search

Svetvinčenat - kuće za odmor

Svetvinčenat, Savičenta, San Vincenti, tri naziva istog mjesta kojima je polazište u imenu zaštitnika, sv. Vincencija. To je renesansni gradić smješten na jugu središnje Istre u kojemu posljednjih godina raste turistička ponuda kroz razne manifestacije koje se održavaju u atraktivnim, povijesnim prostorima ovog gradića. On sam se odlikuje četverokutnim glavnim trgom kojim dominira venecijanski dvorac i skupina lijepo očuvanih starih kuća koje uključuju lođu iz 18. stoljeća i župnu crkvu iz 16. stoljeća. Njegov povijesni ambijent ga čini uistinu osobitim mjestom. Zato dođite i uvjerite se, nećete ostati razočarani. 

Pogledajte našu cjelokupunu ponudu objekata u Hrvatskoj i odaberite smještaj po vašim željama za sebe i svoju obitelj.

Sport i rekreacija

Zanimljiva prirodna okolica ovog istarskog gradića pogodna je za rekreacijske šetnje. Kraj obiluje i manje zahtjevnim biciklističkim stazama, pa je biciklizam jako popularan među domaćim stanovništvom, ali posjetiteljima željnih aktivnog odmora i rekreacija.

Ljubitelji lova mogu iskušati svoje vještine na velikom lovnom području dok je za one koji žele biti aktivni, ali se pri tome ne i umoriti savršena kombinacija boćanje i šetnja i istraživanje mjesta i njegove okolice.

 

Zabava

Renesansni gradić svake je godine domaćin ljetnog festivala pod imenom „Festival plesa i neverbalnog kazališta“ s predstavama međunarodnih i domaćih plesnih skupina kao i uličnog teatra, cirkuskih točaka i bilo koje druge vrste neverbalnog izražavanja. U mjestu Svetvinčenat se održava i Smotra izvornog istarskog suvenira te izložba starih zanata. Grad je poznat i po dobrom vinu, pršutu, siru i maslinovom ulju.

 

Plaže

Prve porečke plaže nalaze se oko 25 kilometara dok su prelijepe rabačke plaže udaljene oko 35 kilometara od Svetvinčenta. Pored lijepih plaža i čistog mora na raspolaganju Vam stoje i brojne rekreativne i zabavne aktivnosti, široka gastronomska ponuda te bogat noćni život.

 

Znamenitosti

  • Kaštel Grimani sa tri kule – najsačuvaniji kaštel i jedna od najljepših građevina iz mletačkog doba u Istri. Prva tvrđava biva sagrađena još početkom 13 st., no zbog burnih godina ratovanja bio je često uništavan, obnavljan i zbog toga mu se mijenjao i izgled.
  • Crkva sv. Vincenta – potječe iz 12. stoljeća. U svojoj unutrašnjosti ima tri sloja zidnih fresaka među kojima i najopsežniji istarski ciklus romaničkih fresaka, s kraja 13.stoljeća.
  • Crkva Marijina navještenja – građena je početkom 16. stoljeća. U njoj se nalazi pet mramornih oltara sa oltarnim slikama. Osobito su vrijedni oltar sv. Viktorije sa slikom koja prikazuje Majku Božju s anđelima, sv. Sebastijana i sv. Roka, te glavni oltar kojeg su dali izgraditi Grimani s oltarnom slikom Navještenja.
  • Crkva sv. Antuna Opata - pripada gotičkoj pučkoj arhitekturi i u unutrašnjosti ima drveni kip sveca, rad domaćeg majstora iz 14. stoljeća.
  • Gradska loža iz 18. stoljeća i gradska šterna (cisterna) sagrađena 1808. u klesanom kamenu od priloga puka nalaze se na placi (trgu).