Emilia Romagna, izvanredan spoj kulture i zabave

Jedna od omiljenih talijanskih regija sigurno je Emilia Romagna, smještena između Jadranskog mora, rijeke Po na sjeveru i Apenina na jugu. Ovdje se nalaze neke od talijanskih top destinacija; Bologna, Ferrara, Modena, Parma, Ravenna, Rimini… Ako izuzmemo poznate gradove i povijesni značaj ove regije, prirodne ljepote bit će dovoljne da vas privuku na putovanje u Emiliju Romagnu.

Emilia Romagna

Popularne kuće za odmor u Emilia-Romagna

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Emilia-Romagna

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Emilia-Romagna

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Emilia-Romagna

Loading...

Znametnitosti Emilie Romagne

Emilia – Romagna nekada je bila podijeljena na dvije pokrajine, Emiliju i Romagnu. U doba Rimskog Carstva, via Emilia bila je glavna cesta koja je povezivala, i još uvijek povezuje, Piacenzu i Rimini. Po njoj je Emilia dobila ime. Romagna je nastala od riječi Romania u doba bizantskog imperija. Oduvijek naseljena i kultivirana, danas je Emilia Romagna jedna od najrazvijenijih regija u Italiji. Poljoprivreda i proizvodnja vina rasle su usporedno sa prehrambenom i automobilskom industrijom. Posebno se razvila proizvodnja vina od poznate sorte Lambrusco. Industrija mlijeka nosi svjetsko poznato ime, a posebice ona automobilska – ovdje se proizvode automobili Ferrari i motori Ducati. U Bologni je osnovano i najstarije sveučilište u Europi, još davne 1088. godine. I danas je Bologna grad studenata, živahna i mlada u duši.

Gradovi kulture

Gradovi Emilie Romagne postali su sinonimi za umjetnost, kulturu, kupovinu, modu, mondena događanja, muzeje i prelijepu arhitekturu. UNESCO je ovdje stavio na listu mnoga različita djela umjetnika i arhitekata. Ravenna, nekadašnji glavni grad talijanskog bizantskog imperija, grad je mozaika; na UNESCO-voj listi ovdje je najviše zaštićenih dobara, čak osam. Grad Ferrara proglašen je 1995 gradom renesanse i kao takav stavljen pod zaštitu UNESCO-a. Modena ima čak tri zdanja na popisu, od kojih je najpoznatija katedrala iz XII. stoljeća. Bologna, kao glavni grad regije ima nekoliko odličja UNESCOa: osim što je proglašena gradom muzičke kreativnosti, na listi je njen međunarodni muzej keramike i dvije opatije. Osim toga grad je koji ima najviše natkrivenih pločnika u cijeloj Italiji, pa je šetnja za vrijeme kiše u Bologni uobičajena.

Emilia Romagna, putovanje bez granica

Teritorij ove regije sačinjen je od pejzaža koji se neprekidno mijenjaju. Osim gradova kulture i velebnih zdanja, ova je regija obdarena prirodnim ljepotama. Planinski masivi, brežuljci, parkovi prirode i dugačke plaže očekuju vas od prekrasnog ušća rijeke Po do San Marina. Ljubitelji zabave i ljetne vreve moraju doći na ljetovanje u Rimini ili Riccione; doživite 110 kilometara plaže s besplatnim internetom i puno dobre zabave, danju i noću. Zajedno sa rivijerom susjednog Veneta, Riviera Romagnola ljeti pulsira bez prestanka, no i gradovi u unutrašnjosti organiziraju brojne koncerte i događanja, zimi i ljeti. Navest ćemo samo neke od manifestacija:

- Ferrara, Palio di San Giorgio –posljednje nedjelje u svibnju uživajte u srednjovjekovnoj povorci koja je dočekala vojvodu d'Este, sa čak osamsto kostimiranih likova petnaestog stoljeća; dvorskih dama, vitezova, glazbenika i čudesnih likova srednjeg vijeka;

- Cattolica, Festa della teggia e dell’uva odnosno proslava vezana uz vino koja se održava u rujnu kada se grozdovi vinove loze dijele narodu koji se okupio da proslavi tradicionalnim plesom i pjesmom ovaj štovani plod prirode;  

- Cesenatico, Festa di Garibaldi – prve nedjelje u kolovozu prisjećamo se heroja Garibaldija, revolucionara koji je kumovao ujedinjenju Italije, uz paradu pomoraca, vatrometom, velikom proslavom na plaži;

- Sant’Agata Feltria (Rimini) – Fiera di Natale odnosno Božićni sajam za sve ljubitelje Božića i prekrasnih rukotvorina i poklona, od kraja studenog sve do Božića.

Gastronomska tradicija Emilije Romagne

Ovo je jedna od najboljih autentičnih kuhinja, s varijacijama od mjesta do mjesta, kako se krećemo od obale prema unutrašnjosti. Ovdje su nastali tortellini, piadina, tagliatelle, da ne spominjemo poznati šunku iz Parme, parmezan i balzamični ocat, aceto balsamico. Možete kušati neke od specijaliteta u restoranu, ali jela koja ovdje brzo i lako možete sami pripremiti u vašem apartmanu ili kući za odmor, imat će poseban okus zbog izvornih sastojaka. Nakon povratka kući vaš čulni svijet više nikada neće biti isti.