search

Vukovar - kuće i apartmani za odmor

Vukovar se nalazi na krajnjem istoku kontinentalne Hrvatske i sjedište je županije. Ovo je dodirno područje povijesnih pokrajina istočne Slavonije i zapadnog Srijema. Ovo je područje u povijesti bilo važno sjecište važnih prometni pravaca, osobito riječnih. Od pamtivijeka se dolinom Dunava kroz vukovarsko područje prometovalo od sjeverozapada prema jugoistoku od čemu postoje ne samo zapisi nego i arheološki nalazi. Danas je Vukovar povezan turističkim brodovima s Bečom i Budimpeštom koji idu nizvodno sve do Rumunjske i Crnog mora.

Rijeke u Vukovaru

Ono što uvelike obilježava ovo područje i obilježavalo ga je u povijesti su doline velikih rijeka. Vukovar ima svoje dvije krasne rijeke, a to su Dunav i Vuka. Vukovarci vole Dunav ne samo zato što je najveća europska rijeka, već i zato što ih povezuje s Europom i svijetom, no vole i svoju lijepu Vuku. Mala i živahna rijeka nudi vam odlične mogućnosti za ribolov za topla vremena i klizalište zimi u čemu i sami Vukovarci redovito uživaju.

Vučedol

Nekoliko kilometara južno od Vukovara nalazi se arheološki lokalitet Vučedol. U Hrvatskoj je to možda najznačajniji lokalitet eneolitika. Posebnim ga čini činjenica da su nalazi bili toliko vrijedni da je bilo moguće odrediti profil cjelokupne manifestacije jedne eneolitiče kulture – Vučedolska kultura. Najveći uspon spomenute kulture. Dio Vučedolske kulture je i Vučedolski Orion koji se smatra najstarijim europskim kalendarom. Posuda s kalendarom pronađena je u današnjim Vinkovcima. To otkriće svjedoči o visokorazvijenijoj civilizaciji i kulturi prije više od pet tisuća godina. Posjetite i Muzej Vučedolske kulture.

Aktivnosti u Vukovaru

U Vukovaru se nalazi Hrvatski Dom Vukovar koji funkcionira kao kazalište, predstave, koncerti i izložbe, a u neposrednoj blizini nalazi se i Dvorac Eltz, u sklopu čijeg kompleksa se nalazi muzejska galerija Oranžerija. Kušajte neko od vukovarskih vina u nekom od restorana gdje se poslužuju i odlični lokalni specijaliteti. Osim spomenutog ribolova, ovdje je jako popularno obilaziti kraj biciklom, jer se radi o pretežno ranom terenu. Posjetite pjeskoviti otok Ada na Dunavu koji je omiljeno kupalište Vukovaraca,a udaljen je svega pet minuta čamcem od središta grada. Oni željni tradicionalne elegancije mogu na obilazak grada tradicionalnim fijakerom ili okušati se u jahanju.

Pregledajte našu ponudu kuća i apartmana u Vukovaru i okolici i rezervirajte svoj odmor iz snova u Hrvatskoj.