Lapland - vile, kuće i apartmani u švedskoj Laponiji

Bliži se zima? U regiji Lapland u Švedskoj to znači snijeg i to u velikim količinama. Lapland je dio povijesne Laponije drugi dio koje se nalazi u današnjoj Finskoj. Nekoć su velike količine snijega bile razlog za bijeg iz ove regije na samom sjeveru Švedske, a danas temperature koje uredno padaju ispod petnaest Celzija pod ništicom označavaju vrhunac sezone. Naravno da se ne radi samo o okolnostima za poštene ozebline – sjetite se samo sauna ili saonica koje vuku psi ili čak sobovi. Pa pokušajte sad svom djetetu objasniti da te saonice neće poletjeti! Ne zaboravite na fenomen zimske noći i ljetnog dana, a upravo te duge noći stvaraju okolnosti koje će vam omogućiti uživanje u Sjevernoj polarnoj svjetlosti – prizoru s kojim se malo što može usporediti. Obzira na to gdje u Laplandu rezervirate svoj apartman ili kuću za odmor, znamo da će vas lijepo i jedinstveno iskustvo pratiti cijelog života.

Većina posjetitelja Laplanda želi vidjeti upravo Abisko. Smješteno daleko od civilizacije na krajnjem sjeveru sasvim blizu granice s Norveškom, ovo je maleno mjesto nositelj velikog svjetskog ugleda i slave. Većina stručnjaka i laika se može složiti da je ovo najbolje mjesto na zemaljskoj kugli za promatranje Sjeverne polarne svjetlosti. Kad već idete u Abisko, veliki su izgledi da ćete navratiti i u Kirunu. To je najveća metropola švedskog sjevera, ali i taj naziv treba uzeti s rezervom, jer samo je jedan Stockholm, a ono je „veliki grad“ pustog sjevera. Grad je zanimljiv jer je nekoć bio rudarsko središe, a sada se cijelo središte nastalo zbog iskopavanja, pomiče dalje od iskopa da ne bi propalo u njih. Kiruna nudi zabavu na snijegu i na suhom tako da ju možete posjetiti u bilo koje doba godine.

Jokkmokk je prema nekima najljepši gradić u švedskom Laplandu. Drvene kuće i neonski znakovi uz cestu na prvi pogled izgledaju kao neki zabačeni gradić iz američkih filmova, no drugi pogled već otkriva ljupkost koju može imati samo sjever Švedske. Mirno mjesto ljubaznih i gostoljubivih domaćina ponudit će vam svoju bogatu kulturnu tradiciju. Laponsko (Saami) naslijeđe ovdje je našlo svoju nišu gdje ga se čuva i njeguje od davnina za buduće naraštaje. Ovdje ćete naći muzej koji će vam otkriti priču i povijest o kulturi i naslijeđu naroda koji naseljava klimatski možda najmanje gostoljubivo mjesto na svijetu. Nemojte zaboraviti pružiti im potporu i kupiti makar jednu laponsku igračku.

Želite li posjetiti neko mjesto koje nije toliko izloženo turističkim tokovima i svakodnevnim posjetiteljima, možda biste morali otići u Gällivare. Mjesto bi vas moglo posjetiti na romantične televizijske serije o dalekim zimskim prostranstvima, visokim igličastim drvećem, ljubaznim stanovnicima koji nose flanelske košulje. Ovdje su priroda i način života jako malo odmakli od starih načina i osim suvremenih vozila, činit će vam se da je vrijeme ovdje stalo.

Iako se većina gradova na sjeveru Švedske smanjuje, ima jedan grad kojem broj stanovnika raste. Posjetite nevjerojatni i jedinstveni grad koji radi na tome da bude lijepo, zanimljivo i dinamično mjesto za život – grad Lulea. Ovaj je grad svojim aktivnostima oživio glazbenu i kazališnu te uopće umjetničku scenu u tolikoj mjeri da je to za sobom povuklo i tehnološki razvoj. Rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor u Laplandu u Švedskoj i uvjerite se!

Ferienhaus schwedischen Lappland

Popularne kuće za odmor u Lapland

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Lapland

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Lapland

Loading...