Kalabrija, odmor na Mediteranu

Kalabrija, ta prekrasna Italija! Na samom špicu „talijanske čizme“, njena pitoreskna obala čini srž Mediterana. Kristalno čisto more, odlični klimatski uvjeti, prirodne ljepote obale i zaleđa, kultura i povijest, zajedno s mirisima i bojama Kalabrije urezat će se u vaše sjećanje.

Odmor u Kalabriji

Popularne kuće za odmor u Kalabrija

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Kalabrija

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Kalabrija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Kalabrija

Loading...

Putovanje u Kalabriju

Neobična geografska pozicija Kalabrije koja se proteže između Jonskog i Tirenskog mora, zaslužna je za prekrasne panoramske prizore. Na sjeveru graniči s regijom Basilicata, dok se na jugu nalazi Sicilija od koje je odvaja Mesinski tjesnac.

Na ovom teritoriju nekad kulturno nadmoćniji Grci, ovdje su ostavili svoje tragove u mnogim velebnim zdanjima, posebice u gradovima koje su izgradili: Sibari, Stilo, Gerace, Locri, Crotone prekrasne su destinacije i moguća odredišta vašeg putovanja.

Kalabrija predstavlja pravi raj na zemlji. Planine u zaleđu štite obalu od hladnoće sa sjevera i strmoglavo se spuštaju u more. Među strmim stijenama uvale sa najfinijim pijeskom ili oblucima čine prekrasne plaže uokvirene mediteranskim biljem. Zaronite u tirkizno more Mediterana i uživajte u prekrasnim prizorima.

Odmor u Kalabriji

Aktivan odmor u Kalabriji ne zahtjeva previše planiranja zbog mnogih mogućnosti razonode. Sportovi na vodi i ribolov nude se u svim obalnim mjestima, dok je u unutrašnjosti Kalabrije moguće planinariti. Zagarantirana zabava nudi se u zabavnom parku Parco Avventura della Calabria s nebrojenim aktivnostima za djecu i odrasle. Posjetite jedan od nacionalnih parkova; Parco della Sila, Aspromonte ili Pollino, kojeg Kalabrija dijeli sa susjednom Basilicatom.

Plaže Kalabrije nikada vam neće dosaditi. 800 kilometara obale nudi bezbroj prizora. Na visokim stijenama stisnule su se kuće okrenute moru, kao da produžuju stijenu u visinu. Druge su se pak smjestila tik uz more, do samih valova. Mnogi ribarski brodići zaduženi su za opskrbu ribom i plodovima mora. Posjetite neke od pitoresknih gradića Kalabrije, kao što su Scilla, Paola, Scalea, Tropea, Pizzo, Squillace, Soverato, Badolato, Sibari, Briatico, Zambrone…

Catanzaro je glavni grad Kalabrije i smješten je u zaljevu Squillace, u Jonskom moru, samo 30 km od Tirenskog, pa ga se često naziva i „grad dva mora“.  Smješten je točno na polovini regije te je zbog svoje strateške pozicije bio česta meta osvajača. Starogradska jezgra bogata je palačama, trgovima i crkvama, a njene su ulice živahne u svako doba dana. Mnogi restorani nude svježe morske specijalitete, a ovdje ćete teško odoljeti proizvodima lokalnih slastičara.

Iako je Catanzaro glavni grad sa gotovo sto tisuća stanovnika, najveći grad Kalabrije je Reggio Calabria. U njegovom se Nacionalnom muzeju čuvaju brončani kipovi Bronzi di Riace iz vremena Velike Grčke. Smješten je na samom rubu Kalabrije na obroncima Aspromontea i okrenut je prema Siciliji, od kojeg ga dijeli samo Mesinski tjesnac.

Gastronomija Kalabrije

U Kalabriji vole jednostavna jela, koja se lako pripremaju a upravo su neodoljiva; veoma slična ostatku Italije ovdje se priprema domaća tjestenina, domaći kruh iz peči na drva, jela od morskih plodova ili mesa. Kao začin se najčešće koristi ljuta papričica, a obavezno je i maslinovo ulje. Rajčice, bosiljak, masline i kapari najčešći su sastojci, pored paprika i melancana.

U svim talijanskim regijama, pa tako i u Kalabriji, imaju i svoje tipične slastice za koje često koriste med, suhe smokve i ostalo sušeno voće. Ovdje se uzgajaju osim maslina najčešće limuni i naranče. Kore se šećere i spremaju za kasnije korištenje. Aromatičnost kuhinje osjeti se i u vinu. Najpoznatije je vino Ciro, iz mjesta Crotone, boje zrele trešnje. Slijede Savuto i Lamezia Greco, bijelo vino koje posebno prija uz riblje specijalitete.

Okusite Mediteran na vašem putovanju u Kalabriju!