Putovanje Rogaland

Rogaland je povijesna pokrajina koja pripada širem području fjordova na zapadu Norveške. Klima je ovdje blaža nego u većini ostatka zemlje pa ćete imati odlične prilike za aktivnosti na otvorenom. Nekoć su ovdje cvjetale samo industrija nafte, zbog bogatih nalazišta u Sjevernom moru, i industrija prerade ribe. Danas je to pokrajina koji sigurno poznajete s najljepših prizora krajolika fotografija i video materijala o Norveškoj. Na prvi se pogled sastoji samo od obala, otoka, fjordova i planina ispresijecanim plodnim udolinama. Naravno da je Rogaland puno više od toga. Brojni manji gradovi i Stavanger na jugu te Haugesund na sjeveru urbana su središta koja će vam ponuditi sve što vam treba nakon napornog dana istraživanja panoramskih pogleda brojnih fjordova koji se šire iz središnjeg fjorda Bokna.

Kuće za odmor Rogaland

Popularne kuće za odmor u Rogaland

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Rogaland

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Rogaland

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Rogaland

Loading...

Kuće za odmor Rogaland

Najbolji način da doživite i upoznate neko mjesto jest da se u njemu osjećate kao kod kuće. Što je više „kod kuće“ od apartmana ili kuće za odmor. Nakon krepkog doručka krenite u vlastito osvajanje pokrajine Rogaland na zapadu Norveške. Preikestolen ili Prekestolen („propovjednikov stolac“) sigurno je zaštitno lice regije Rogaland. Nalazi se na istoku općine Strand i nudi najspektakularniji pogled na svijetu. 604 metra iznad fjorda Lyse (Lysefjord) na više nego okomitoj litici nalazi se plato od šestotinjak kvadrata koji će vam oduzeti dah. Ovdje se često održavaju adrenalinske sportske manifestacije poput mitinga u BASE skokovima. Spomenuti fjord Lyse podsjeća na nordijske legende u knjigama i emisijama o Vikinzima. Ovdje možete stvoriti vlastite legende o svojim avanturističkim pothvatima u kajakaštvu, pješačenju i planinarenju, a prilikama za fotografije na kojima će vam svi zavidjeti da ne govorimo previše. Južno od Lysefjorda u blizini sela Frafjord, leži manji istoimeni fjord u koji utječe rijeka Månaåna koju napaja fantastični Månafossen. Månafossen je najviši vodopad u Rogalandu, a mjeri čak 90 metara. Pripremite se na barem trideset minuta pješačenja i planinarenja od obližnjeg parkirališta do mjesta odakle možete vidjeti slap. Dolazite li u Rogaland zimi, ne propustite posjetiti barem jedno poznato zimovalište sa skijaškim centrima, kao što su Sauda, Gilja i Saudasjøen.

Putovanje Rogaland

Gradski Rogaland

Najveći i glavni grad regije je Stanavger, a u njemu se ne nalazi samo međunarodna zračna luka već i jedna od najpoznatijih plaža, Sola. Radi se o ogromnoj pješčanoj plaži u blizini zračne luke. Na putu natrag u grad svratite do „mača u kamenu“ (Sverd i Fjel), spomenika na bitku kod Hafrsfjorda kojoj je slijedilo ujedinjenje Norveške. U samom središtu Stavangera postoje zanimljivosti koje možete obilaziti pješice. Iako je ga nazivaju „glavnim gradom nafte“ jer se najviše razvio nakon pronalaska nalazišta u Sjevernom moru, ovo je ipak grad tisućljetne povijesti pa se ne morate bojati da će vam nedostajati zanimljivih kulturnih i drevnih sadržaja. Glavni grad pokrajine Rogaland poznat je po gastronomskim festivalima, a najveći je Gladmatfestivalen u srpnju. Posjetite brojne muzeje među kojima su najpoznatiji Muzej konzerviranja, Muzej umjetnosti Stavanger i Norveški muzej nafte. Kao i u drugim dijelovima zemlje, ovdje su brodogradnja i pomorstvo uvijek bili pokretači gospodarstva, a danas je Stavanger jedan od najvažnijih pomorskih gradova Norveške. Osobito lijep predio je stari dio grada – Gamle („stari“) Stavanger – sa 173 drvene kuće s prijelaza osamnaestog stoljeća. Danas su te kuće bijele, a vjeruje se da su nekoć bile žute i crvene, jer je bijela tada bila rezervirana za najbogatije. Sljedeće urbano središte, Haugesund, leži na sjeveru pokrajine i jako malo sadržajno zaostaje za prijestolnicom te ste i ovdje u prilici vidjeti kulturne i povijesne znamenitosti, osobito brodogradnju, ali i planinariti i istraživati prirodu. Okušajte se u ribolovu i pripremite ribu koju ste sami ulovili u Sjevernom moru.

Zapad Norveške je zemlja fjordova, a Rogaland je sigurno pokrajina vrijedna putovanja. Kuća za odmor u Rogalandu neka bude vaše polazište za otkrivanje ovog kuta Skandinavije.

Apartmani Rogaland
Dobrodošli u Rogaland