Vinkovci - apartmani i kuće za odmor

Vinkovci su jedan od najdulje neprekinuto naseljenih gradova ne samo Hrvatske nego ovog dijela Europe. Neki od stručnjaka nazivaju ga “europskim Jerihonom”, jer se na području današnjih Vinkovaca postojalo naselje još početkom mlađem kamenog doba. Navodno se radi o okupljanju prvih europskih zemljoradnika oko Starčevačke kulture približno 6200 godina prije nove ere. Vinkovci su bili dom brojnih kultura, od Sopotske i Vučedolske kulture, do brončanodobnih i željeznodobnih kultura. Područje je stalno naseljeno sve do danas.

Ferienhaus in Vinkovci

Duga tradicija na rijeci Bosut

Grad Vinkovci nalazi su na istoku kontinentalne Hrvatske između rijeka Dunava i Save, uz rijeku Bosut. Ravničarski područje je prekriveno oranicama te hrastovim i jasenovim šumama. Zahvaljujući svom povoljnom zemljopisnom položaju na raskrižju puteva i prirodnom bogatstvu, ovdje ćete pronaći svjedočanstva bogate i burne povijesti.  Vinkovci se kao rimsko naselje odnosno vojni logor spominju pod imenom Aurelia Cibalae, a u srednjem vijeku kao Sveti Ilija. Svoje najljepše ruho Vinkovci dobivaju unutar Habsburške Monarhije, a radi se o očuvanoj baroknoj jezgri.

Vučedolska kultura

Na ovom su području pronađeni i tragovi proizvodnje prave bronce, dok se vrhunska keramika iz različitih razdoblja proizvodila tisućljećima. Iz razdoblja između 3000. i 2600. godine prije nove ere, odnosno kasne vučedolske kulture, pronađeni su ostaci ljevaonice, dakle prvi tragovi serijske proizvodnje metala na cijelom svijetu. Posjetite Muzej vučedolske kulture koji je izgrađen na samom arheološkom nalazištu pokraj Vukovara. U spomenutoj ljevaonici  pronađena je posuda čiji ukrasi prikazuju najstariji indoeuropski kalendar imena Orion. Pronađena je 1978., a naknadnim proučavanjem utvrđeno je da urezani ukrasi prikazuju zviježđa koja se u različitim godišnjim dobima vide na nebu iznad Vinkovaca. Posjetite arheološki park Sopot koji je sa središtem grada povezan pješačko-biciklističkom stazom.

Aktivni odmor u Vinkovcima

Vinkovce je najbolje upoznati vozeći se na jednoj od vinkovačkih biciklističkih staza. Ovdje ćete pronaći različite podloge za gradske ili brdske bicikle: makadam, zemlja, šljunak, trava i asfalt. Svim stazama je polazna točka most na rijeci Bosut, a označene su plavom,crvenom ili žutom bojom. Vinkovcima prolazi Dunavska cikloturistička tura, a na nju se nadovezuje ruta Srijem. Krajem zime možete uživati u povorci pokladnog jahanja, kojoj slijedi nekoliko karnevalskih manifestacija. Tu su i lutkarsko proljeće te nekoliko zanimljivih festivala i sajmova, a kulturni centar organizira zanimljive seminare, poput onog tradicijskih frizura koje datiraju čak u Rimsko carstvo. Tri ljetna mjeseca vam nude Vinkovačko ljeto, a njemu slijede popularne Vinkovačke jeseni, sa svojim iznimno bogatim programom. Advent u Vinkovcima nešto je toplo, zabavno i lijepo.

Nema godišnjeg doba u kojem se nešto ne događa u lijepim Vinkovcima. Pregledajte našu ponudu u Vinkovcima, rezervirajte svoj apartman ili kuću te provedite odmor iz snova u Hrvatskoj!