Furlanija - Julijska krajina, najbliža talijanska regija

Friuli Venezia Giulia odnosno Furlanija – Julijska krajina proteže se od Dolomita sve do Tršćanskog zaljeva. Iako je ova regija geografski najbliža našem podneblju, ona je po svojim odličjima dio prekrasne Italije, njene kulture i njenih običaja.

Ferien im Friaul

Popularne kuće za odmor u Furlanija - Julijska krajina

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Furlanija - Julijska krajina

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Furlanija - Julijska krajina

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Furlanija - Julijska krajina

Loading...

Odmor u Furlaniji – Julijskoj krajini

S obzirom na geografsku lokaciju, ovdje su dostupne mnoge aktivnosti zimi i ljeti, što znači da u Furlaniju možete i na ljetovanje i na zimovanje. Zimi možete otići na skijanje u Piancavallo ili Sauris, poznate turističke lokacije. Ljeti možete uživati na dugim pješčanim plažama Lignana i Grada. Južni dio regije naslanja se na regiju Veneto gdje se pješčane plaže nastavljaju prema Veneciji. Dok su pješčane plaže na jugu, dio obale od Monfalcona do Trsta obilježen je stijenama, iako i Trst ima svoje plaže. Omiljene su ipak plaže turističkog mjesta Lignano Sabbiadoro, što u prijevodu znači zlatni pijesak. Ovdje se ljeti odvijaju turniri u odbojci na pijesku, uživa se u malim barovima na plaži, slastičarnicama i šetalištima. Navečer se vreva s plaže premjeste u pješačke zone samog mjesta gdje mnogi dućani, restorani i kafići rade do kasno u noć. Običaj je prije večere prošetati gradom i popiti aperitiv. Mnogo je malih restorančića duž obale, a talijanski specijaliteti dostupni su svakome.

Ako ljetujete u Lignanu, provedite jedan dan u zabavnom vodenom parku Aquasplash. Naša je preporuka i prekrasno uređen zoološki vrt Parco Zoo Punta Verde.

Znamenitosti Furlanije – Julijske krajine

Osim razvikanih turističkih odredišta u Furlaniji je mnoštvo zanimljivih gradića; Aquileia, antikni grad Rimskog carstva pod zaštitom UNESCO-a s prekrasnim rimskim mozaicima, Gorica poznata po srednjovjekovnom dvorcu i Udine, prekrasne očuvane gradske jezgre obrubljene planinama. Manji gradići kao San Daniele s poznatom pršutarnicom, gdje se pršut suši na buri Dolomita pomiješanoj s morskim zrakom s Jadrana,  i  Cividale del Friuli koji je osnovao Julije Cezar, pružit će vam ugodan smještaj, idealan za istraživanje cijele pokrajine. Posjetite Marosticu na čijem je trgu  ucrtana tabla za šah. Svake dvije godine stanovnici sudjeluju u velikoj partiji šaha oživljavajući tako legendu prema kojoj je kralj dvije kćeri odlučio dati onome proscu koji se pokazao bolji u igri šaha - dvoboji mu nisu bili prihvatljiva rješenja.

Ako ste na putovanju Furlanijom, ne možete se ne zaustaviti u Trstu i obaviti šoping. Glavni grad ove pokrajine posebnog srednjoeuropskog duha, zadržao je svoju eleganciju stoljećima. Nalik Trstu je i obližnji dvorac Miramare, simbol minulih vremena i luksuza Habsburške monarhije. Spektakularne arhitekture, s prekrasnim vrtom i marinom, ostavit će vas bez daha.

Jednako spektakularan je i Castello di Duino. Također na samoj obali predstavlja simbol ove regije i govori mnogo o povijesti ove regije i Italije.   

Grotta gigante ili Gigantska spilja, ušla je u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća turistička špilja na svijetu. Svod najveće prostorije visok je gotovo 100 metara, a prekrasna spilja prepuna je stalagmita i stalaktita.

Na zanimljivom putovanju Furlanijom – Julijskom krajinom, uživat ćete u gastronomiji. Ovo je podneblje pomiješalo tri različite kulture triju naroda i na poseban način obogatilo talijansku kuhinju. Mnogi su specijaliteti ove regije, a toliko je i poznatih vina kao Tocai, Ribolla, Refosco, Prosecco.

Ovdje se proizvodi i omiljene žestica, o čemu ćete sve saznati u mjestu Bassano del Grappa gdje možete posjetiti muzej rakije, odnosno – Grappe.

Prirodne ljepote regije Furlanija - Julijska krajina

Osim dugačkih pješčanih plaža i mnogih rijeka – ovdje je i ušće Soče (tal. Isonzo) koja izvire u susjednoj Sloveniji – sjever Furlanije – Julijske krajine planinsko je područje prekrasnih krajolika. U podnožju planine Mangart nalaze se laghi di Fusine, bajkovita glacijalna jezera. Okružena su bujnom vegetacijom i stanište su mnogih šumskih životinja i biljaka. Uvrstite ova jezera u vaš itinerar prilikom posjeta ovoj regiji, posebice kao alternativa vrućem danu na plaži. Treking, mountain biking i alpinizam ovdje su ljeti omiljeni sportovi. Alpski su vrhovi u ovoj regiji nešto niži nego u susjednoj Austriji, stoga i manje iskusni planinari mogu uživati u prizorima koja ovi vrhovi pružaju. Dobro označene staze parka prirode furlanijskih Dolomita osigurat će nezaboravna iskustva ljubiteljima netaknute prirode.