Pireneji - Jug: odmor u vilama, kućama i apartmanima

Pireneji – Jug (fr. Midi-Pyrénées) najveća je regija kontinentalne Francuske, koja se sastoji od čak 8 departmana, zato ćete ovdje lako pronaći smještaj koji najviše odgovara vašim željama i sigurni smo provesti fantastičan odmor na pola puta između Atlantika i Sredozemlja. Pireneji – Jug privlače brojne ljubitelje prirode, zimskih sportova, bicikliste, planinare i gastronome tijekom cijele godine.

Ferienhaus Midi-pyrénées

Popularne kuće za odmor u Pireneji-Jug

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Pireneji-Jug

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Pireneji-Jug

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Pireneji-Jug

Loading...

Odlike Pireneja-Jug

Fantastična klima, povijesna zbivanja, znamenitosti i umjetničke galerije, gastronomski užici, sportovi, razvijena ekonomija, prirodne ljepote… sve ovo nudi regija Pireneja na jugu Francuske. Od Massif central na jugu do Haut Languedoc duž Pireneja i granice sa Španjolskom, očekuje vas zemlja na kojoj je dobro živjeti. Odaberite svoj smještaj ovdje, gdje je utvrđeno Francusko zrakoplovstvo i uživajte u strmim brežuljcima, vrtoglavih rubova i iznenađujućim klancima; provozajte se panoramskom žičarom Pic du Midi, za što će biti potrebno i malo hrabrosti, prošetajte prekrasnim Tarnom na istoimenoj rijeci, dopustite si izlet u Cirque de Gavarnie, gdje vas očekuju prekrasni slapovi, vapnenačke stijene i očaravajuće špilje, posebice Padirac i spilje u Ariègu koje pričaju priču o životu Homo sapiensa. 

Mnoge su i rijeke koje presijecaju ovo područje, Ariège, Aveyron, Gers, Haute-Garonne, Lot, Tarn i Tarn-et-Garonne, stoga je krajolik zaista očaravajući a zemlja blagorodna. Zbog toga i ovaj dio Francuske obiluje vinogradima i malim gospodarstvima koje proizvode vrhunske lokalne proizvode među kojima su i poznate rukavice kuće Fabres.

Znamenitosti

Čak je 94% područja Pireneja – Jug prirodno ili poljoprivredno, pa su stoga mnogobrojni parkovi prirode – 3 regionalna parka Grandes Causses, Haut Languedoc, Causses du Quercy, nacionalni park, desetak prirodnih rezervata i preko tisuću ekološki zaštićenih područja posebne flore i faune. Osim nevjerojatne prirode, i sela su ovdje posebna te je čak 10 sela klasificirano kao „najljepša u Francuskoj“ a sva se nalaze u departmanu Aveyron. Srednjovjekovni gradovi od velikog povijesnog ali i kulturnog značaja, arheološka nalazišta, muzeji i dvorci (katarski dvorci, posebice, jer je ova regija burne prošlosti obilježena križarskim ratovima i progonom Katara, zatim Saint-Cirq-Lapopie), samostani i katedrale, krase ovu regiju, a nebrojene su znamenitosti uvrštene na UNESCO-vu listu svjetske baštine. U blizini gradića Millau izgrađen je i najveći vijadukt u Europi - Viaduc du Millau dugačak 2.460m i visok 343m. U ovoj je regiji smješteno i sjedište Airbusa (u Toulousu) od kuda su poletili i prvi Airbus A380 i Concorde koji možete razgledati u novootvorenom muzeju Aeroscopia, a od Toulousa se proteže i Canal du Midi dugačak čak 360 km, kojim se možete upustiti u putovanju brodom – stići ćete do luke Sete i također je pod zaštitom UNESCO-a.

Regija je također je poznata i po mjestima koja obilaze brojni hodočasnici od Rocamadoura, Lourdea do Conquesa, Toulousea i Saint-Bertrand de Commingesa koji se nalaze na putu do Santiago de Compostelle. Nezaobilazna mjesta tijekom obilaska regije su šarmantan gradić Albi na rijeci Tarn, rodni grad slikara Toulouse-Lautreca čija se djela danas čuvaju u muzeju uz impozantnu Katedralu sv. Cecilije, te gradić Montauban, rodno mjesto slikara Jean Auguste Dominique Ingresa, srednjevjekovni gradovi Cordes sur Ciel, La Couvertoirade, Cahors, St.-Cirq-Lapopie.. odaberite vaš smještaj u jednom od njih i upoznajte prekrasnu Francusku.

Zimske radosti, avantura i gastronomija

Planine Pireneja po svojoj visini ne zavide Alpama, a krajolik od kojeg zastaje dah čeka vas na svakom koraku. Ljubitelji skijanja sigurno poznaju ovo područje, jer tu se nalazi čak 25 uređenih skijališta. Osim skijanjem i zimskim sportovima, ovdje se možete baviti svakakvim ekstremnim (i manje) sportovima na strmim vrhovima i na dugima rijekama (Garonne, Tarn, Aveyron, Lot, Dordogne), ovisno koliko ste skloni avanturi; rafting, kajaking, zračni sportovi, spuštanje u špilje, brdski biciklizam, penjanje, bungee jumping, paragliding…ovjde je sve u ponudi. Ako volite zabavu obavezno posjetite jedan od čak 200 festivala koji se ovdje organiziraju godišnje, kao npr. Tempo Latino u Vic-Fezensacu,  Rio Loco u Toulouseu. Ujedno ćete probati lokalne specijalitete od kojih su najpoznatiji foie gras odnosno gušćja jetra, cassoulet, klasik od mesa i graha, narodno jelo dovedeno do savršentva, janjetina i nezaobilazna vina, od kojih su najpoznatiji u ovoj regiji Côte-de-Millau, Marillac, oba s oznakom AOC – što znači u Francuskoj da je njihova kvaliteta na najvišoj razini. Tu su i nezaobilazni sirevi, tartufi, juhe, jela od povrća i razni ukusni deserti. Na kraju jela, ili na samom početku, otvorite si čula poznatim konjakom ove regije - L'Armagnacom i užitak će biti potpun.

Bilo da posjetite ovu regiju zimi ili ljeti, smještaj u našoj ponudi omogućiti će vam ugodan boravak koji ćete prilagoditi vašim željama. Otkrijte čari Pireneja i prekrasnih Francuskih krajolika, osjetite se pomalo Francuz dok šećete jednim od malih romantičnih gradića. Proširite svoje vidike s najviših vrhova i udahnite čisti zrak. Dio Francuske ostati će u vama kao nešto nepatvoreno i neophodno.