search

Centre ili Centralna Francuska - odmor u dolini Loire

Područje doline rijeke Loire čije je ušće u Atlantskom oceanu, prožeta je ovom divljom rijekom Europe, koja obogaćuje i čini jedinstvenim cjelokupno područje koje je okružuje.

Ljubitelj flore i faune, prirode, divljine ali i znamenitosti koje su brojni kraljevi, kraljevne, vojvode, duždevi, carevi i ostali dali sagraditi, no i ljubitelji sporta i događanja ovdje će pronaći tijekom cijele godine mnoge zanimljivosti. Na granici između južne i sjeverne Francuske i nedaleko Pariza, ispuniti će sva vaša očekivanja.

Gradovi i znamenitosti koje vrijedi posjetiti

Ukoliko se odmaknete od obale i pješčanih plaža, dočekati će vas ljepota francuske unutrašnjosti, brežuljaka, pašnjaka, oranica, romantičnih gradića, uređenih parkova, dvoraca i naravno, ljepota Loire.  Prekrasno je područje Poitou koje obiluje plovnim putevima, pa se možete upustiti u romantičnu vožnju malom brodicom tipičnom za ovo podneblje, posjetiti opatiju Celles sur Belle i renesansni dvorac Orion. Prekrasna je i opatija s crkvom Saint Savin bogata afreskima izuzetne vrijednosti, koja se nalazi nedaleko grada Poitiers, gdje možete posjetiti romaničku crkvu Notre Dame la Grande iz XII st.te mnogobrojne prekrasne palače. Kraj Poitiera obavezno posjetite naselje Angles sur l'Anglin, gdje ćete se osjećati kao u kakvoj bajci. Smatrano jedno od najljepših mjesta u Francuskoj, sa krasnim kućicama, rijekom, mostom, vodenicom, stablima što se naginju nad rijeku, planinom i ruševinama jednog dvorca na samom vrhu, prizor je za pamćenje  

Najmanje tri gradića je još vrijedno spomenuti kao izuzetno zanimljiva, ugodna za boravak i bogata kulturno-povijesnim znamenitostima su svakako:  Angers s prekrasnim dvorcem, s čak 17 kula, iz XIII st. u kojem je boravila francuska dinastija Anžuvinaca i gdje se nalazi remekdjelo među tapiserijama koja prikazuje apokalipsu, dok u dvorcu kralja Renata možete uživati u prekrasnim visećim vrtovima i pogled na rijeku Maine, a nemojte propustiti i muzej umjetnosti; Laval na rijeci Mayenne također svjedoči o bogatoj prošlosti i istoimenim grofova Laval čija je rezidencija danas pretvorena djelomično u muzej posvećen umjetnosti naïf, posebice platnima umjetnika Henrija Rousseaua čiji je ovo rodni grad. U gradu se nalazi i prekrasna šetnica Anne d'Alegre koja vodi do parka Perrine – sadnice ruža, engleski park, sadržaji za djecu, sekvoje, ginko biloba, magnolije te ostale sadnice daju parku posebnu čar. Pokraj grada nalazi se i Lactopôle André Besnier najveći muzej na svijet posvećen mlijeku i sirevima. Nantes, koji se nalazi nedaleko obale, malo udaljen od centralne doline Loire, isto možete posjetiti za vrijeme svog boravka. Na spoju dviju rijeka Loire i Erdre, prepun malih romantičnih barova, galerija i dućana ulice Passage Pommeray. Gotička katedrala Saint-Pierre et Saint Paul dominira gradskom jezgrom, zajedno s dvorcem vojvoda Bretanje, a krasan je stari kvart drvenih kućica Bouffay. Prekrasni japanski vrtovi otoka Versailles, upotpuniti će vaše šetnje, a osim muzeja umjetnosti, povijesti ili onoga o vojvodama, ovdje možete posjetiti muzej Julesa Verna koji je ovdje rođen.

U svim ovim gradićima brojna su događanja i festivali, najčešće muzički, a u ovoj se regiji odžava i poznati festival heavy metal muzike Hellfest u Clissonu. Ljubitelji automobilizma i utrka ovdje mogu pratiti svjetski poznatu utrku Le Mans, a ljubitelji prirode ovdje će uživati u parkovima prirode od kojih su najpoznatiji Brière, Loire-Anjou-Touraine e Normandie-Maine; sva tri parka obiluju pješačkim stazama i izletištima.

 

Regija dvoraca

Gdje god odabere svoj smještaj sigurni smo da će vas ova pokrajina očarati. Boravak u apartmanu ili u kući za odmor ne ograničava vas, već vam omogućuje nesmetano kretanje i odabir različitih destinacija koje želite posjetiti.

Svakako je ova regija poznata po svojim prekrasnim dvorcima kojih je više od 300 stotine. Dvorci (fr. Châteaux), predstavljaju razvoj graditeljstva od utvrda iz 10. stoljeća do sjajnih palača izgrađenih pola tisućljeća kasnije. Osim onih već navedenih, moramo spomenuti još nekoliko dvoraca koji će vas potpuno očarati svojom maestralnošću: tu je prekrasan i moćan Montreuil-Bellay, zatim Montsoreau na rijeci Loire koji je poznao svjetski poznat zahvaljujući romana Alexandra Dumasa "Dama iz Montsoreaua", pa dvorac Amboise gdje je stanovao i sahranjen je Leonardo da Vinci, a dvorac je pripadao Karlu VIII, prekrasan renesansni Azay-le-Rideau, zatim Beauregard, Blois, Bourdaisiere – dvorac koji je Franjo I preuredio za svoju ljubavnicu, jedan od najpoznatijih na svijetu je i dvorac Chambord, Châteaudun čija je gradnja trajala više od 400 godina, Chaumunt, Chenonceau čija Dvorana za bal gleda poput mosta na obje strane rijeke, dvorac Cheverny je još jedan dvorac za ljubavnicu ovaj put Henrika II, dvorac Langeais Rikarda I Lavljeg srca, Loches, Montreuil-Bellay, Plessis-Bourre' u kojem ljudi i dalje žive i gdje su snimjeni mnogi povijesni filmovi, Saumur, Sully-sur-Loire, Plessis-Bourré, Talcy, Riveau, te mnogi drugih od kojih baš svaki krije u sebi zanimljivu priču nalik bajci.

Zbog svoje izuzetnosti dolina Loire između Sully-sur-Loire i Chalonnesa uvrštena je zbog svoje posebnosti na UNESCO-vu listu svjetske baštine.