search

Abruzzo - smještaj u vilama, kućama i apartmanima za odmor

U centru Italije nalazi se Abruzzo, prekrasna regija koja nudi pregršt mogućnosti raznolikog odmora i smještaja, tijekom svih godišnjih doba.

Abruzzo je zaista posebna regija zbog svog geografskog položaja koji nudi mogućnost skijanja zimi, a ljeti kupanja, ali i zbog centralnog položaja koji objedinjuje duh sjevera i juga.

Klima je u Abruzzu idealna. Ljeti je suho i toplo, dok je zima pod utjecajem planinskog lanca Apennini koji uvjetuje ponekad i velike količine snijega. Iz tog je razloga ova prekrasna regija idealna za odmor tijekom cijele godine.

Na planinskim masivima uređena su skijališta Roccaraso, Rivisondoli, Campo Felice i Ovindoli, a u proljeće se možete zabaviti trekkingom, brdskim biciklizmom i šetnjama prekrasnom prirodom. Odabirom smještaja putem NOVASOLa otkrijte tajne ove male čarobne regije.

Abruzzo je imala i zanimljivu povijest, o čemu svjedoče njeni prekrasni gradići, prepuni znamenitosti. Već za vrijeme Paleolitika ovdje su boravili ljudi i svjedočanstva o tom boravku nalaze se sakupljena u arheološkim muzejima, nacionalnom muzeju Abruzzo i u muzeju la Civitella. Tijekom Rimskog carstva ovdje su prolazili mnogi narodi, a ono što je obilježilo Abruzzo iz ovog perioda su rimske ceste koji i danas putem Abruzza povezuju sjever s istokom Italije. U srednjem su se vijeku počela razvijati poljoprivredna gospodarstva pa regija dobiva još više na važnosti. Iz ovoga perioda svakako je najvažniji razvoj današnjeg glavnog grada ove regije - L'Aquile – prekrasnog pitoresknog gradića koji obavezno morate posjetiti. No L'Aquila nije jedini gradić vrijedan posjeta, a vaš smještaj možete potražiti i u jednom od ostalih prekrasnih gradića: popularnoj Pescari na samoj obali, obližnjem gradiću Chieti s prekrasnom katedralom i obalom djelomično pješčanom a djelomično stjenovitom, zatim su tu Giulianova, Silvi Marina, Roseto, Ortona, Vasto... Svaki je od njih na svoj način poseban, stoga gdje god rezervirali svoj smještaj nećete pogriješiti, jer regija nudi mnogobrojne mogućnosti odmora i razonode.

Za ljubitelje prirode na raspolaganju stoji 150.000 hektara nacionalnog parka Gran Sasso e Monti della Laga, koji se proteže kroz tri talijanske regije i broji 51 zaštićeni cvijet, 59 vrsta orhideja, 2 mesožderke, a sveukupno 2651 biljku te mnogobrojne divlje životinje. U Abruzzu se nalaze čak tri nacionalna parka koji se protežu kroz više regija, jedan park prirode i čak 40 zaštićenih prirodnih područja. Gdje god odlučili boraviti i koju god vrstu smještaja odabrali, ova su vam područja lako dostupna.

Ova se regija, kao i gotovo u svim regijama prelijepe Italije, odlikuje po iznimno ukusnim jelima i dobrim vinima. Obavezno kušajte razne vrste tjestenine, maslinovo ulje, razne vrste sireva uz koje odlično pristaje dobro regionalno vino, kao što je Montepulcialno d'Abruzzo, Trebbiano ili Cerasuolo d'Abruzzo. Nemojte se zbuniti kada naručite crno vino a oni vam kažu da je vino crveno – ono što je za nas crno, za njih je vino rosso. Da spomenemo još karakterističan Amaro abruzzese, bez kojeg ne može završiti niti jedno jelo.

Najbolja su jela jednostavna kada imate prave sastojke, pa ćete talijanska jela i čari jednostavnosti lako moći otkriti u jednom od smještaja koji ste rezervirali. Odličja proizvedenih sireva, maslina, vina, dozvoliti će Vam da uživate u svakom trenu vašeg odmora bez suviše napora, a kada se odlučite za jedan od romantičnih restorana svakako kušajte i riblje specijalitete kojih je ovdje u izobilju. Ako navratite u Abruzzo tijekom proslave “Festa dei Serpari” koja se održava u mjestu Cocullo 1.svibnja, osjetiti ćete duh minulih vremena i vjerovanja. Poseban je doživljaj prisustvovati ovoj povorci u čast San Domenica, benediktinskog opata, koji je prekinuo kult štovanja Agnizie zaštitnice otrova. Svake godine tijekom procesije njemu u čast donose zmije otrovnice sa planina kako bi prisustvovale u povorci u njegovu čast, a proslava se završava tradicionalnim jelima i pićima, te srednjovjekovnim igrama.

Abruzzo je prepun čari, razonode i iznenađenja. Dopustite si da ih otkrijete.