search

Kalabrija - vile, kuće i apartmani za odmor

Kalabrija, ta prekrasna Italija! Na samom vrhu „talijanske čizme“, njena se pitoreskna obala proteže Jonskim i Tiranskim morem, čineći srž Mediterana. Kristalno čisto more, obala, klimatski uvjeti, unutrašnjost Kalabrije, kultura i povijest, zajedno s mirisima i bojama ovog podneblja čine od ove talijanske pokrajine nezaboravno iskustvo.

Na sjeveru graniči s regijom Basilicata, na zapadu joj je Tirensko more, a na istoku Jonsko more, dok se na jugu nalazi Sicilija od koje je odvaja Mesinski tjesnac. Ova lokacija čini je jedinstvenom i poželjnom metom. Ljubitelji očuvane prirode i prirodnih ljepota ovdje će zaista uživati u svojem odmoru, gdje god da odaberu svoj smještaj putem NOVASOLa. Na ovom teritoriju nekad kulturno nadmoćniji Grci, ovdje su ostavili svoje tragove u gradovima, posebice u onima koje su sami sagradili, kao što su  Sibari, Stilo, Gerace, Locri i Crotone, sve su prekrasne mete i moguća odredišta vašeg putovanja.

Nekad davno divlja i nepouzdana, sada predstavlja pravi raj na zemlji. Planine u zaleđu štite obalu od hladnoće sa sjevera, te joj daju poseban čar spuštajući se strmoglavo u prekrasno more. Stijene, pijesak, obluci, čine ovdje najljepše plaže, a prekrasno mediteransko bilje daje im onaj čaroban štih, koji će svojim mirisima i bojama zaokružiti vaš osjećaj odmora i uživanja u ljepoti krajolika.

Svakako zaronite u tirkizno more, iznajmite surf, plivajte, ili samo ležite i upijajte sunce. Ako volite aktivan odmor, možete uživati u sportovima na vodi ili u planinarenju, šetnjama, ribolovu, otkrivanju prekrasnih malih ribarskih mjesta i nacionalnih parkova. Tu je i zabavni park Parco Avventura della Calabria s nebrojenim aktivnostima za djecu i odrasle, a za nešto mirniji odmor svakako posjetite najpoznatije nacionalne parkove Parco della Sila i Parco delle Sere. No, bojimo se da zbog 800 km duge obale nećete stići posjetiti sva ta krasna mjesta. Ovdje su plaže potpuno rajskog izgleda, pa će vam biti teško odabrati najdražu, između silovitih stijena i uvala bijelog pijeska. Teško je nadmašiti ne samo plaže u Kalabriji već i njene pitoreskne male gradiće na obali kao što su Scilla, Paola, Scalea, Tropea, Pizzo, Squillace, Soverato, Badolato, Sibari, Briatico, Zambrone… te mnogi drugi. Smještaj u jednom od navedenih gradića ili u drugima koje nismo stigli ni spomenuti, omogućiti će vam rajski odmor i nezaboravne trenutke.

Catanzaro je glavni grad Kalabrije i smješten je u zaljevu Squillace, u Jonskom moru. Nazvan je i grad dva mora, jer samo 30 km od centra grada obala je Tirenskog mora. Prekrasan stari grad zaista je dojmljiv, posebno u večernjim satima. Prekrasna katedrala i mnoge crkve, palače i trgovi krase njegove ulice, a mnogi će vam restorani ponuditi svježe morske specijalitete i fantastična jela i slastice.

Posjetite i ostale prekrasne gradove ili odaberite u njima smještaj. Brončani kipovi Bronzi di Riace iz vremena Velike Grčke ljubomorno se čuvaju u Nacionalnom muzeju u gradu Reggio Calabria, no to je samo jedna od znamenitosti živahnog grada, muzeji i povijesni ostaci pratiti će vas na svakom koraku, u gotovo svakom gradu, a neki će vam doslovce oduzeti dah: srednjovjekovni Altomonte i Diamante ostaviti će vas bez daha. Odaberite svoj smještaj u apartmanu ili kući za odmor NOVASOL i zaista nećete pogriješiti. Odmoriti ćete se i nauživati na plaži: Tropea je jedna od najomiljenijih destinacija zbog svoje obale, no bilo koje i manje poznato mjesto ponuditi će vam krasan smještaj i odmor iz snova.

Ljepota boravka u apartmanu ili kući za odmor je da možete organizirati svoje slobodno vrijeme onako kako vam je najmilije. Ono što vam preporučamo nakon povratka s plaže je lagana večera, uz čašu fantastičnog vina. U Kalabriji vole jednostavna jela, koja se lako pripremaju a upravo su neodoljiva; bruschette, sardele, jela od morskih plodova, pripremljena s ljutom papričicom, maslinovim uljem, sušeni mesni proizvodi, masline, razne vrste tjestenine začinjene tek rajčicama i bosiljkom, ovdje će vam posebno prijati, a posebno kada uz njih popijte i čašu fantastičnog vina. Najpoznatije je vino Ciro, iz mjesta Crotone, boje zrele trešnje. Slijede Savuto i Lamezia Greco, odlično vino koje posebno prija uz riblje specijalitete. Za kraj, slijedi desert najčudnijih imena i odličnih okusa, ali i fantastičan sladoled.

Večernje šetnje obalom i prekrasnim plažama ostati će zauvijek u sjećanju. Živahnost ove regije i ove nacije ovdje se posebno osjeti ljeti uz more. Naići ćete na mnoge restorane, bareve, na koncerte, događanja i narodne proslave, a sve će to dati poseban čar vašem odmoru. Jug Italije poseban je doživljaj i za one koji borave u nekoj susjednoj regiji. Kalabrija, Basilicata, Apulija, Sicilija, Kampanija… otkrijte čari prekrasnih plaža Italije.