Franche-Comté: smještaj u kućama i apartmanima

Jedna od najmanjih regija Francuske, ujedno je i jedna od najljepših i najvažnijih prirodnih područja cijele države. Franche-Comté će vam pružiti iznimne krajolike, gradiće jedinstvene povijesne baštine i gastronomske užitke poznate i van okvira Francuske. Iako na granici s Švicarskom i nekim poznatijim francuskim pokrajinama ka što su Borgogna i, Champagne i ostale, i ova regija krije svoje tajne i svoje posebnosti.

Ako volite planine preporučamo vam odmor u jednoj od vikendica na obroncima planine Jura. Ako ste ljubitelj snijega i zimskih sportova možete iskoristiti čak 3.000 km duge skijaške staze i spustove te uživati u prekrasnim krajolicima i čistom zraku. Na proljeće ili ljeto ovdje možete isprobati aktivnosti kao što su kanuing, pecanje, brdski biciklizam, ali zašto ne i paragliding ili penjanje. Ovdje su mnoge staze „via ferrata“, što je talijanski izraz za osigurane, odnosno klinčane planinarske putove, koji se pod imenom "ferata" udomaćio i u našem planinarskom žargonu. Takve su staze nude pomoć planinaru (u vidu metalnih nožišta, pričvršćenih klinova, čeličnih sajli, ljestvi, mostova…)za sigurno napredovanje u naizgled nepremostivim preprekama u planinama. Za osvježenje od naleta adrenalina, osvježite se u jezeru.

Boravak na čistom zraku zajamčeno će pobuditi vaš apetit, a ništa nije ukusno kao domaći proizvodi, proizvedeni od lokalnih proizvođača. Dobrodošli u raj sireva i vina, koji se ovdje običavaju kušati i prije i poslije jela. Tisućama stara tradicija dovela je do savršenstva proizvodnju sireva kao što su Conty, Cancoillote, Morbier i Mont d'Or. Postoji i put koji vas vodi ovom regijom s ciljem degustacije lokalnih proizvoda, osim fantastičnih samo sireva i vina. Ponesite neke od proizvoda i sa sobom, uživajte u vašem smještaju uvečer u čaši vina i komadu sira, kao pravi Francuz. Ako slučajno boravite u ovim krajevima u veljači, moći ćete prisustvovati u godišnjoj proslavi Jurskog „vin jaune“, tipičnog francuskog proizvoda – zlatno žutog vina – koji mnogi smatraju jednim od najboljeg vina svijeta, ne samo Francuske. Vino se skladišti u posebnim bocama, jedinim na svijetu od 62 cl. po imenu Clavelin, gotovo ukinutom od strane birokrata Europske unije. Poslužuje se kao aperitiv ili uz glasoviti regionalni Comte sir, orahe i sušeno voće. Također će savršeno pratiti okusno kompleksnija jela, a među najklasičnijim kombinacijama su jela s gljivama, smrčcima, foie gras, puževi, školjke i rakovi, jastozi…Lokalno će svoje goste jurski domaćini ponuditi specijalitetom, pečenom kokicom s prilogom na bazi smrčaka, uz ovo savršeno vino.

Franche-Comté, iako je jedna od najmanjih regija, bogata je povijesnim i kulturnim znamenitostima. Za boravak koji će vam omogućiti posjet mnogim znamenitostima, rezervirajte svoj smještaj u, ili kraj, Besançona, prekrasnog grada bogate povijesti i umjetnosti, ali i jednim od najzelenijih gradova Francuske opasanih rijekom i šumama. Remek djelo Vaubana, vojna utvrda kralja Luja XIV,  nadgleda grad i nudi prekrasan pogled posebno u suton. Posjetite ostatke Arc de Triomphea, Palaću Granvelle, te obavezno rodnu kuću znamenitog pisca Victora Hugoa, te Musée du Temps  odnosno muzej vremena i Muzej umjetnosti, koji posjeduje veliku zbirku poznatih umjetnika. 

Ljubitelji otkrića i speleologije ovdje će se lako zabaviti jer je regija poznata po prekrasnih špiljama, kojih je ovdje više do 9.000, iako nisu sve otvorene za posjetitelje. Posebno je zanimljiva špilja Osselle, koja je smatrana i grobljem spiljskih medvjeda, zatim Baume-les-messieurs, koja se sastoji od mnogobrojnih galerija i spektakl je svjetlosnih i zvučnih efekata. Ako ste dovoljno hrabri i toplokrvni rado ćete zaći i u grotte de la Glacière odnosno ledenu spilju, gdje ćete se osjećati kao u frižideru na samo 525 m nadmorske visine. Njeni su ledeni zidovi jedinstveni u Europi i zaista vrijedni posjeta.

Fantastična regija, koja obiluje prirodnim ljepotama, jednim dijelom graniči sa Švicarskom, pa joj je pomalo i nalik, iako je zaista posebna. Smještaj u regiji ćete pronaći u apartmanima ili kućama i neovisno o odabiru lokacije, sigurni smo da ćete pronaći svugdje u neposrednoj blizini mnoge zanimljivosti koje će vam ispuniti dane i ostati zauvijek u lijepom sjećanju. Svaki sljedeći put kada odlučite sjesti uvečer uz čašu vina i komadić sira, sjetiti ćete se vašeg prekrasnog boravka ovdje.

Franche-Comte

Popularne kuće za odmor u Franche-Comté

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Franche-Comté

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Franche-Comté

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Franche-Comté

Loading...