Centralna Francuska, Centre - odmor u dolini Loire

Loira (hr. Loara), divlja rijeka Europe, obilježila je ovo područje svojom ljepotom i snagom; jedinstveni krajolik očekuje vas u centru Francuske, koji se sastoji od više departmana. Ovo je područje uvršteno na UNESCO-vu listu baštine. 

Ljubitelj flore i faune, prirode, divljine ali i znamenitosti koje su brojni kraljevi, kraljevne, vojvode, duždevi, carevi i ostali dali sagraditi, no i ljubitelji sporta i događanja ovdje će pronaći tijekom cijele godine mnoge zanimljivosti. Na granici između južne i sjeverne Francuske i nedaleko Pariza, ispuniti će sva vaša očekivanja.

Centralna Francuska, dolina rijeke Loire

Popularne kuće za odmor u Centre

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Centre

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Centre

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Centre

Loading...

Centralna Francuska - obavezno posjetiti:

Ukoliko se odmaknete od obale i pješčanih plaža, dočekati će vas ljepota francuske unutrašnjosti, brežuljaka, pašnjaka, oranica, romantičnih gradića, uređenih parkova, dvoraca i naravno, ljepota Loire.  Prekrasno je područje Poitou koje obiluje plovnim putevima, pa se možete upustiti u romantičnu vožnju malom brodicom tipičnom za ovo podneblje, posjetiti opatiju Celles sur Belle i renesansni dvorac Orion. Prekrasna je i opatija s crkvom Saint Savin bogata afreskima izuzetne vrijednosti, koja se nalazi nedaleko grada Poitiers, gdje možete posjetiti romaničku crkvu Notre Dame la Grande iz XII st. te mnogobrojne prekrasne palače. Kraj Poitiera obavezno posjetite naselje Angles sur l'Anglin, gdje ćete se osjećati kao u bajci. Smatrano jedno od najljepših mjesta u Francuskoj, sa krasnim kućicama, rijekom, mostom, vodenicom, stablima što se naginju nad rijeku, planinom i ruševinama jednog dvorca na samom vrhu, prizor je za pamćenje  

Najmanje tri gradića je još vrijedno spomenuti kao izuzetno zanimljiva, ugodna za boravak i bogata kulturno-povijesnim znamenitostima su svakako: Angers s prekrasnim dvorcem, s čak 17 kula, iz XIII st. u kojem je boravila francuska dinastija Anžuvinaca i gdje se nalazi remekdjelo među tapiserijama koja prikazuje apokalipsu, dok u dvorcu kralja Renata možete uživati u prekrasnim visećim vrtovima i pogled na rijeku Maine, a nemojte propustiti i muzej umjetnosti; Laval na rijeci Mayenne također svjedoči o bogatoj prošlosti i istoimenim grofova Laval čija je rezidencija danas pretvorena djelomično u muzej posvećen umjetnosti naïf, posebice platnima umjetnika Henrija Rousseaua čiji je ovo rodni grad. U gradu se nalazi i prekrasna šetnica Anne d'Alegre koja vodi do parka Perrine – sadnice ruža, engleski park, sadržaji za djecu, sekvoje, ginko biloba, magnolije te ostale sadnice daju parku posebnu čar. Pokraj grada nalazi se i Lactopôle André Besnier najveći muzej na svijet posvećen mlijeku i sirevima. Nantes, koji se nalazi nedaleko obale, malo udaljen od centralne doline Loire, isto možete posjetiti za vrijeme svog boravka. Na spoju dviju rijeka Loire i Erdre, prepun malih romantičnih barova, galerija i dućana ulice Passage Pommeray. Gotička katedrala Saint-Pierre et Saint Paul dominira gradskom jezgrom, zajedno s dvorcem vojvoda Bretanje, a krasan je stari kvart drvenih kućica Bouffay. Prekrasni japanski vrtovi otoka Versailles, upotpuniti će vaše šetnje, a osim muzeja umjetnosti, povijesti ili onoga o vojvodama, ovdje možete posjetiti muzej Julesa Verna koji je ovdje rođen.

U svim ovim gradićima brojna su događanja i festivali, najčešće muzički, a u ovoj se regiji odžava i poznati festival heavy metal muzike Hellfest u Clissonu. Ljubitelji automobilizma i utrka ovdje mogu pratiti svjetski poznatu utrku Le Mans, a ljubitelji prirode ovdje će uživati u parkovima prirode od kojih su najpoznatiji Brière, Loire-Anjou-Touraine e Normandie-Maine; sva tri parka obiluju pješačkim stazama i izletištima.

Regija dvoraca

Kuća za odmor u dolini Loire ispunit će sva vaša očekivanja. Iz svojeg smještaja moći ćete planirati dan i upoznati prekrasne nijanse doline Loire. 

Zbog prirodnih ljepota ova je regija bila omiljena meta mnogih dobrostojećih obitelji. Zato ovdje imate prilike vidjeti 

 više od 300 stotine dvoraca. Dvorci (fr. Châteaux), predstavljaju razvoj graditeljstva od utvrda iz 10. stoljeća do sjajnih palača izgrađenih pola tisućljeća kasnije. Osim onih već navedenih, moramo spomenuti još nekoliko dvoraca koji će vas potpuno očarati svojom maestralnošću: tu je prekrasan i moćan Montreuil-Bellay, zatim Montsoreau na rijeci Loire koji je poznao svjetski poznat zahvaljujući romanu Alexandra Dumasa "Dama iz Montsoreaua", pa dvorac Amboise gdje je stanovao i sahranjen je Leonardo da Vinci, a dvorac je pripadao Karlu VIII, prekrasan renesansni Azay-le-Rideau, zatim Beauregard, Blois, Bourdaisiere – dvorac koji je Franjo I preuredio za svoju ljubavnicu, jedan od najpoznatijih na svijetu je i dvorac Chambord, Châteaudun čija je gradnja trajala više od 400 godina, Chaumunt, Chenonceau čija Dvorana za bal gleda poput mosta na obje strane rijeke, dvorac Cheverny je još jedan dvorac za ljubavnicu ovaj put Henrika II, dvorac Langeais Rikarda I Lavljeg srca, Loches, Montreuil-Bellay, Plessis-Bourre' u kojem ljudi i dalje žive i gdje su snimjeni mnogi povijesni filmovi, Saumur, Sully-sur-Loire, Plessis-Bourré, Talcy, Riveau, te mnogi drugih od kojih baš svaki krije u sebi zanimljivu priču nalik bajci.

Zbog svoje izuzetnosti dolina Loire između mjesta Sully-sur-Loire i Chalonnesa uvrštena je zbog svoje posebnosti na UNESCO-vu listu svjetske baštine.