Lorraine - vile, kuće i apartmani za odmor

Lorraine, Lorena, ili Lotaringija regija je prirodnih ljepota i dobrostojećih gradića, prekrasnih krajolika, impozantnog parka prirode i miješanih kultura. Preporučamo je posjetiti u bilo koje doba godine; ona nikada ne miruje, dok se vi ovdje možete i fantastično relaksirati.

Ime je dobila po Lotharu, unuku Karla Velikog, pa je ova regija i povijesno veoma značajna i bogata povijesnom i kulturnom baštinom. Zbog svog zemljopisnog položaja, Lorraine je oduvijek kulturološko bila bliska sa germanskom kulturom. U ovoj regiji kultura dobiva procvat za vrijeme renesanse, a procvat se nastavlja i u periodu klasike. Regija je međutim najznačajnija po pravcu art nouveau, čiji je najveći predstavnik bila Nansiška škola, smještena upravo u povijesnom sjedištu regije, Nancyju. Danas je upravno središte regije grad Metz.

lei feriehus eller ferieleilighet i Lorraine

Popularne kuće za odmor u Lorraine

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Lorraine

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Lorraine

Loading...

Znamenitosti i zanimljivosti

Sveti Nikola je patron ove regije i zato mu se ovdje pridaje velika pažnja. Poznat po svojoj velikodušnosti, stanovnici Lorraine ga zdušno slave i nastavili su tradiciju darovanja na njegov imendan, koja se proširila Europom. Nije ni čudo, jer ova je regija zaista regija blagostanja, što je vidljivo i u njenoj kulturnoj baštini; prekrasan Stanislavov trg u Nancyju, djela lokalnog umjetnika Georgesa de la Toura i tehnike „chiaroscuro“ u impresivnoj katedrali u Metzu, dvorac Lunéville, Bar-le Duc u renesansnom stilu, Toul sa katedralom Saint-Etienne, Epinal s dvorcem i muzejom, Verdun i njegova katedrala.

Bujna vegetacija, šume, potoci i rijeke, pa i narcisi na jezeru Gérardmer, obilježja su ove regije gdje se nalaze čak tri parka prirode. Mnoge vas aktivnosti očekuju u regiji, od šetnja do skijanja na masivu Vogez, sportova na vodi u dolini na jezerima Géradmer, Retournemer, Longemer, Madine, pecanja na riječnim tokovima pa sve do opuštanja u mnogim spa centrima ove regije:Vittel, Contrexéville, Plombières-les-Bains...

Lorraine je bila i svjedok razaranja tijekom I svjetskog rata i ovdje se vodila poznata bitka na Verdunu, a danas tamo možete posjetiti svjetski centar mira i podzemni grad koji je postao simbol prijateljstva između dvije narodnosti, Francuza i Nijemaca. U ovoj se regiji nalazi i utvrda Longwy koja je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine, no mnoge su znamenitosti povezane i za umjetnost, kao vitraži Marca Chagalla ili radovi Art Nouveaua u Nancyju. Mnogi se zanimljivi festivali održavaju ovdje, kao Renesansni festival u Bar-le-Ducu tijekom srpnja ili Nancy Jazz Pulsation u listopadu. Ukoliko putujete s obitelji regija ima prekrasan zabavni park Walygator i zoološki vrt Amnéville Zoo.

Ova je regija posebna i zbog činjenice da se u Vogezima u mjestu Orléans rodila Ivana Orleanska, pa možete posjetiti njenu rodnu kuću i saznati malo više o burnoj francuskoj povijesti, kraljevima, ali i o mnogim legendama.

Mali uređeni gradići, koji se još uvijek bave starim zanatima i rukotvorinama od keramike i zlata, romantičnih uređenih vrtova i krasnih pročelja, kao što je Nancy, Bitche in Moselle i Thann, u srcu parka prirode na Vogezima Ballons des Vosges te nebrojeni drugi.

Vodeni tokovi su ovdje prohodni u dužini od čak 700 km, pa ćete moći isprobati jedan od mnogobrojnih izleta rijekom, a prekrasan izlet s obitelji ili prijateljima biti će i jednodnevni posjet najvišem vrhu Vogeza, Hohnecku, na čak 1363 m.

Gastronomija

Francuska je poznata po svojim vrhunskim vinima i jelima koja se mogu pohvaliti stoljetnom tradicijom. Nekada su se jela iznosila pred kraljeve a danas je takve gozbe moguće doživjeti i u lokalnom restoranu. Obavezno morate kušati Quiche Lorraine, zatim poznate keksiće Madeleines i ostale specijalitete koje svakodnevno osmišljavaju francuski chefes, zahvaljujući tradiciji dobre kuhinje ali i lokalnim kvalitetnim proizvodima kojih je ovdje napretek. Najbolji sirevi proizvedeni u Lorrainei su Munster-Géromé, Brouère i Vachelin, dok su najpoznatija lokalno proizvedena vina Gris de Toul, bijela vina iz Moselle te Côtes de Meuse.

Upoznajte francusku kulturu, umjetnost i gastronomiju te njene prirodne ljepote u jednoj od vila, kuća ili apartmana za odmor u Lorrainei. Doživite nešto novo i proširite svoje vidike.