Jämtland - vile, kuće i apartmani

Povijesna pokrajina Jämtland u Švedskoj približne je veličine Portugala, a broji manje od sto i trideset tisuća stanovnika. Njih gotovo polovina živi u jedinom gradu u regiji, u Östersundu. Kada bismo htjeli pošteno reći koji su veliki gradovi najbliži ovoj regiji, to bi bili Trondheim u Norveškoj i Sundsvall na Baltiku odnosno Botničkom zaljevu. Stoga sa sigurnošću možemo reći da su flora i fauna ovdje doista dio divljine, a jesti možete samo svježe, domaće i izvorno pripremljeno.

Za ovu regiju Šveđani imaju običaj reći da se nalazi na jugu sjevera Švedske. Ne treba naglašavati da je ovo odredište iz snova za skijaše. Ovo su lokacije najvećih ski resortova u regiji Jämtland: Are, Vemdalen, Funäsfjällen i Lofsdalen. Grad Östersund je s druge strane središte nordijskog skijanja kao i klizanja na prirodnom ledu. Da je skijanje najomiljenija aktivnost je očito, no ostatak ponude zimskih radosti nikako ne zaostaje. Rezervirate li svoj smještaj u švedskoj regiji Jämtland imat ćete priliku okušati se u različitim zimskim aktivnostima na otvorenom. Na raspolaganju su vam, uz spomenuto nordijsko i alpsko skijanje, klizanje u prirodi na površini jezera, snježni safari na motornim sanjkama, saonice s psećom zapregom, pecanje u ledu, jahanje, penjanje po ledu, saonice sa sobovima, jedrenje padobranom i još brojne druge egzotične zimske akcije.

Laponska (Sami) kultura ovdje je ostavila i danas ostavlja svoj trag. U cijeloj regiji Jämtland postoji čak 12 laponskih sela koje se bavi stočarstvom, a njihova krda ukupno broje više od četrdeset i četiri tisuće sobova.

Gastronomija je ponos ove regije. Vjerovali ili ne, ovo je regija kulinarskih inovacija i noviteta. Ovdje su nagrade s područja gastronomije dobile pivovare, pastirske kolibe, male mljekare na imanjima, pekarnice, a kako ne bi i odlični restorani. Nije začuđujuće što je područje šire područje jedinog grada regije uključeno u Mrežu kreativnih gradova na području gastronomije, ni manje ni više nego od strane UNESCO-a.

Zanimljivost regije je i njen najviši vrh, koje se nalazi na 1797 metara nadmorske visine. Područje se zove Helgas i leži na najjužnijem švedskom ledenjaku. Tako da imate priliku popeti se na najvišu planinu regije, već i na ledenjak. Ovom području pripada i nacionalni park Sonfjället u Härjedalenu. Za ljubitelje prirode i boravka na otvorenom tu je još barem pedeset prirodnih rezervata. U Härjedalenu leži i prelijepo jezero Storsjön, to jezero u samom srcu regija Jämtland peto je po veličini u Kraljevini Švedskoj sa svojih 456 četvornih kilometara. O jezeru se ispredaju brojne legende, a jedna o njih je o jezerskom čudovištu koje se „počelo pojavljivati“ još davne 1635., a do danas se više od pet stotina ljudi javilo da ga je ugledalo. Tko zna – možda baš vi budete taj sretnik ili sretnica.

Nemojte niti pomisliti da regija Jämtland nije zanimljiva ljeti. Na sasvim ugodnim i razumnim ljetnim temperaturama možete voziti bicikl, ići u ribolov, unajmiti čamac, kajak ili kanu i otisnuti se na neko od jezera. Možda nismo spomenuli da u Hämtlandu postoje čak 9 golf klubova, a jedan od najznačajnijih je Are. Pretražite naši ponudu, pronađite i rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor u prelijepoj regiji Jämtland u Švedskoj i stvorite uspomene kojih ćete se rado prisjećati uvijek.

Ferienwohnung Jämtland - Schweden

Popularne kuće za odmor u Jämtland

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Jämtland

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Jämtland

Loading...