search

Vest-Agder - vile, kuće i apartmani na jugu Norveške

Vest-Agder najjužniji je dio lijepe Norveške. Obalna regija je najgušće naseljena, osobito u okolici velikih gradova. Područja u unutrašnjosti su dosta rjeđe naseljena, dok se na sjeveru nalaze potpuno nenastanjena prostranstva i gorja.

Zračna luka nalazi se u Kristiansandu (Kjevik). Veze s Danskom postoje na linijama Kristiansand-Hirtshals i Kristiansand-Fredrikshavn.

Kristiansand na krajnjem jugu Norveške je najveći grad na ovom području. Grad je osnovan 1641. od strane kanskog kralja Kristijana IV. Kristiansand je poznat po svojim drvenim kućama u gradskoj četvrti Posebyen. Zoološki vrt i zabavni park nalaze se jedanaest kilometara južno od Kristiansanda i pravi su raj za djecu svih uzrasta.

Uzduž obale, istočno i zapadno od Kristiansanda, nalaze se pitoreskna obalna mjesta Brevik, Kragerø, Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Mandal, Farsund i Flekkefjord. Ova mala i ugodna mjesta sa svojom osobitom atmosferom, bijelim drvenim kućicama i uskim popločanim ulicama idealna su za romantične šetnje i razgledavanja. U lukama sve vrvi od aktivnosti, ljudi, jedrilica i jahti svih veličina te ribara koji nude svoje ulove. Navečer se ulice napune veselim posjetiteljima koji idu na večeru u neki od odličnih restorana, na neki koncert ili jednostavno uživaju u ljetnoj noći pod norveškim nebeskim svodom.

Samo oko 165 tisuća ljudi živi u Vest-Agderu. Sa svojim 709 km obale, more je veliki dio povijesti regije. Sa svojim bezbrojnim malim otocima i svjetionicima pokrahuna ima svoju vrlo bogatu kulturnu povijest.

Želite li svoj godišnji odmor provesti u Norveškoj sa svojom obitelji? Posjetite Vest-Agder i njegovu prekrasnu prirodu i mnoge gradove pune kulture. 

Duboki povijesni korijeni lijepe pokrajine

Najstariji tragovi naselja u Vest-Agderu sežu čak 8000 godina unatrag, a možda čak i više. Procjenjuje se da je obala oslobodila ledenog pokrova prije oko 11000 godina. Nakon toga, lovci i traperi naselili su se na području gdje je klima nalikovala današnjem Svalbardu ili zapadnoj obali Grenlanda. Na ovoj obali pronašli su ribu i školjke. Na brežuljcima su se nalazili sobovi, losovi, jeleni i medvjedi.

Zanimljivosti - Odmor u Vest Agderu

Druga najveća turistička atrakcija u cijeloj Norveškoj je Kristiansand u Vest-Agderu. Dyrparken je veliki životinjski i zabavni park koji će vas inspirirati i zabaviti vašu djecu. Glazbeni festival Quart također se održava ovdje u srpnju svake godine.

Gradovi ove regije bogati su muzejima i zapravo je jedino pitanje što zanima upravo vas. Muzeji lokalne povijesti vrlo su česti i nude vam priliku da proučite povijest raznih zanimljivosti Norveške. U blizini Lindesnesa naći ćete npr. najstariji svjetionik u zemlji, sagrađen 1655. godine.

Kako doputovati

Vest-Agder je pokrajina s dobrom dostupnošću, dolazite li cestom, morem ili zrakom. Na karti sjeverne Europe s cestovnim prometom iz istočne Norveške najvažnija je e-18 za Kristiansand. Od strane zapadne Norveške glavna prometnica je e-39 od granice pokrajine Rogaland do Kristiansanda. Dolazeći iz unutrašnjosti Norveške, autocesta 9 iz Setesdala i Haukelia vodi u glavni grad. Kroz unutarnji dio Vest-Agdera, cesta 42 dolazi od granice do Aust-Agdera i granice s Rogalandom. Tijekom toplijih mjeseci godine također je moguć pristup planinskom cestom između Brokke u Setesdalu i Suleskarda u Sirdalu.

Inače se priča da su ovdašnji domaćini među najpoštenijim i najljubaznijim ljudima u Norveškoj. Možda to mogu zahvaliti baš ovoj prelijepoj, veličanstvenoj prirodi, tko bi znao? Tako barem govori statiustika, a preporučujemo da se sami uvjetite.

Južna Norveška – veličanstveni objekti za godišnje odmor na moru i uz jezera. Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana u Vest-Agderu i rezervirajte svoj smještaj za odmor u Norveškoj.