search

Emilia-Romagna, vile, kuće i apartmani za odmor

Jedna od najposjećenijih regija Italije zasigurno je Emilia Romagna, zahvaljujući svojoj poznati rivijeri Riviera Romagnola i njenim prekrasnim plažama, koju dnevno posjete na stotine turista, domaćih i stranih.

Emilia Romagna nudi prekrasne pejzaže, koje ste možda vidjeli na umjetničkim platnima. Ova je regija prepuna zanimljivosti i nudi vam odmor u planinama ili na moru. Za ljubitelje plaža tu su poznata turistička odredišta kao Rimini, Riccione, Cattolica, Milano Marittima; za ljubitelje planina smještaj potražite u predivnim Apeninima, oduševiti će vas Monte Fumaiolo, Monte Cimone i mnogi drugi.

Emilia Romagna je smještena na Jadranskom moru, između regije Veneto na sjeveru i Marche na jugu. U unutrašnjosti ova regija graniči s prekrasnom Toskanom i dijeli njene romantične kultivirane brežuljke na vrhu kojih možete ugledati tipična talijanska imanja i vile ograđene arboretumima te na sjeveru s Lombardijom, bogatom regijom čiji je glavni grad poznati Milano. Najistočniji dio ove regije seže gotovo do Ligurskog mora od kojeg je dijeli samo tanki krak Ligurije, tako da svojom pozicijom Emilia- Romagna obuhvaća samu esencu Apeninskog poluotoka. Emilia - Romagna je idealna meta Vašeg putovanja po Italiji. 

Putovanje po regiji Emilia - Romagna

Ako ste ljubitelj terma i relaksacije odlučite se za Salsomaggiore ili Bagno di Romagna. Ako ste ljubitelji prirode, u prirodnim rezervatima i parkovima moći ćete se okušati u trekkingu, kajaku, biciklizmu, jahanju i ostalim sportovima. Potpuno se opustite i uživajte u prirodi u jednom od naših apartmana ili prekrasnih kuća za odmor i doživite čari Emilie Romagne. U regiji koja nudi toliko mogućnosti možda biste mogli odabrati idealan smještaj ovisno o tome na kojem od događaja želite prisustvovati i tako upoznati tradiciju, kulturu, običaje i gastronomiju ovog podneblja. Navesti ćemo samo neke od manifestacija:

- Ferrara, Palio di San Giorgio –posljednje nedjelje u svibnju uživajte u srednjovjekovnoj povorci koja je dočekala vojvodu d'Este, sa čak osamstotina kostimiranih likova petanestog stoljeća, kortizana, viteza, vojnika, glazbenika i čudnih likova srednjeg vijeka;

- Cattolica, Festa della teggia e dell’uva odnosno proslava vezana uz vino koja se održava u rujnu kada se grozdovi vinove loze dijele narodu koji se okupio da proslavi tradicionalnim plesom i pjesmom ovaj štovani plod prirode;  

- Cesenatico, Festa di Garibaldi – prve nedjelje u kolovozu prisjećamo se heroja Garibaldija, revolucionara koji je kumovao ujedinjenju Italije, uz paradu pomoraca, vatrometom, velikom proslavom na plaži;

- Sant’Agata Feltria (Rimini) – Fiera di Natale odnosno Božićni sajam za sve ljubitelje Božića i prekrasnih rukotvorina i poklona, od kraja studenog sve do Božića.

U ovoj se regiji nalaze neki od najljepših i najpoznatijih gradova Italije, poznati po svojoj kulturi i ljepoti. Dovoljno je spomenuti Bolognu, Ferraru, Ravennu, odmah ćete znati da nećete požaliti svoj posjet. Ti su gradovi postali doslovno sinonimi za umjetnost, kulturu, kupovinu, modu, mondena događanja, muzeje i prelijepu arhitekturu.

Bologna, Ferrara, Ravenna

Bologna je glavni grad regije i danas je poznata kao grad umjetnosti, s prvim osnovanim fakultetom u Europi, definitivno je i danas grad studenata. Poznata između ostalog po svojim znamenitostima kao što su Torre degli Asinelli, Piazza Maggiore, Fontana Neptuna, Basilika sv. Petronija, grad je koji ima najviše natkrivenih pločnika u cijeloj Italiji. Kada biste kišnim danom šetali Bolognom, moguće je da biste ostali suhi. Njene popločene uličice i renesansna pročelja ostaviti će pečat na vašem duhu. Ferrara se isto može dičiti prekrasnom srednjovjekovnom i renesansnom arhitekturom, dvorcima, katedralom, Palačom dijamanata i drugim znamenitostima, i nešto je manja i mirnija od Bologne. Ravenna je po kulturnim znamenitostima čak i važnija od prva dva, sa svojih čak 8 zaštićenih kulturnih bogatstva UNESCO-ve liste. To su: Neonska krstionica, Mauzolej Gale Placidije, Arijanska krstionica, Nadbiskupska kapelica, Bazilika Sant'Apollinare Nuovo, Teodorikov mauzolej, Bazilika svetog Vitalea, Bazilika Sant' Apollinearea u Classi. Zbog ovih ali i drugih znamenitosti osjećati ćete se kao u muzeju na otvorenom, no slično će biti i u Modeni, Parmi, Piacenzi. Nebrojeni su trgovi, spomenici, fontane, vile, crkve, raznobojne tržnice i mali barovi koji zajedno pružaju nezaboravan osjećaj ispunjenosti i daju dodatnu vrijednost vašem odmoru i vašim gradskim šetnjama.

Gastronomija

Jedna od najboljih autentičnih kuhinja, s varijacijama od mjesta do mjesta, kako se krećemo od obale prema unutrašnjosti. Ovdje su nastali tortellini, piadina, tagliatelle, da ne spominjemo poznati praški pršut, parmizan i balzamični ocat ili aceto balsamico. Možete kušati neke od specijaliteta u restoranu ali jela koja ovdje brzo i lako možete i sami pripremiti u vašem apartmanu ili kući za odmor, imati će poseban okus zbog izvornih sastojaka. Nakon povratka kući vaš čulni svijet više nikada neće biti isti. Vaš će odmor ovdje biti odmor za sva čula.

Smještaj u bilo kojem od gradova ove prekrasne regije biti će lako pronaći. Da li želite boraviti u gradu ili van samog centra, lako ćete naići idealan apartman, dok za one koji vole mir i tišinu preporučamo boravak u jednoj od prelijepih kuća Italije, uređenom u talijanskom stilu.