Planirate li putovanje u Italiju, obavezno posjetite Umbriju, zeleno srce Italije.

Ova prekrasna regija je jedina u Italiji bez izlaza na more, međutim prednjači po svojem šarmu nad ostalim regijama. Smještena u geografskom središtu Italije, bogata mediteranskim raslinjem i šumama, dobila je svoj epitet “la verde”, zelena.

Umbrija graniči s regijama, s Markama, Toskanom i Lacijem te im reljefno nalikuje dijeleći neke od planinskih vrhova i rijeka. Njeni su krajolici kao iz bajke: livade i šume koje presijeca rijeka Tevere, Tiber, druga po veličini u Italiji. Brežuljci, planine i čisti zrak pozivaju vas na odmor duše; baš zbog toga ćete ovdje naići na mnoge samostane i crkvice. Ova je regija prava oaza, gdje ćete se moći posvetiti sebi i odmoriti se od svega ostalog. Odaberite kuću za odmor u Perugi ili apartman u Assisiju, upoznajte Umbriju, zeleno srce Italije.

odmor Umbrija

Popularne kuće za odmor u Umbrija

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Umbrija

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Umbrija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Umbrija

Loading...

Aktivan odmor u Umbriji

Ova zelena regija omogućuje mnoge sportove i aktivnosti kao što su planinarenje, biciklizam, trekking, jahanje, rafting, jedrenje i sportove na vodi na jezerima Trasimeno (najveće i najznačajnije), Passigno, Castiglione i Magione. Zimi u Umbriji možete skijati, a skijaške se staze protežu u susjednu regiju Marke, jer ove dvije regije dijele planine koje su i nacionalni park, Monti Sibillini. Ako se ne bavite sportom, vaš odmor u Umbriji bit će aktivan u mjeri u kojoj odlučite. Jedna od aktivnosti koju preporučujemo je svakako shopping; Perugia je najvažniji i najveći grad u Umbriji, stoga će razgledavanje njenih znamenitosti biti prožeto kupovinom.

Glavni grad Umbrije, Perugia: fantastičan spoj čokolade i arhitekture

Ovdje je prije stotinjak godina nastala jedna od najvažnijih talijanskih tvornica čokolade, la Perugina. Zato se tu i održava Eurochocolate, svjetski sajam čokolade, a prekrasni izlozi gradskih slastičarnica nudit će vam čokoladu u svim njenim oblicima i okusima. Najpoznatiji uspjeh Perugine zove se Bacio, poljubac. Kupite ga za poklon – izazivamo vas da ga ne pojedete putem. Za posjetiti Perugiu ne trebaju vam posebne upute; prošećite centrom i uživajte u pogledu: Piazza (trg) IV Novembre, Fontana Maggiore, Cattedrale di San Lorenzo (katedrala sv. Lovre)… zatim odite u ulicu Corso Vannucci i uživajte u palači Priori te uđite u najvažniji muzej ove regije, Galleria Nazionale dell'Umbria. Dio tog ambijenta pronaći ćete i u kućama za odmor koje su se smjestile na brežuljcima nad Perugiom.

Romantični srednjovjekovni gradići na brežuljcima, tipična Umbrija

Posjetite srednjovjekovni gradić Todi, smješten na brežuljku s kojeg se pogled spušta na dolinu koju presijeca rijeka Tiber. U Todiju će vam se činiti da se nalazite u drugoj dimenziji, gdje vrijeme prolazi polako i neometano. Narodni trg, katedrala, palače, simboli su nekadašnje moći i bogatstva, a ovdje su se održali i stari zanati, pa ćete moći kupiti razne rukotvorine i vrhunsko vino. Italija je poznata po proizvodnji vrhunskih vina, pa ćete i u najmanjim dućanima pronaći velik izbor kvalitetnih vina. 

Orvieto je poznat po prekrasnoj katedrali koja dominira nad cijelim gradićem, poput zaštitnika. Ova katedrala iz 13. stoljeća romaničko-gotičke arhitekture i impresivne mramorne fasade čuva radove brojnih kipara i slika, a posebno se u gradu ističu i Biskupska palača i Palača dei Papi, crkva Sant Andrea i san Domenico te Pozzo di San Patrizio – gdje se sveti Patrik povlačio moliti.  

Assisi ili Asiz još je jedan od prekrasnih gradića Umbrije, poznat kao rodno mjesto sv. Franje koji je u gradu osnovao franjevački red u 13. stoljeću, u čiju slavu je izgrađena ovdje prekrasna Bazilika Svetog Franje Asiškog, pod zaštitom UNESCO-a. UNESCO je ovdje odlučio dodijeliti status svjetske baštine i urbanom tkanju grada Assisija, kojega krase dva srednjovjekovna dvorca – posebno je očuvan Rocca Maggiore.

Svaka od skoro stotinjak općina u Umbriji ima bar jednu znamenitost koju vrijedi posjetiti, ali osim toga nalaze se u prekrasnim prirodnim predjelima, od kojih su neka zaštićena područja prirode. Kombinacija arhitekture, znamenitosti i prirodnih ljepota čini ovu regiju posebnom, a boravak u jednoj od NOVASOL kuća za odmor u Umbriji bit će jedna od vaših najboljih odluka.