Sardinija - smještaj u apartmanima i kućama za odmor

Sardinija je prelijepi otok usred Sredozemlja koji će vas potpuno očarati. Mediteranska klima, bujna vegetacija, savršene plaže, ovdje je sve podređeno vama, a duh Italije osjeća se ovdje na malo drugačiji i poseban način, svojstven samo ovom otoku.

Povijest Sardinije seže u kameno doba, a mnogi su narodi ovdje ostavili svoje tragove; Feničani, Kartažani, Grci, Rimljani, Vandali, Bizant, a najviše Španjolci, koji su utjecali na njenu kulturu i jezik, odnosno dijalekt i na njeno ime koje je dobila po Sardima – iberijskom plemenu.

No, mnogo prije, u prijelaznom razdoblju razvija se u Sardiniji nuraška civilizacija, koja ostavlja poseban pečat na ovaj otok svojim nastambama, odnosno nuraghima. Nuraghi su građevine u obliku tornja, visine od 12 do 20m, složene od velikog kamenja bez veziva, a sastoje se od više katova i cisternom u prizemlju. Još danas postoji na otoku preko 7.000 nuragha.

Sardinija je udaljena čak 190km od kopna Italije i 180km od Tunica, a kraj nje je smještena i francuska Korzika, odvojena kanalom Bonifacio širine 12 km. Okružena je mnoštvom malih otoka od kojih su najpoznatiji Asinara, Caprera, Tavolara, Sant'Antioco. Voda Sardinije je tirkizne boje, dok su plaže prekrivene najbijelijim pijeskom, smještene ponekad između strmih litica i ogromnih stijena, okružene bujnom i divljom vegetacijom.

Sardinija smještaj i odmor

Popularne kuće za odmor u Sardinija

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Sardinija

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Sardinija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Sardinija

Loading...

Najljepša mjesta i plaže

Teško je odabrati mjesta koja su najposebnija na ovom otoku, no svakako treba spomenuti zaljev Golfo dell’Asinara, svjetski poznatu smaragdnu obalu Costa Smeralda , nacionalni park Maddalena gdje se dugo nalazio i zatvor, l’isola di Budelli odnosno rajskog otočića poznatog po ružičastoj plaži, zaljev - Golfo degli Orosei, Stintino, predio poznat po malom ribarskom naselju ali i mogućnostima zabave i sporta, izleta brodom, ronilačkih izleta, golfa, jahanja, jedrenja, trekkinga. Duž cijele obale protežu se prekrasne plaže, tako da gdje god da odaberete smještaj, nećete požaliti. Ljepota ovog otoka jednostavno nema kraja, kao ni dužina plaža. Na cijelom otoku samo je jedno prirodno jezero, Baratz, a mnogo je malih umjetnih jezera na kojima žive rijetke vrste ptica, tako da preporučamo i jednodnevni izlet u unutrašnjost otoka.

Mjesta na ovom otoku su većinom manja, ribarskog podrijetla, a mještani su se osim ribolovstvom bavili pastirstvom. Veliki pašnjaci uz samo more duž obale i u unutrašnjosti nudili još su prisutni, a donekle je zastupljeno i poljoprivreda. Život se u manjim mjestima odvija polako i u skladu s godišnjim dobima. Ipak se razvilo nekoliko većih središta, a najveći je grad Cagliari. Smješten u zaljevu kojeg nazivaju Golfo degli Angeli odnosno zaljev anđela, a na sardinijskom narječju on se zove Casteddu što znači dvorac. Grad je prepun znamenitosti od rimskog amfiteatra, katedrale sv. Marije, tvrđave Saint Remy, umjetničkih galerija, muzeja, a prelijep je i botanički vrt. Nedaleko je i nalazište nuraghija Su Nuraxi di Barumini.

Nešto manji ali jednako lijep je Sassari, s prelijepom katedralom sv. Nikole, Vojvodinom palačom, crvka Sv. Marije s franjevačkim samostanom i krasnim trgovima, dok se nedaleko grada nalazi arheološko nalazište Accodi, nekropola Montalè i mnoge druge znamenitosti. Kada se umorite od razgledavanja posjetite obližnji Porto Cervo, poznatu turističku destinaciju koja je dio prelijepe Smaragdne obale. Kristalno more, fantastičan pijesak, restorani i barovi, sport i zabava, mondenost i tradicija, čine od ovog naselja idealno odredište s prekrasnom plažom.

Gastronomske delicije

Svakako kušajte Sardinijske specijalitete, il porceddu - odojka na ražnju, domaći kruh carasau i spianatine koji savršeno pristaje uz domaći kozji sir – pecorino sardo, no ovdje ćete svakako uživati i u ribljim specijalitetima, kojih je ovdje u izobilju. Ne fale ni tradicionalni deserti čiji su omiljeni sastojci bademi, med i narančini cvjetovi. Kao i ostale regije prelijepe Italije, i Sardinija se može pohvaliti izvrsnim vinima punog okusa; Cannonau, Vermentino, Vernaccia, Malvasia di Bosa te likeri od kojih su najpoznatiji Mirto rosso od crvene mirte i Filu e Ferru odnosno sardinijska rakija.

Mediteranska klima, predivne plaže, dobra hrana, zabava i odmor, učiniti će da vaš boravak u Sardiniji protekne savršeno.