search

Apulija - smještaj u apartmanima i kućama za odmor

Želite li provesti nezaboravan godišnji odmor odaberite Apuliju, regiju koja je savršena ljetna destinacija  i koja će vas ostaviti bez daha. Predivne plaže, savršeni krajolici, mirisi i okusi Mediterana, garantiraju odmor iz vaših snova na samoj peti talijanske čizme.

Znamenitosti i najtraženije destinacije

Apulija je bogata prirodnim ljepotama, nacionalnim parkovima, zaštićenim prirodnim rezervatima, ali i povijesnim i arheološkim znamenitostima. Kao i u svakoj regiji gdje ljudi rado borave i rado se nastanjuju, povijest je ostavila za sobom bogate tragove, antikne, renesansne i barokne palače, crkve, bazilike, katedrale, dvorce; Castel del Monte, pod zaštitom UNESCO-a i brojne kule koje se protežu obalama juga prvi je svjedok povijesnog bogatstva, zatim Castello Aragonese u Tarantu, glavni grad Bari prepun s bazilikom sv. Nikole te prepun događanja, kazališta, crkava, Lecce sa svojom starogradskom jezgrom koja je arheološko nalazište, Alberobello, prekrasan gradić, gdje još stoje prapovijesni trulli, Gallipoli gdje se nalazi prirodni rezervat, prekrasna plaža, Gargano nacionalni park s čarobnim otocima Tremiti koji se prostiru pred njim, Polignano s divnom liticom, špiljom i starogradskom jezgrom, Porto Cesareo, Peschici, Taranto, Vieste, Brindisi, Otranto s najbijelijim pijeskom … bezbrojne su lokacije gdje ćete pronaći smještaj i osjećati se u raju.

Iznenaditi će vas i njena polja, velika imanja, bezbrojna stoljetna stabla maslina, vinove loze, smokava, mlinovi, a iznad svega njeni trulli – prapovijesne kamene kućice stožastog krova koje podsjećaju na košnice.  

Morske radosti i prirodne ljepote

Od morskih aktivnosti svakako vam preporučamo da se okušate u ronjenju, ako ne profesionalnom, onda s običnom maskom kako bi doživjeli bogatstvo morskog dna prekrasne tirkizne boje. Jedrenje, windsurfing, kitesurfing, trekking, jahanje, golf, biciklizam, šetnje, što god da odaberete, biti ćete okruženi nevjerojatnim krajolicima. Njene su plaže pogodne za sve: za ljubitelje sporta i za ljubitelje ljenčarenja, za djecu i za odrasle, za one koje vole mir i za one koji traže zabavu. Prekrasni krajolici i obala jednostavno će vas oduševiti.

Od parkova i prirodnih rezervata svakako valja spomenuti Jonian Dolphin Conservation, udrugu koja se brine o delfinima i kitovima Jonskog mora, a nalazi se u Tarantu, jer tamo ćete najvjerojatnije i vidjeti delfine. Još je jedan rezervat zaista poseban koji se bavi očuvanjem morskog i obalnog dijela posebne vrijednosti kraj jedne od prekrasnih kula – Torre Guaceto. Posjetite i prekrasnu stijenu Grotta della Poesia koja je zatvorila more u visinu do 5m i napravila prekrasno malo morsko jezero.

Mediteransko podneblje ovdje je posebno izraženo, a temperature su tople i ugodne. More je kristalno čisto a plaže su najčešće posute najfinijim pijeskom. Najljepše od svega je da ovdje nema prevelike gužve, svoje mjesto na plaži pronaći ćete nedaleko grada a večernje šetnje plažom posebno su romantične.

Gurmanski užici

Gastronomija je i ovdje nezaobilazna tema vašeg boravka. Mediteran je umiješao svoje prste u tjestenine i kruh koji je sačinjen od žita posebne boje i okusa, kušajte pane di Altamura odnosno tradicionalan kruh koji će domaće sireve učiniti posebno ukusnima, isprobajte maslinovo ulje, riblje specijalitete kojih je ovdje u izobilju, naravno uz čašu vina; L’Aleatico, il Primitivo di Manduria, il Negroamaro, vina koja su poznata u cijelom svijetu. Za malo sreće neće vam trebati mnogo. Šetnja po plaži, komad kruha i sira s maslinovim uljem, časa vina; osjećaj će biti bogovski.