Nord-Pas-de-Calais: odmor u vilama, kućama i apartmanima

Nord-Pas-de-Calais ili Francuska Nizozemska kako je mnogi nazivaju, pokrajine je Francuske zvana Sjever (fr. Nord), čiji je jedan departman Nord a drugi upravo Pas-de-Calais. Jedna je od najnaseljenijih pokrajina, čiji su stanovnici veoma srdačni i ljubazni. Svijet ju je upoznao nakon zabavnog filmskog hita « Bienvenue chez les Ch'tis » i kao na filmu nebo je često oblačno, ali snijega nema. Ono što će vas se ovdje posebno dojmiti lijepa je flamanska arhitektura i ugodan život.

Nord-Pas-de-Calais

Popularne kuće za odmor u Nord-Pas-de-Calais

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Nord-Pas-de-Calais

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Nord-Pas-de-Calais

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Nord-Pas-de-Calais

Loading...

Znamenitosti

Flamanska arhitektura poznata je po crvenim ciglama i krovovima oštrog oblika obrnutog slova V. Čak i ako želite posjetiti Bruges, prekrasan grad Flandrije u Belgiji, odabir smještaja u ovoj regiji sigurno je poželjan, radi velikog izbora i mogućnosti. Nekada pod Rimljanima, pa Francima, Englezima i najzad Francuzima u XIX st. doživljava procvat zahvaljujući rudarstvu. O njenoj burnoj prošlosti svjedoče mnoge znamenitosti, a mi vam preporučamo da svakako posjetite grad - utvrdu Lille, remek djela generala arhitekta Vaubana, izgrađenu u XVII st. po nalogu kralja Luja XIV. No, to nije jedini grad-utvrda, mnogi su gradovi bili opasani debelim zidovima s tvrđavama kako bi se Francusko kraljevstvo zaštitilo od najezde ratnika, od De Bergues do Maubeuge, od Gravelines do Avesnes-sur-Helpe. Osim ratne arhitekture, mnoga su remek djela religiozne arhitekture, svakako su to katedrale u mjestima Lille, Cambrai, Arras, Saint-Omer i Boulogne-sur-Mer. Te su katedrale s njihovim prekrasnim zvonicima uzvrštene na UNESCO-vu listu svjetske baštine. No, tradicionalna arhitektura ovdje je i dalje u modi, pa se zvonici i dalje grade posvuda, a ona su većinom prepoznatljivo djelo arhitekta Louis-Marie Cordonniera: crvene cigle, zabati, reljefne dekoracije, to je on! 

Regija je pretrpjela velika uništenja za vrijeme dva svjetska rata, baš jer se nalazi na granici, zato je i ovo strateški važno područje, no zahvaljujući izgradnji tunela ispod Le Manchea koji počinje blizu Calaisa, područje se oporavilo od posljedica svjetskih ratova. Tome je pridonio i velik broj stanovnika i doseljenika radnika: ovdje žive mnogi Belgijanci, Talijani, Poljaci i Afrikanci, pa je ova regija zaista atipična. Nord-Pas-de-Calais je zaista simbol simbioze modernog i povijesnog. Ujedno i križanje Europskih naroda, simbioza različitih kultura. Dinamična, kozmopolitska, tradicionalna, šarmirat će vas svojom kontradiktornošću.

Ono što svakako trebate posjetiti je tržnica sa štandovima rabljene robe u Lilleu, koja vuče svoju tradiciju još iz XV stoljeća, a na otvorenom se održavaju i mnogi muzički festivali i performansi. Lille je grad koji pulsira, moderan, otvoren, s mnogobrojnim događanjima pa čak i paradama u stilu Ria, baroka, renesanse i modernog plesa. No, povijest ovdje ne ostaje zanemarena, stoga obavezno posjetite prekrasnu operu.

Svjetionici - jedno od obilježja regije

Ono što je karakteristično za ovo podneblje su i njegovi svjetionici. Posjetite brod svjetionik u Dunkirku. Zbog promjene plime i oseke ovdje je nemoguće točno odrediti kada i gdje bi se brod mogao nasukati, stoga su izmislili brodove svjetionike, koji su se pomicali usporedno s morem. Bilo je 16 takvih brodova, a Sandettie je ostao usidren u Dunkirku kao povijesni spomenik. Mnoštvo je svjetionika u ovoj regiji a zanimljivo je kako se njihov stil mijenja; potpuni bijeli Risban u Dunkirku, zatim svjetionik od cigla Saint Pol, crno bijeli na pruge Grand-Fort-Philippe, prugasto bijelo-crveno Berck sur Mer, kameni Gris Nez, čak je mnogo i metalnih između kojih i Walde između Grand Fort-Philippea i Calaisa, napola potopljen u moru.

Rodno mjesto Matissea

U ovoj se regiji nalazi i rodni grad poznatog francuskog slikara, grafičara, kipara i dekoratera Henrija Matissea, Le Cateau-Cambrésis. Rođen u obitelji mnogih naraštaja tkalaca, boje i uzorci tkanina proizvedenih ovdje bila su inspiracija za njegova platna, a mnoga od njegovih djela možete pogledati uživo muzeju otvorenom njemu u čast.

S više od stotinu muzeja, nebrojenih vjetrenjača i brana, pješčanim dunama takozvane Obale boje opala ili Côte d'Opale, Amiensom ili kako ga nazivaju Venecijom sjevera, područjem Moëres koje se nalazi ispod razine mora, i rtovima Blanc-Nez i Gris-Nez s kojih se vide klifovi Dovera, ova će vam regija ostati u lijepom sjećanju, kao nešto posebno i drugačije, puno iznenađenja.