Burgundija - smještaj u vilama, kućama i apartmanima za odmor

Burgundija (fra. Bourgogne) je pokrajina Francuske koja je dobila naziv po bivšoj Kraljevini Burgundiji (Royaume de Burgondie). Pokrajina je poznata najviše po svojim izvrsnim vinima i gastronomiji, te prekrasnoj prirodi i povijesno-kulturnim znamenitostima.

Veoma razvijena pokrajina, pretežno je poljoprivredna, pogodna za proizvodnju grožđa, vinogradarstvo je ovdje najzastupljenije, ali uzgajaju se i mnoge žitarice. Mnoge šume i vodeni tokovi, plodna zemlja i radišni ljudi učinili su od ovog kraja mali raj na zemlji, gdje ćete se opustiti, odmoriti i uživati u čarima Francuske. Odaberite smještaj iz naše ponude, da li apartman ili kuću i provedite nezaboravan odmor sa svojim najdražima.

Feriehus i Bourgogne

Popularne kuće za odmor u Burgundija

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Burgundija

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Burgundija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Burgundija

Loading...

Znameniti gradovi i prekrasni dvorci

Glavni grad Burgundije je Dijon, uz Burgundski kanal koji spaja rijeke Seinu i Rhonu u dužini od 249 km omogućujući brodovima da iz Sredozemnog mora plove do Sjevernog mora. Dijon je bio i grad vojvoda od Burgundije, što je ostavilo trag na arhitekturi grada; prekrasne palače, galerije, trgovi, pročelja, pa i parkovi, kao Darcy i botanički park, upotpunjuju žive ulice sa krasnom zatvorenom tržnicom i dućanima. Osim Dijona svakako preporučamo posjet gradovima u kojima ćete pronaći mnoštvo povijesnih i kulturnih znamenitosti; Auxerre sa srednjovjekovnom jezgrom, katedralom Saint-Etienne u gotičkom stilu, benediktinskom opatijom Saint-Germain, smješten je na rijeci Yonne, zatim Chalon sur Saône na rijeci Saône, sa prekrasnim trgom Saint-Vincent, muzejom Nicéphore Niépce nazvanim po izumitelju fotografije čiji je ovo rodni grad i muzejom Denon, gdje se nalaze mnogi arheološki artefakti i umjetnine, prekrasan La Charite' sur Loire, na Lori sa prekrasnim benediktinskim manastirom Cluny pod zaštiom UNESCO-a, a obavezna je šetnja povijesnom jezgrom malih uličica, uskih prolaza i skalinada, srednjovjekovnjih zidina i mnogim dućanima koji su se posvetili knjigama, uvezivanju, štampanju, kaligrafiji, minijaturama te antiknim izdanjima, pa se u gradu održavaju mnoga događanja vezana uz knjige. Još je jedan gradić nikao na Lori a to je Nevers s prekrasnom arhitektonskom baštinom, kao što je gotiška katedrala Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte, duždeva palača, romanička crkva, Porte du Croux, itd. Nevers se specijalizirao u proizvodnji keramike čije najljepše predmete možete vidjeti u gradskom muzeju, a prošećite i kvartom keramičara nedaleko katedrale.

Diljem pokrajine nalaze se prekrasni dvorci koje vrijedi posjetiti. Svakako je tu renesansni Ancy le Franc,  u istoimenom malom gradiću, prekrasan Bazoches, strednjovjekovna tvrđava i dvora Berze' le Chatel sa čak 13 tornjeva, dvorac Cormatin sa prekrasnim vrtom i labirintom te dvorac Tanlay, jedna je od najljepših renesansnih građevina u cijeloj Burgundiji. Jedinstene su i burgundijeske opatije koje svakako vrijedi posjetiti: Cluny, Fontenay, Pontigny, a za ljubitelje arheologije obavezan je posjet i nalazištu Guédelon te Alésia s parkom – muzejom.

Odmor u skladu s prirodom

Ukoliko ste zainteresirani za aktivan odmor ili odmor u potpunom skladu s prirodom, Burgundija će vam i u tom smislu izaći u susret. Prekrasan nacionalni park Forest du Orient, s tri velika umjetna jezera usred duboke šume, pružiti će vam aktivnosti kao što su jet-ski, skijanje na vodi, vožnja gliserom, jedrenje, vožnje kanuom ili kajakom, plivanje, ali i aktivnosti kao što su pecanje, promatranje ptica i duge relaksirajuće šetnje.

Za ljubitelje biciklizma ali i one koji ne vole užurbanost i automobile, preporučamo vožnju prekrasnom Voie Verde (zelenom stazom), asfaltirana biciklistička staza duga čak 120 km duž koje ćete otkriti prekrasne krajolike i stijene Solutre' i Vergisson, ali i moći posjetiti opatiju Cluny, dvorce Cormatin, Berzé-le-Châtel.

Gastronomski užici i svjetska vina

Dok boravite u Burgundiji moći ćete i u ovoj francuskoj regiji uživati u domaćim proizvodima, koji su uvijek specifični za neko podneblje i uvijek vrhunske kvalitete. Ako volite isprobavati kušajte tipično jelo s puževima, papreni kruh, ali i burgundijske klasične proizvode kao što su vrhunski sirevi, med i naravno svjetski poznata vina: Chardonnay, Pinot Noir ili Pinot Blanc.