni u kojoj raste ta najskupocjenija podzemna gljiva.

U njegovoj okolici se nalazi Hum poznat kao najmanji grad na svijetu sa svega 17 stanovnika i vlastitim gradonačelnikom te gradić Roč uz kojega je vezana priprema za tisak prve hrvatske tiskane knjige - MISAL iz 1483.godine i „Aleja glagoljaša“ koja se proteže od Roča do Huma sa 10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima.

Buzet

Sport i rekreacija

Područje je idealno za ljubitelje lova po brojnim šumama i mediteranskoj makiji. Između ostalog pogodno je i za biciklizam, pješačenje te rekreativno jahanje. Na rijeci Mirni može se uživati u ribolovu i vožnji kanuom, a oni željni adrenalina mogu se okušati u paraglidingu, zmajarenju, alpinizmu ili speleologiji u obližnjim spiljama. Oni koji žele probati nešto sasvim drugačije preporučuje se branje šparoga ili traženje tartufa.

tartufi

Zabava

U Buzetu i njegovoj okolici se tokom cijele godine održavaju brojne manifestacije koje privlače i staro i mlado. Neke od njih su: Buzetski karneval, Z armoniku v Roč – međunarodni susret svirača na malim dijatonskim harmonikama, Festival smijeha, Subotina – Dan grada Buzeta sa programom kulturno-turističke revitalizacije Starog grada, osmišljen na način da prezentira cjelokupni život staroga Buzeta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće (kostimi, hrana, piće, proizvodi, glazba, običaji...). Smotra rakija u Humu, Vikend tartufa – izložba i prodaja tartufa i drugih autohtonih proizvoda te brojni drugi. 

Buzet - udaljenost do prvih plaža

Udaljen je oko 40 kilometara od prvih plaža Umaga i Poreča gdje se može uživati u čistom moru, kupati, izležavati na suncu ili pak uživati u vodenim sportovima ili izletima brodom. Možete i do Opatije isto toliko udaljene od Buzeta preko tunela Učke. 

Znamenitosti

  • Zavičajni muzej grada Buzeta - Otvoren je 1961.godine. Uz arheološki, kulturno-povijesni i umjetnički odjel, čuva i bogatu etnografsku građu. Jedan od najzanimljivijih izložbenih primjeraka je Buzetska naušnica.
  • Gradska utvrda i dvoja gradska vrata - Zbog mletačko-turskih ratova učvršćuju se i grade gradski bedemi, a u njima i Velika vrata (1547. godine ) i Mala vrata ( 1592. godine).
  • Župna crkva Uznesenja Marijina - Izgrađena je na mjestu srednjovjekovne gotičke crkve te posjeduje bogatu riznicu dragocjenog liturgijskog posuđa i vrijedne orgulje Gaetana Callida iz 1787. godine.
  • Barokna fontana - obnovljena 1789 godine jedna je od najljepših sačuvanih gradskih fontana u Istri.
  • Ročke i humske freske - ročke u crkvici sv. Roka - oslikana apsida s dva sloja fresaka: stariji sloj datira iz 14. st., a mlađi iz druge polovice 15.st., a humske u crkvici sv. Jeronima na humskom groblju - iz druge polovice XII. st., a predstavljaju vrlo rijedak primjer bizantskog slikarstva na ovim prostorima.