Kuće za odmor Värmland

Värmland je pokrajina na jugozapadu kontinentalnog dijela Švedske na granici s Norveškom koja leži na sjevernim obalama najvećeg švedskog jezera Vänern. Regiju dijeli najveća švedska rijeka Klarälven koja utječe u spomenuto jezero. Glavni grad i upravno sjedište regije je Karlstad u kojem se nalazi zračna luka koja ima redovne veze sa Stockholmom i danskim Kopenhagenom. Na taj ćete način najlakše stići u ovo planinsko i šumovito područje bogato rijekama i jezerima. Gradovi u Värmlandu svi imaju željezničke poveznice s ostatkom Švedske, ali i Oslom koji je od Karlstada udaljen samo tri sata vlakom. Vjeruje se da je ovamo od šesnaestog naseljavano finsko stanovništvo, a upravo zato se predio uz norvešku granicu koji se većim dijelom nalazi i s druge strane, zove Finnskogen, ili finska šuma.

Kuće za odmor Varmland

Popularne kuće za odmor u Värmland

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Värmland

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Värmland

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Värmland

Loading...

Värmland i njegova priroda

Ovdje možete uživati u jedinstvenim aktivnostima poput spuštanja koritom rijeke na splavi od balvana. Postoji tečaj granje splavi i splavarenja u kojem sudjeluje cijela obitelj. Ne propustite posjetiti prirodni rezervat Glaskogen („šuma stakla“) kojim se prostiru nepregledne šume i nalazi čak osamdeset jezera. Kanu je idealno prijevozno sredstvo za razgledavanje dubokih šuma i blistavih jezera ili za ribolov u miru i tišini. Ako ste više kopneni nego vodeni tip, a opet volite aktivnosti na otvorenom, za vas bi pješačka i biciklistička staza odnosno mreža staza Klarälvsleden koja ukupno broji više od 210 kilometara mogla biti dobra ideja. Staze se protežu od mjesta Hammarö na jugu preko Karlstada sve do gusto šumovitog sjevera. Na taj ćete način najbolje razgledati, pa i namirisati i osjetiti šume, rijeke, seoske krajolike te malene gradiće savršene za kraći predah, razgledavanje znamenitosti i možda ručak. U Švedskoj je branje šumskih plodova poput gljiva i bobica dozvoljeno poštujete li pravila očuvanja prirode, tako da imate priliku čak ubrati svoj sljedeći  obrok poznajete li dobro ovdašnje biljke. Na kraju dana se vratite u svoju kuću za odmor, opustite se u sauni ili whirlpoolu, a zatim se smjestite sa svojim voljenima pred vatricom u kaminu.

Värmland i jezero Vänern

Najveće jezero u Švedskoj i jedno od najvećih u Europi nalazi se na jugu gotovo cijele dužine regije Värmland nije samo velika vodena površina. Na njemu se nalazi čak 22 tisuće otoka, otočića i hridi tako da je veslanje u kanuu ili kajaku prava istraživačka avantura. Jezero je toliko veliko da imate osjećaj da ste na moru. Ovdje naravno možete ne samo plivati već i loviti ribu, naravno, ako imate dozvolu koju možete nabaviti na licu mjesta. Pođite na organizirani izlet na otočje Lurö koje se nalazi usred ovog velikog jezera, a ima jedinstvenu floru i faunu.

Putovanje Varmland

Kultura i opuštanje u Värmlandu

Gradić Sunne idealan je za sve koji se žele dobro opustiti i još bolje jesti i zabaviti se. Veliki fitness i wellness centar nosi ime Selma pol poznatoj književnici Selmi Lagelöf koja je bila prva žena dobitnica Nobelove nagrade za književnost davne 1909. godine. Njena rodna kuća je otvorena za posjete a nalazi se na posjedu Mårbacka samo 10 kilometara južno od Sunne. U predgrađu Karlstada u malom mjestu Alsters Herrgård nalazi se kuća poznatog švedskog pjesnika Gustava Frödinga. U Karlstadu obvezno posjetite Muzej Värmland te muzej Lars Lerin koji se nalazi odmah iza njega.

Sretnici će makar na trenutak ugledati svjetski poznatog bijelog losa na safariju divljinom Värmlanda, iako su oni čak rjeđi od vukova i medvjeda koji se također kriju u ovim šumama. Najveći sretnici će se na kraju dana vratiti u svoju lijepu kuću za odmor i doživjeti Švedsku i Värmland na najbolji način.

Aktivnosti Varmland
Kuće za odmor Varmlands