search

Ligurija - vile, kuće i apartmani za odmor

Ligurija (tal. Liguria) je jedna od najmanjih i najosebujnijih talijanskih regija, prekrasnih krajolika, strmih klifova, čistog mora. Proteže se u obliku polukruga oko zaljeva njenog glavnog grada prelijepe Đenove (tal. Genova), najsjevernije luke Tirenskog mora.

S obzirom na ljepotu krajolika, u Liguriji je mnoštvo mjesta proglašeno svjetskom baštinom, zbog prirodne posebnosti ili povijesne važnosti. Ovdje možete odabrati smještaj iz bilo kojeg razloga: more i plaža, povijest i umjetnost, noćni život i zabava, odmor, sport i razonoda, a sigurni smo da ćete poželjeti provesti svoj odmor baš ovdje nakon što pogledate što sve ova regija nudi osim prekrasnih krajolika od kojih zastaje dah.

Smještaj i znamenitosti

Ligurija je zapravo komad prekrasnog terena ispod Alpi koje se spušta u zaljev. Planine čine više 65% površine ove regije dok je njen obalni pojas dužine 330km, a proteže se od Monaka i Francuske do Toskane, još jedne prekrasne talijanske pokrajine. Obuhvaća četiri područja odnosno gradska središta, odnosno Savonu, Imperiju, Đenovu i La Speziu, od kojih je jedna ljepša od druge. Duž Ligurijske rivijere nalaze se neke od najljepših talijanskih pješčanih plaža između strmih litica koje se naglo spuštaju u more. S litica se pruža poseban pogled na Tirensko more, a u zadnje vrijeme sve je popularnije s litica promatrati kitove koji na pučini uživaju u plavetnim dubinama.

Mnoge su mogućnosti da uživate u svakom trenutku. Sam pogled na krajolik oko sebe, prekrasnu floru i faunu dovoljan je da vam stane dah. Odvažite se i odite na izlet brodom, zaronite u morske dubine, jedrite, veslajte, uživajte u morskim radostima.  Mnogo je odredišta duž obale u kojima možete pronaći smještaj: Camogli, Portofino, Tigullio Tellaro, Lerici, Porto Venere, Santa Margherita, Rapallo i ostali pitoreskni gradići, koji su u svojim pozadinama skrivaju mnogobrojne maslinike i nasade vinove loze.  Mnoga su i izletišta koja se odmiču od mora i aktivnosti koje se razvijaju u planinskim krajevima regije.

Mnoga su događanja poznata na svjetskoj razini, kao Festival di Sanremo kojega ste sigurno pratili na vašim ekranima a ovdje ga možete i doživjeti. Svakako morate posjetiti prekrasan Cinque Terre, pitoreskni utvrda gradić na samoj litici nad morem, proglašen svjetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a, zatim Portovenere s crkvom Sv. Petra i utvrdom s koje se pruža prekrasan pogled na cijeli zaljev, također pod UNESCO-vom zaštitom, Riomaggiore s poznatom Stazom ljubavi ili Via dell'Amore, kojom dolazite do Manarole s prekrasnim vidikovcima, te dalje, dok vas ne omame mirisi tradicionalnih ribljih specijaliteta iz malih romantičnih restorana.

Gastronomski specijaliteti i vina 

Iz Ligurije potječe poznati Pesto genovese, odnosno pest od pinjola, bosiljka i parmezana kojim se začini tjestenina i koji ste sigurno i okusili. Ovdje će on imati savršen okus, bilo da ga probate u jednom od restorana, ili ga sami pripravite u vašem smještaju. Za pripremiti pest biti će vam potrebno maslinovo ulje, a ova je regija proizvodi vrhunska maslinova ulja, ali i vina koje će se odlično uklopiti u pest ili u ostale riblje specijalitete. Vina ove regije su il Vermentino, l’Ormeasco, il Rossese di Dolceacqua. Probajte neke od lokalnih specijaliteta: “gattafin”, posebni prženi ravioli sa začinskim biljem, bakalar u posebnoj juhi -  zuppa di ciuppin e buridda con baccalà ili sardine, kojih ovdje ima u izobilju. Za kraj odaberite tortu, ali nemojte Pasqualinu: ona je napravljena od povrća, sira i jaja i jede se kao glavno jelo, kao i Fugassa, s lukom i maslinama. Zasladite svoj boravak amarettma koji odlično pristaju uz vino.

Okusite Liguriju u jednom od naših apartmana ili kuća za odmor, ostati će zauvijek u vašem srcu. Ona je pravi predstavnik prekrasne Italije.