Sredozemna Slovenija

Sredozemni gradići poput Pirana, Izole i Kopra nude vam ljepotu svojih srednjovjekovnih gradskih jezgri, dok vam Portorož nudi svu svoju raskoš suvremene zabave. Posjetite solanu Sečoveljske soline, razgledajte najljepše špilje na svijetu, posjetite kobilarnu Lipica i prošećite se mirisnim vinogradima Goriških Brda.

A family with their dog enjoying dinner outside during a stay in a holiday home

Popularne kuće za odmor u Sredozemna Slovenija

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Sredozemna Slovenija

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Sredozemna Slovenija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Sredozemna Slovenija

Loading...

Piran i Sečoveljske soline

Romantični gradić na poluotoku jedno je od ljepših mjesta u Sloveniji. To je grad slavnog skladatelja Giuseppea Tartinija čije ime nosi i glavni trg malog grada koji je većim dijelom pješačka zona. Samo nekoliko minuta vožnje dijeli vas od tradicionalne solane Sečoveljske soline. Piran je bogat ne samo lijepom arhitekturom već i brojnim priredbama i izložbama, jer njeguje drugu tradiciju muzejske i galerijske kulture.

Postojnska jama

Ova je špilja doživljaj za cijelu obitelj. Više od pet kilometara veličanstvenih podzemnih dvorana i tunela možete dijelom razgledati pješice, a ostalo iz slavnog električnog vlakića. Možete vidjeti čovječju ribicu, a i tijekom božićnih blagdana uvijek postoje zanimljivi sadržaji poput koncerata u podzemnim dvoranama. Posjetite vrhunski blues festival koji se ovdje svake godine odvija.

Dvorac Predjamski grad

Najveći pećinski dvorac na svijetu nalazi se u neposrednoj blizini Postojnske jame, a ugnijezdio se u 123 metra visoku stijenu. broji više od sedam stoljeća i vrijedan je posjeta ljeti kao i špilja (Jama pod gradom)  koja je druga najdulja špilja Slovenije. Ovdje možete uživati i u najpoznatijem srednjovjekovnom viteškom turniru u Sloveniji.

Lipica

Usred iznenađujuće zelenog krškog krajolika čeka vas prizor plemenitih bijelih konja – lipicanaca. Oni svoje ime duguju ovom mjestu. Razgledajte jednu od najstariji kobilarni na svijetu i nevjerojatnu predstavu klasične škole jahanja. Možete zajahati lipicanca, voziti se kočijom i razgledati muzej. U blizini se nalaze zimzeleni travnjaci golf igrališta koje otvoreno tijekom cijele godine.

Škocjanske jame

 Škocjanske jame su špilje koje su veličanstven prirodni spomenik koji se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Postojnska jama je možda poznatija, no Škocjanske jame su najvažnija podzemna pojava slovenskog krša i ubraja se među najvažnije špilje na svijetu. Uz najrazličitije spiljske oblike koji su sami po sebi dovoljan razlog da posjetite Škocjanske jame, u njima se nalazi i najdublji i najveći podzemni kanjon na svijetu.

Goriška Brda

Nasmijani ljudi, zeleni brežuljci, mirisni vinogradi i voćnjaci ono su što prvo primijetite na području područja Brda u blizini Nove Gorice – grada koji se nalazi s obje strane granice – u Sloveniji i Italiji. Brojne vinarije i farme otvorene su za posjetitelje i organiziraju degustacije. Ovo je područje poznato i po trešnjama koje ovdje čak imaju svoj festival. Kasno ljeto je poznato po berbi grožđa, a jesen po berbi maslina. Iako je ovdje dovoljno prošetati lijepom pokrajinom da vam se raspoloženje popravi za nekoliko stupnjeva, druženje s domaćinima i lokalne priredbe učinit će čudo za vaš odmor.

Vipavska dolina

Stabla breskvi, kajsija i trešanja krase ovu dolinu sklada. Čim uđete u nju nekako osjetite sklad prirode i čovjeka. U slučaju da imate poteškoća s opuštanjem preporučujemo domaće sorte vina zelen i pinela. Bura i ovdje redovito osvježava, a zbog nje će vas krovovi starih kuća podsjetit na neke naše otoke: kameni su.

Park prirode Strunjan

Najznačajniji dio parka prirode Strunjan je 80 metara visok klif s prirodnom morskom obalom. Na vru klifa nalazi se veliki bijeli križ, a pod njim se nalazi Mjesečeva uvala, mjesto najljepših zalazaka sunca. Obalom možete prošetati i stići do zalijeva sa solanom. Solana Strunjanske soline najsjevernija je i najmanja solana na cijelom Sredozemlju. Za lijepa vremena s vidikovaca možete uživati u pogledu od Triglava.

Lijepa mjesta Slovenske Istre i Krasa

Osim spomenutih gradića i mjesta u kojima možete posjetiti tržnice, trgove, galerije i izložbe, postoje i manja mjesta koja su jednako vrijedna pažnje. Posjetite Hrastovlje, područje Kraški rob i jedno od najslikovitijih i najstarijih mjesta, srednjovjekovni Štanjel. Kraška vinska cesta prolazi kroz lijepo Dutovlje, a u okolici možete posjetiti odlične restorane i gostione s tradicionalnim specijalitetima. Kušajte tartufe, maslinovo ulje i odlično izvorno vino iz ovog lijepog kraja.