Kutina | Odmor između vinograda i Lonjskog polja

Na manje od sata vožnje od Zagreba nalazi se lijepa Kutina. Grad s dvadesetak naselja smješten je južno od obronaka vinogradima obrasle Moslavačke gore i sjeveroistočno od ruba jednog od najvećih močvarnih područja ne samo kontinentalne Hrvatske već cijele Europe, Lonjskog polja. Zahvaljujući brojnom drveću, stiliziranom grmlju, živicama i parkovima, osobito stoljetnom parku kestena, Kutinu često nazivaju zelenim gradom. Ovo je područje bilo naseljeno još u doba Rimljana, a spominje se pod nazivom Varianis. Ostatke naselja možete vidjeti u istočnoj Kutini na Kutinskoj Lipi.

Kutina

Kutina - Vinska cesta i Vinski dvor

I prije Rimljana ovdje su se vinogradarstvom bavili Tračani, Iliri i Kelti. Ovdje se nalazi domovina izvornih vina među kojima se posebno ističe Škrlet. To je prva sorta koja dobila službeno rješenje o priznavanju tri klona Škrleta, čime on postaje prva brendirana hrvatska sorta. Između Popovače i Kutine vinske ceste u brojim domaćinstvima s podrumima i vinarijama nude degustaciju i prodaju svojih vina u buteljama ili izravno iz bačve. Posjetite Vinski dvor koji je zamišljen kao početno i središnje mjesto ne samo kutinske već i moslavačke enološke i gastronomske ponude.

Aktivnosti

Osim vinske ceste ili rute, ovdje imate na raspolaganju pregršt staza za pješačenje te vožnju biciklom ili čamcem. Tu su naftna ruta na kojoj možete razgledate moslavačko industrijsko nasljeđe, „na sedlu kroz močvaru“ na kojoj jašete dok razgledavate ljepote ovog kraja, močvarni put, srednjovjekovna staza i još brojne druge. Tu je i nekoliko lovačkih i ribolovnih društava, što podrazumijeva i više područja za takve aktivnosti. Sportski duh grada odražava se ne samo u velikom broju otvorenih sportskih terena već i zatvorenih dvorana. Hrvatska je poznata po uspjesima i postignućima svojih sportaša, od kojih se neki ovdje pripremaju na svoja natjecanja. Jeste li znali da se ovdje odražava Olimpijada dječjih vrtića?

Sve što trebate napraviti je pregledati našu ponudu vila, kuća u apartmana za odmor u gradu Kutina, rezervirati svoj smještaj i provesti odmor iz snova u kontinentalnoj Hrvatskoj!