search

Kampanija - vile, kuće i apartmani za odmor

Kampanija (tal. Campania) je svakako jedna od najživahnijih i najljepših talijanskih pokrajina, koja će vam pružiti nezaboravan godišnji odmor. Prekrasan krajolik, fantastična obala i kristalno plavo more, kulturne znamenitosti i njena povijest čine je omiljenom destinacijom. Krajolik Kampanije odlikuje se razvedenom obalom koja među nedostupnim stijenama skriva prekrasne uvale i skrivene plaže, opasane bujnom mediteranskom vegetacijom i malim pitoresknim gradićima kao što su Amalfi, Sorrento, Positano, ali i Caserta u unutrašnjosti. S obale ćete lako stići i do dva svjetski poznata otoka, koji će vas očarati kao mnoge poznate posjetitelje, a to su Ischia i Capri.

campania

Krajolik Kampanije ostaviti će vas bez daha. Ova je regija zaista magična i nema mjesta na kojem ćete radije boraviti. Kultura, tradicija, klimatski uvjeti, gastronomija, prekrasna obala, događanja, ovdje vam je baš sve na raspolaganju.

Povijest Kampanie je bila burna. Arheološke iskopine svjedoče o njenoj prošlosti, a pronađeni su mnogi dorski hramovi, rimske i grčke terme, vile i akropole. Ljubitelji povijesti i arheologije ovdje će naići na pravi raj, a da ne govorimo o ljubiteljima sunčanja i prekrasnih plaža.

Dok ste u Kampaniji obavezno ćete posjetiti Napulj. Mnogo je priča o ovom gradu a vi ćete nakon posjeta moći ispričati svoju. Prekrasan grad živopisnih ulica i ljudi, oduševiti će vas svojom živosti ali i znamenitostima poput Bazilike San Gennara, španjolskim četvrtima iz XVI stoljeća sagrađenim za Španjolsku vosjku, Kapelom San Severo koja je simbol barokne arhitekture i mnogim drugima! Obala je ovdje prekrasna i mještani su izuzetno ponosni na svoje plaže.

Vaš izlet Kampanijom neka se nastavi posjetom predivnom gradiću Amalfi poznatom po ljepoti obale na koju pristižu turisti iz čitavog svijeta. Prošećite ulicama Amalfija, posjetite katedralu Sant'Andrea, okusite lokalne delicije, špagete s plodovima mora, a nakon torte caprese, odličnog deserta, popijte izvorni limoncello, liker od limuna koji je ovdje specijalitet, a nije ni čudo s obzirom na to kako uspijevaju agrumi.

Još jedan poznata turistička destinacija Kampanije u kojoj ćete rado boraviti sigurno je Sorrento. U njemu su boravili Etruščani, Italici te Grci koji su osnovali grad, a u samoj gradskoj jezgri ulice su raspoređene na isti način još od starih Rimljana. Odabirom smještaja u Sorrentu, mnoge će Vam znamenitosti biti na dohvat ruke: katedrala i crkva sv. Franje Asiškog, muzej Correale di Terranova sa brojnim predmetima Grka i Rimljana, a nedaleko su i ostaci dvije prekrasne vile, Villa di Pollio Felice poznata i pod imenom Bagni della Regina Giovana i Villa di Agrippa Postumo. Svakako ćete ovdje naići i na prekrasne plaže.

Dok boravite u Kampaniji ono što nikako ne možete propustiti je Pompei. Ispod strašnog Vezuvija smješteni su ostaci ovog gradića uništenog vulkanom, koji je podignut na stijeni iznad mora. Zbog strateškog položaja koji je omogućavao kontrolu plodne nizine iza grada i morskog zaljeva ispod grada, bio je privlačna lokacija za mnoge narode, i zbog krasne obale. U njemu su dugo gradili i boravili Rimljani, a uništen je u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Pompej je bio zatrpan pod slojem pepela čak 1600 godina prije nego što je slučajno otkriven!

Kampanija je daleko poznata po svojoj kuhinji, po tom je pitanju regija Italije. Tko još ne zna da je najpoznatije jelo Napulja upravo pizza, a najbolja je začinjena baš kao nekad sa tri nezaobilazna sastojka: mozzarella di buffala odnosno talijanski meki sir od bivola, umak od paradajza i bosiljak. Ne zaboravimo drugo najpopularnije talijansko jelo koje je doživjelo ovdje svoj bum, a to su špageti, kao dio tradicionalne kuhinje. Jela od tjestenine ovdje su lagana, aromatična, jednostavna i savršena, posebice kada su pripremljena sa uvijek svježim plodovima mora kojih ovdje ima u izobilju. Spomenuti ćemo još nekoliko delicija koje nikako nemojte preskočiti, kao što su minestra maritata, la parmigiana di melanzane, la caprese i gnocchi alla sorrentina.

Mještani posvećuju veliku pažnju i pripremi deserta od kojih su ovdje izvorni savršeni mali kolačići od tijesta umočeni u rum - il babà – koji će se rado utopiti u vašem sladoledu, zatim la pastiera, poznata cassata napoletana i lisnato tijesto sa domaćim sirom. Uz ove prekrasne delicije i ova će vam regija ponuditi vrhunsko izvorno vino, kao što su il Greco di Tufo, l’Aglianico, il Fiano di Avellino

Mnogobrojna su događanja u ovoj regiji i ona su često povezana upravo sa degustacijom specijaliteta, ali tradicionalnu povorku San Gennara u Napulju šteta je propustiti ako boravite ovdje prvi tjedan u svibnju. Temperature su ovdje ugodne i onda, a sezona je mnogo duža zbog svoj južnog položaja. Okusite ljeto u jednom od naših apartmana ili kuća za odmor. Poželjeti ćete nastaviti ovo putovanje Italijom dok se ne zaželite doma, ali budite oprezni, talijanske će vam regije teško dojaditi. Ljudi su ovdje pristupačni i prijateljski raspoloženi, a uz ostale adute Kampanije teško ćete pronaći razlog da se vratite kući.