search

Rogaland - vile, kuće i apartmani

Rogaland je regija na zapadnoj obali Norveške. Sastoji se od brežuljkastih dolina na jugu, niskih krajolika na području Jæren na jugozapadu i Ryfylkea te Haugesunda s okolicom, središtem Karmøy, na sjeveru. Ova regija mjeri približno 9000 km2 i ima 400 000 stanovnika. Stavanger i Haugesund su dva najveća grada koja pojedinačno broje 115 000 i 41 000 stanovnika.

Ova zanimljiva regija u Norveškoj poznata je još od doba vikinga. Malo južnije od Stavangera 872. se odvijala najveća i najvažnija bitka u povijesti Norveške – bitka kod Hafrsfjorda. Vikinški vođa i kasnije kralj Halrald Harfagre bio je pobjednikom te bitke i postao ujediniteljem Norveške. Na legendarnom poprištu danas se nalazi spomenik Sverd i Fjell (mač u kamenu) kao spomen na bitku.

Danas je Rogaland moderna, dinamična i mirna regija koja se nadovezuje na naftna crpilišta u Sjevernom moru. Najveći grad regije, Stavanger, smatra se norveškom naftnom prijestolnicom. Ovdje se osjeti duh multinacionalnosti. Stanovnici su ljubazni, opušteni i pričaju norveški s blagim naglaskom koji podsjeća na norveški s juga. Dobro raspoloženje ovdašnjih stanovnika možda je povezano s najblažom klimom u zemlji, što svakako vrijedi za jugozapadni dio regije.

U Jærenu sadnja krumpira počinje već krajem veljače dok ostale regije u Norveškoj moraju pričekati barem do svibnja.

Posjetite Rogaland i doživite strme planine na istoku, duboke fjordove, npr. pitoreskni Kysefjorden na jugu, nevjerojatne slapove i beskrajne plaže kod Jærena, ljupke otoke i vjetrom oblikovane vrištine otoka Kamøy.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana u Rogalandu i rezervirajte svoj smještaj za odmor u Norveškoj.