search

Sicilija - vile, kuće i apartmani za odmor

Tko još nije čuo za prelijepu Siciliju? Prirodne ljepote i prekrasne plaže s čarobnim šljunkom, arhitektura i kultura, bogatstvo vegetacije, savršeni klimatski uvjeti - sve je to Sicilija, a i mnogo više.

Smještaj i odmor na Siciliji

Geografska obilježja

Najjužnija i najveća regija Italije a ujedno i najveći otok na Mediteranu predstavlja se kao otok bogate flore i faune, umjetnosti, kulture, prekrasnih plaža ali i luksuznih vila, kuća te apartmana za odmor. Burna prošlost otoka ostavila je značajan trag u arhitekturi, umjetnosti, običajima, jeziku ali i gastronomiji, a može se primijetiti u mnogim dijelovima otoka. Na Siciliji je još uvijek aktivan vulkan Etna (3 340m), jedan od najvećih svjetskih vulkana čija lavina izbija iz pukotina na njegovim obroncima. Sicilija je od kopna odvojena tjesnacem Messina a otok okružuje nekoliko otočnih skupina Eolski otoci, Egadski otoci, Uscita, Pelegijski otoci te Pantelleria.

Gradovi koje vrijedi posjetiti

Otok je zanimljivost koja odiše prošlošću koja je ostavila trag na arhitekturi i načinu života koji su vidljivi u mnogobrojnoj ponudi apartmana, kuća i vilama za odmor. Glavni grad Sicilije je Palermo s preko pola milijuna stanovnika a slijede po veličini Catania, Messina, Siracusa, Gela, Trapani, Caltanissetta, Agrigento, Ragusa (isto se zove i naš Dubrovnik na talijanskom jeziku), Marsala (po istoimenom vinu) i Enna. Svaki od ovih gradova ponuditi će vam važne povijesne, kulturne i arheološke znamenitosti, jer je ova regija naseljena od davnina. 

Gastronomija i klima

Sicilijia je područje mediteranskog načina prehrane u kojem obiluje izvrsno svježe povrće, aromatično bilje, plodovi mora te nezaobilazno maslinovo ulje. Zahvaljujući Etni i njenim aktivnim rijekama lavina tlo je tog područja obogaćivano te je bilo idealno za uzgoj raznovrsnog voća i povrća. Posebno dobro uspijevaju na otoku agrumi, ali i egzotično voće. Ovdje se uzgajaju i orašasti plodovi: bademi, lješnjaci i pistaciji. Na otoku proizvode i čokoladu. Pripremljena po tradicionalnim receptima, sadrži egzotične začine što joj daje jedinstveni okus. Klima je idealna i za uzgoj vinove loze i proizvodnju kvalitetnih vina: Corvo di Salaparuta, Marsala, Moscato di Pantelleria, Malvasia delle Lipari, Nero d'Avola, samo su neka od izvrsnih sorti. 

Mnogi se stanovnici još bave ribolovom, pa su na otoku česte ribarnice i uživati ćete u svježim plodovima mora. Mali lokalni restorani pripremaju jela po tradicionalnim recepturama, za koje treba imati vremena. Zato ćete ovdje posebno uživati u obrocima. I jela koja pripremite u svom apartmanu ili kući za odmor, imati će poseban okus, koji može podariti sastojcima samo ovo podneblje. 

Ova je regija Italije nezaobilazna meta ljubitelja življenja.