Kutjevo | Vile, kuće i apartmani u kraljevstvu graševine

Kutjevo je jedan od najmanjih gradova u Hrvatskoj. Nalazi se u središnjoj Slavoniji na istoku kontinentalne Hrvatske. Prvi pisani podaci o Kutjevu nastaju 1232. dolaskom redovnika Cistercita poznatih kao „bijeli fratri“. Oni osnivaju samostanski posjed te započinju s uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina. Kulturna blaga ovog područja odnose se na sakralne objekte, vinograde i proizvodnju vina.

A family with their dog enjoying dinner outside during a stay in a holiday home

Crkva rođenja blažene djevice Marije

Ugarski kralj je početkom trinaestog stoljeća poslao dvanaest redovnika da utemelje samostansku opatiju. Sa samostanom je sagrađena i crkvu posvećenu Bogorodici. Tijekom osvajačkih pohoda Osmanskog carstva izvorna je crkva uništena, a poslije obnovljena u sedamnaestom stoljeću od strane isusovačkih redovnika. Danas crkva nosi prekrasno barokno ruho koje je dobila u osamnaestom stoljeću. U njoj se nalazi čak dvanaest predmeta pod zaštitom spomeničke kulture.

Trg graševine i mali vinograd

Glavni trg ovog lijepog grada nazvan je po kraljici vina, graševini. Radi se o najljepšem i središnjem trgu. Ovo je omiljeno mjesto među posjetiteljima i organizatorima raznih manifestacija, osobito vinskih događaja. Posebnost ovog trga maleni je vinograd u kojem raste nekoliko trsova slavne graševine. Tijekom vinskih manifestacija vinograd se ukrasi domaćim specijalitetima i posveti u čast graševine. Legenda kaže da će grozdovi biti onoliki kolike su bile kobasice. Pored vinograda postavljena je bačva na kojem se nalazi grb Kutjeva.

Kutjevački podrumi

Početkom trinaestog stoljeća započela je kultura koja je odavno tradicija ovog područja. Poznati vinski podrum danas je jedno od najmoćnijih vinskih središta u Hrvatskoj. Ovdje možete vidjeti najveću bačvu od slavonskog hrasta u kojoj se čuva graševina. Poslušajte legendu o Mariji Tereziji i barunu Trenku dok degustirate najbolje slavonske kapljice.

Etno zbirka Bošković

U blizini središta grada Kutjevo nalazi se vijugava ulica kojim stižete do privatne zbirke obitelji Bošković u zdanju starijem od tri stoljeća. Nijedan eksponat nije kupljen već darovan od strane radnih donatora koji su željeli da predmeti ne padnu u zaborav. Ovdje ćete pronaći razne predmete koji danas pripadaju isključivo tradiciji, poput nošnji, sanduka, pa čak i kuburu iz 1715. godine.

Lipicanci i priroda u gradu Kutjevo

Nekoć su se u Kutjevu uzgajali isključivo bijeli lipicanci sve dok se pastuharna nije u potpunosti sa svim kobilama i pastusima preselila u Đakovo. Prije stotinjak godina ti su konji odnosili međunarodne nagrade. Ovo je područje idealno ne samo za jahanje, već šetnju i vožnju biciklom i nećete požaliti dođete li u Kutjevo provesti aktivni odmor.

Pregledajte našu ponudu vila, kuća i apartmana u gradu Kutjevo i rezervirajte svoj smještaj još danas! Provedite odmor iz snova u kontinentalnoj Hrvatskoj!