search

Kuće za odmor Buzet

Buzet se nalazi u srcu sjevernog dijela Istre. Smješten je u podnožju planinskog lanca Ćićarije i nadomak rijeke Mirne. Stari grad Buzet se nalazi na 150 m visokom brdašcu iznad plodne doline kojom protječe rijeka Mirna, dok se noviji dio grada tzv. Fontana, razvija u podnožju brda. Stari grad je poznat i pod nazivom Grad tartufa jer je smješten u zoni u kojoj raste ta najskupocjenija podzemna gljiva.

Smještaj Buzet

Izaberite idealnu kuću za odmor u Buzetu i istinski se odmorite. A pritom uživajte u šetnjama, biciklističkim stazama i gastronomiji ovog kraja. Buzet je idealan izbor za mirna i opušten odmor u prirodnom okruženju. U njegovoj okolici nalazi se Hum poznat kao najmanji grad na svijetu sa svega 17 stanovnika i vlastitim gradonačelnikom te gradić Roč uz kojega je vezana priprema za tisak prve hrvatske tiskane knjige - MISAL iz 1483.godine i „Aleja glagoljaša“ koja se proteže od Roča do Huma sa 10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima.

Buzet

Gastronomske delicije Buzeta

Gastronomija je ovdje bazirana na jelima od tartufa te lokalnim specijalitetima koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Ako ste ljubitelji domaćih proizvoda i lokalnih specijaliteta svratite do nekog od agroturizma u blizini koji nude odlična jela. Ne zaboravite kušati domaće rakije, vino i fritule.

kuce za odmor buzet

Kulturne i zabavne manifestacije Buzet

U Buzetu i njegovoj okolici se tokom cijele godine održavaju brojne manifestacije koje privlače i staro i mlado. Neke od njih su: Buzetski karneval, Z armoniku v Roč – međunarodni susret svirača na malim dijatonskim harmonikama, Festival smijeha, Subotina – Dan grada Buzeta sa programom kulturno-turističke revitalizacije Starog grada, osmišljen na način da prezentira cjelokupni život staroga Buzeta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće (kostimi, hrana, piće, proizvodi, glazba, običaji...). Smotra rakija u Humu, Vikend tartufa – izložba i prodaja tartufa i drugih autohtonih proizvoda te brojni drugi. Ljubitelji auto utrka ovdje će doživjeti pravi adrenalin. Svake godine ovdje se tradicionalno održavaju auto utrke po ulicama Buzeta.

Koliko daleko su plaže?

Buzet je udaljen 40 kilometara od prvih plaža Umaga i Poreča gdje se može uživati u čistom moru, kupati, izležavati na suncu ili pak uživati u vodenim sportovima ili izletima brodom. Možete i do Opatije isto toliko udaljene od Buzeta preko tunela Učke. 

Znamenitosti Buzet

  • Zavičajni muzej grada Buzeta - Otvoren je 1961.godine. Uz arheološki, kulturno-povijesni i umjetnički odjel, čuva i bogatu etnografsku građu. Jedan od najzanimljivijih izložbenih primjeraka je Buzetska naušnica.

  • Gradska utvrda i dvoja gradska vrata - Zbog mletačko-turskih ratova učvršćuju se i grade gradski bedemi, a u njima i Velika vrata (1547. godine ) i Mala vrata ( 1592. godine).

  • Župna crkva Uznesenja Marijina - Izgrađena je na mjestu srednjovjekovne gotičke crkve te posjeduje bogatu riznicu dragocjenog liturgijskog posuđa i vrijedne orgulje Gaetana Callida iz 1787. godine.

  • Barokna fontana - obnovljena 1789 godine jedna je od najljepših sačuvanih gradskih fontana u Istri.

  • Ročke i humske freske - ročke u crkvici sv. Roka - oslikana apsida s dva sloja fresaka: stariji sloj datira iz 14. st., a mlađi iz druge polovice 15.st., a humske u crkvici sv. Jeronima na humskom groblju - iz druge polovice XII. st., a predstavljaju vrlo rijedak primjer bizantskog slikarstva na ovim prostorima.