search

Limousin - vile, kuće i apartmani za odmor

Rezervirajte svoj smještaj u pokrajini Limousin u uživajte u dugom vikendu, ili čitavom godišnjem odmoru u ovom idealnom spoju prirode, kulture, gastronomije i senzacija. Podneblje velikih jezera, planina i dolina, osvježiti će vas i otkriti vam svoju čari, svoje divljine i svoje izvanrednosti.  

Nema mnogo stvari koje će vas ispuniti kao pješačenja u ranim jutarnjim satima, s ruksakom na leđima u koji ste možda spakirali francuske poslastice – fina peciva i sireve, slastice od lisnatog tijesta. Regija Limousin je većinom visinsko područje. Najveći dio regije se nalazi iznad 350 metara, a u regiji se nalaze i mnoge važne rijeke kao Dordogne, Vienne, Creuse i Cher. Regija je poznata po kvalitetnim vodama, kao i po prvoklasnom ribarstvu, po uzgoju prvoklasne govedine i po poljoprivredi. Život je u Limousinu miran i staložen. Iako njeni krajolici ostavljaju na posjetitelje dubok dojam. Planine Monts d'Ambazac ili Monts de Blond, prepuna su prirodnih čuda i prekrasnih jezera, na kojima možete jedriti, surfati, voziti kanu, skijati na vodi. A za umjetniče duše preporučamo da ponesu sa sobom platno i boje jer ovdje su se uvježbavali neki od najvećih francuskih slikara, kao Claude Monet i Armand Guillaumin. Zbog njih i drugih sjeverni dio doline de la Creuse prozvan je «  La Vallée des Peintres » odnosno dolina umjetnika.

Morate znati da je Limousin regija poznata po svojim marljivim i nadarenim radnicima. U ovoj se regiji stanovništvo osim poljoprivredom bavilo i još uvijek njeguje umjetnost izrade porculana i predmeta od stakla, ali i one koji i dalje ručno proizvode predmete kao što su usne harmonike, kožne predmete ili tkanine, te poznate Aubusson goblene i tapiserije. Ovdje ćete pronaći predmete koji su izvorni i tipični za ovo područje i koji će vas podsjećati na ugodan boravak što ste ga proveli u Limousinu.

Poseban će dojam ostaviti na vas i jednostavna limousinska kuhinja, koja na jednostavnim temeljnim sastojcima bazira svoja najbolja jela: tartufi, kesteni, jabuke, temelj su dobre kuhinje, ali i uzgoj prvoklasnog mesa bitan je za ovo podneblje. Čak i ako ne posjetite mnoge restorane, moći ćete s lakoćom pripremiti fantastičan obrok u svojem apartmanu ili kući za odmor, zbog kvalitete sastojaka koje ćete pronaći na lokalnoj tržnici.

I ova je regija, kao i gotovo sve francuske regije, napućena prekrasnim dvorcima koji nam svjedoče o njenoj bogatoj povijesti, a većina ih datira iz XI stoljeća. Veliki broj dvoraca ukazuje nam na važnost ovog područja za vrijeme vladavine kraljeva i knezova. Možete se uputiti na 180 km dug put „put Richarda Lavljeg srca“ na kojem možete posjetiti čak 19 dvoraca i osjetiti djelić minulih vremena i njihove raskoši. 

Čar prošlosti ove pokrajine očituje se i u mnogobrojnim konjičkim klubovima gdje možete isprobati jahanje pa čak se i upustiti u planinarenje s konjima, bilo da ste početnik ili iskusni jahač. Kroz pašnjake, šume, kraj jezera i rijeka, imati ćete osjećaj da je vrijeme stalo i da ste i vi možda jedan od zalutalih plemića. Posjetite poznatu ergelu Pompadour u mjestu Corrèze, s prekrasnom konjušnicom, hipodromom i jahačkim priredbama tijekom srpnja i kolovoza.

U dolinama ovog planinskog područja smjestilo se i deset terena za golf. Zelene ravnice, lagani brežuljci, jezera i šume idealno su okruženje za početnike i profesionalne igrače. No, to nije sve što ova prekrasna pokrajina nudi. Mnoštvo je zabavnih parkova u ovoj regiji; tematski parkovi, zoološki vrtovi, uzgoj bizona ili nojeva, arheološki parkovi, vučje jazbine ili modeli željeznice, stoga smo sigurni da ćete ovdje pronaći za svakoga ponešto.