Županja - kuće i apartmani za odmor

Županja je grad na rijeci Savi na istoku kontinentalne Hrvatske u regiji Slavonija. Slavonija je poznata po svojim ravnicama i hrastovim šumama. U devetnaestom stoljeću ovdje su Englezi sagradili tvornicu tanina, a onda bačava. Savom su tada plovila debla stoljetnog hrasta lužnjaka kojem se divio čitav svijet na velikoj londonskoj izložbi. U Županju je tako, preko engleskih poduzetnika, stigla i prva nogometna lopta i prvi teniski reket za tenis u Hrvatskoj. Ovo je ravničarski kraj osobito bogate tradicionalne gastronomije. Ne smijete doći u Slavoniju i ne kušati kulen ili fišpaprikaš.

Ferienhaus in Županja

Muzeji i galerije u Županji

Zavičajni muzej Stjepan Gruber smješten je u spomeniku kulture – graničarskom čardaku, zatvorenoj stražarnici s trijemom.  To je jedini očuvani primjerak te vrste vojnokrajiške arhitekture u Hrvatskoj. U njemu se nalaze bogate tematske zbirke: paleontologija, arheologija, povijest, etnologija i galerijski dio. Šumarski muzej nalazi se u selu Bošnjaci u srcu Spačvanskih šuma u kojem raste poznati slavonski hrast lužnjak. Radi se o bogatom i preglednom sadržaju jednom od najljepših takvih muzeja Europe. Ovdje možete vidjeti bogatstvo tradicije, razvoja i povijesti šumarstva te alate iz starih dana. Tu se nalaze i primjerci lokalne flore i faune te zbirka slika. Iako je poljoprivreda jedna od razvijenih djelatnosti regije, šumarstvo je uvijek bilo unosnija i prestižnija djelatnost. Galerija Veliki Kraj nalazi se u središtu grada, u tradicionalnoj šokačkoj kući koja je sama umjetničko djelo grada Županja.

Šokačka kultura i tradicija

Šokci su hrvatska etnička skupina koja se u Slavoniju doselila još u sedmom stoljeću, a danas postoje i u nekoliko drugih pokrajina i izvan Hrvatske. U sklopu poklada u veljači još od 1968. u Županji se odvija Šokačko sijelo. Ta kulturno-zabavna manifestacija tematski je usmjerena na njegovanje raskošne kulture i tradicije te običaja Šokaca. U veljači ovdje možete očekivati priredbe, nastupe, predstave, slavlja, smotre i festivale. U Šokačkom sijelu sudjeluju razne udruge, profesionalci, ali i amateri. Tradicionalne poklade organiziraju se na ulicama Županje. U drugim mjesecima se također možete uvjeriti u ljepotu ovdašnjih običaja poput tamburaških večeri, folklornih manifestacija pa čak i pečenja rakije.

Tražite li mjesto za miran odmor u slavonskom gradu, pregledajte našu ponudu kuća i apartmana i uživajte na svom odmoru u Hrvatskoj.