Marke - idealan odabir za vaš odmor

Marke (tal. Marche) je regija čija su obilježja prekrasni i različiti krajolici, more, plaže, povijesne znamenitosti i prirodne ljepote. Njeni će vas brežuljci ostaviti bez daha, kao i njene planine koje pozivaju na skijanje, njeni pitoreskni gradići kao Pesaro, Ancona, Macerata, Ascoli Piceno… podariti će vam bezbrojne šetnje među palačama i dućanima. Ne propustite ovaj čaroban dio Italije, odaberite svoj smještaj i uživajte u vašem odmoru.

Die Marken

Popularne kuće za odmor u Marke

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Marke

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Marke

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Marke

Loading...

Odmor u prirodi - nacionalni parkovi i parkovi prirode

More i planine omogućuju bezbrojne aktivnosti, a svakako možete početi od onih klasičnih koje nas čine radosnima, a to su plivanje u kristalno čistom moru, šetnje pješčanim obalama, parkovima, prekrasnom prirodom duž neokaljane obale. U ovoj pokrajini možete istražiti nacionalne parkove i rezervate prirode; Parco Gran Sasso e Monti della Laga nacionalni park koji ova regija dijeli sa pokrajinom Emilia – Romagna, nacionalni park Monti Sibillini, i Parco Nazionale del Conero. Bogata flora i fauna nalazi se međutim i van ovih zaštićenih područja, a osim šetnji ovdje možete prakticirati jahanje, trekking, promatranje ptica, vožnje kanuom i brdski biciklizam.

Urbana stredišta; arhitektura, umjetnost, tradicija i... nezaboravan šoping

Prelijepi pitoreskni gradići i srednjovjekovni dvorci ukazuju na bogatu povijest i prapovijest kada su ovu pokrajinu naseljavali Gali. S dolaskom Rimljana gradići se šire, a kasnije ovim prostorima vladaju Goti, Bizant, Langobardi, Papa, Napoleon, te najzad pripada Italiji kao cjelini.

Ancona, glavni grad regije i luka, svjedok je mnogih od ovih događanja. Kroz stoljeća ona je zadržala svoju čar i ljepotu, a njeni prekrasni zalasci sunca čine grad posebno romantičnim. Njena starogradska jezgra smještena je na brdašcu iznad mora, a osim krasne katedrale i mnogih crkava, krase je mnoge palače i znamenitosti kao Arco di Traiano,  Palača senata, Loggia Loggia dei Mercanti koja je djelo Jurja Matejeva Dalmatinca, Teatro delle Muse odnosno kazalište muza i mnoge druge.

Urbino i njegova starogradska jezgra s duždevom palačom i katedralom na listi je svjetske baštine UNESCO-a,  Gradara poznata po srednjovjekovnoj arhitekturi i Danteu koji ju je spomenuo u poznatoj Božanstvenoj komediji, Loreto poznat po vjerskom turizmu i Pesaro poznat po opernom festivalu ali i jedno od glavnih turističkih meta zbog svojih dugih i prekrasnih plaža.

Najljepše plaže

Talijani međusobno često diskutiraju o tome koja pokrajina i koje mjesto ima najljepše plaže, a Marke su jedna od pokrajina koja se diči zanimljivom obalom, gdje se stijene naglo spuštaju u more a plaže među njima su duge, prekrivene pijeskom ili sitnim kamenčićima. Teško je odabrati najljepše plaže, međutim mi ćemo spomenuti nekoliko njih, kako bi možda lakše odabrali svoju idealnu destinaciju za savršen odmor. Jedna od predivnih plaža nalazi se između mjesta Gabicce Mare i Pesaro, podno parka prirode San Bartolo, a zove se Baia della Vallugola (uvala Vallugola). Plaža je divlja i potpuno prirodna, okrunjena zelenilom parka. More je kristalno čisto a plaža je prekrivena malim oblucima. Spuštajući se južnije naići ćete na sljedeću plažu Spiaggia di Velluto di Senigallia što bi u slobodnom prijevodu značilo plaža od velura iz Senigallije. Fini pijesak kojem se čini da nema kraja omogućuje razonodu i maksimalnu relaksaciju. Odmor je ovdje idealan za cijelu obitelj. Sljedeće prekrasne plaže (tal. spiaggia) su Mezza Valle i Spiaggia delle Due Sorelle – plaža dviju sestara. Prva se nalazi kraj uvale Portonovo i zaista je posebna jer najviše naliči svojim izgledom na karipske plaže, dugačka je i mirnog mora, djelomično pješčana a dijelom od finih bijelih kamenčića, okrunjena bujnom vegetacijom. Plaža dviju sestara jedna je od najljepših na svijetu. Možete se teškom mukom spustiti do nje preko brda Monte Conero ili malo lakše, čamcem. Plaža naliči na crtež iz mašte, voda je prekrasna a dno i obala prekriveni malim bijelim oblucima. Iz vode strše dvije slične bijele stijene po kojima plaža dobiva ime Due sorelle. Najzad, peta najljepša plaža nalazi se u mjestu San Benedetto del Tronto, u poznatoj rivijeri palminih stabla – Riviera delle Palme. Pješčana plaža sa rubom od palminih stabala zaista naliči na razglednicu iz vaših snova.

Osim zabave na plaži, uvečer se ovdje možete prošetati mnogobrojnim lokalima punim života ili zaustaviti se u jednom od restorana duž obale.

Gastronomske delicije

U ovoj regiji mještani su se dugo bavili poljoprivredom i ribolovom što se osjeti i u lokalnoj gastronomiji i tradicionalnoj kuhinji. Na meniju ćete često pronaći odojka, janjetinu, tripice, zeca i slično a tipična su i jela od tjestenine i cappelletti, i passatelli,  tagliolini u juhi, strozzapreti, le lumachelle, i granetti …. Naravno da se u obalnim zonama preferiraju jela od morskih plodova, tako ćete ovdje moći kušati brodet od 14 vrsta ribe, a moći ćete probati i ostale morske delicije. I u ovoj regiji nakon jela možete se zasladiti domaćim delicijama čudnovatih imena kao što su funghetti all’anice, il torrone, la cicerchiata, il bostrengo, frigani ravijoli punjeni kestenima i sirom.

Iako zvuči neobično okusi ovog podneblja lako će vam se zavući „pod kožu“ kao i prekrasni krajolici, stoga pronađite smještaj u jednom od ovih prekrasnih gradića i uživajte u Markama. Boravak ovdje ostaviti će radostan trag u vama.