search

Furlanija - Julijska krajina, vile, kuće i apartmani za odmor

Friuli Venezia Giulia odnosno Furlanija-Julijska krajina regija je bogata prirodnim ljepotama, od Dolomita preko dolina pa sve do mora. Južni dio regije graniči s Venetom i pješčanim plažama, dok je dio obale od Monfalcona do Trsta obilježen stijenama. Graniči sa Slovenijom i Austrijom, pa se u njoj osjeća i utjecaja ovih naroda i običaja. Na sjeveru je omeđena Alpama, dok je njena južna granica sjever Jadrana.

Odmor u Italiji, dvorac Miramare

Aktivnosti i zabava

Mnoge su aktivnosti dostupne u ovoj pokrajini, bilo da se radi o zimi ili o ljeti. Zimi možete otići na skijanje u jednu od poznatih turističkih lokacija kao što su Piancavallo ili Sauris, dok ljeti možete uživati u predivnim dugim plažama Lignana i Grada. Ove su plaže posebno namijenjene obiteljima s djecom te sportskim aktivnostima, jer su ravne, duge i pješčane . Na plaži se možete igrati s djecom, trčati, tražiti školjkice, graditi pješčane kule, igrati odbojku na pijesku, ljenčariti, sunčati se, a nakon dana relaksacije, učinite  kao i vaši domaćini, popijte aperitiv pa odite na večeru. Mnogo je malih restorančića duž obale, a talijanski specijaliteti dostupni su svakome. Provedite jedan čitav dan u prekrasnom  aquaparku Aquasplash, a nemojte propustiti posjetiti u Lignanu i još ljepši zoološki vrt Parco Zoo Punta Verde. Bilo da putujete s djecom ili sami, zabava vam je  ovdje zagarantirana.

Gradovi i zanimljivosti

Osim turističkih odredišta koje smo naveli u ovoj je regiji mnoštvo većih i manjih zanimljivih gradića. Aquileia, antikni grad Rimskog carstva pod zaštiotm UNESCO-as prekrasnim rimskim mozaicima, Trst – glavni grad pokrajine posebnog srednjoeuropskog duha, Gorica poznata po srednjovekovnom dvorcu i Udine, obrubljen planinama prekrasne očuvane gradske jezgre s katedralom, crkvama i palačama. Manji gradići kao San Daniele, gdje se nalazi poznata pršutarnica, gdje se pršut suši na buri s Dolomita pomiješanoj s morskim zrakom s Jadrana,  i  Cividale del Friuli, koji je osnovao Julije Cezar pa na njegovu bistu i danas mještani  vješaju vijenac od lovorova lišća, pružit će vam ugodan smještaj i mirno okruženje, idealno za istraživanje cijele pokrajine. Iznimno je zanimljiv i gradić Marostica poznat po trgu s ucrtanom tablom za šah gdje se zaista i održava velika partija šaha u kojoj sudjeluju svi stanovnici mjesta svake dvije godine. Oživljava se legenda prema kojoj je kralj dvije kćeri odlučio dati onome proscu koji se pokazao bolji u igri šaha, jer mu dvoboji nisu bili prihvatljiva rješenja.

Gastronomija

Ovo je podneblje pomiješalo tri različite kulture i tri naroda i na poseban način obogatilo talijansku kuhinju. Mnogi su specijaliteti ove regije, a još je više poznatih vina kao Tocai, Ribolla, Refosco, Prosecco. Za ljubitelje pršuta nezaobilazna je pršutarnica u San Danieleu, gdje su i cijene mnogo povoljnije, a sretnici ste ako posjetite San Daniele tijekom proslave u čast ovog omiljenog nareska. Osim vina ovdje je poznata i proizvodnja omiljene žestice, o čemu ćete sve saznati u mjestu Bassano del Grappa gdje možete posjetiti muzej rakije, odnosno – Grappe.

Izletišta

Dok boravite u Furlaniji – Julijskoj krajini svakako odvojite vremena za posjetiti najljepše mjesto na obali - dvorac Miramare - odnosno Il Castello di Miramare koji se nalazi nedaleko Trsta i vidi se s obronaka iznad grada. Pogled na dvorac ili sa samog dvorca spektakularan je. Nadvijen nad more a čvrsto uspravan nad kopnom, s prekrasnim vrtom i malom marinom, on je simbol minulih vremena i luksuza Habsburške monarhije, no nesretni nadvojvoda Ferdinand Maximilan koji ga je dao sagraditi, nikada nije u njemu živio.

Još je jedan prekrasan dvorac na samoj obali, a to je Castello di Duino. Pogled na Tršćanski zaljev s njega je prekrasan, a za svojega života u njemu su obitavali prinčevi von Thurm und Taxis. Danas je dvorac održavan od strane princa Carla Alessandra di Torre Tasso, kao i prekrasan park koji ga okružuje.

Zanimljiva je i Grotta gigante ili Gigantska spilja, koja je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća turistička špilja na svijetu. Samo je 14 km udaljena od Trsta, a prima posjetitelje već više od 100 godina. Svod najveće prostorije visok je gotovo 100 metara, a prekrasna spilja prepuna je stalagmita i stalaktita.

U podnožju planine Mangart nalaze se prekrasna jezera, laghi di Fusine. To je jedan od najljepših krajolika u regiji od kojeg će vam sigurno zastati dah. Jezera su okružena prekrasnom bujnom vegetacijom i stanište su mnogim šumskim životinjama i biljkama. Uvrstite ova jezera u vaš itinerar prilikom posjeta ovoj regiji, ona su prava oaza za dušu i tijelo, posebice kao alternativa vrućem danu na plaži.

Smještaj ćete lako pronaći u jednom od navedenih gradića, a sigurni smo da ćete uživati i u mnogobrojnim dućanima talijanske mode i dizajna. Iako je ova regija najbliže geografski smještena našem podneblju, ona je po svim odlikama ipak dio prekrasne Italije, njene kulture i njenih običaja.